Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

11.Філософія епохи Відродження.

XIV—XVII ст. Загальним гаслом епохи Відродження стала ідея гуманізму. Нова епоха стала відродженням античної культури, античного способу життя, способу мислення і відчуття.

Перед особистістю розкриваються нові, хоча і історично обмежені, перспективи реалізації її можливостей. Людина відчула себе в силах стати творцем своєї власної долі, а також, в значн мірі, і долі суспільства. У центрі світобудови гуманістів істинно твор­чим початком буття виявлявся не Бог, а людина.

Істотна переорієнтація філософської проблематики в епоху Ренесансу на людину обумовлює її антропоцентризм, згідно з яким людина постає як центр та вища мета світобудови.

Таким чином, людина Відродження сама ставить себе у центрі його, ставала справжнім воло­дарем, а відтак і «мірою всіх речей».Такий реальний антропоцентризм невідворотно відбирав у Бога його могутність, залишаючи йому лише почесну роль «творця світу»,і ставив на його місце людину, наділяючи її роллю могутнього володаря світу. Людина тут—не просто природна істота - вона насамперед є твор­цем самої себе.

Представники-Лоренцо Валли – трактат „про насолоду”, Піко дела Мірандола „гідність людини”, Джаноццо Манатті, Дж. Бруно, Г.Галілей, М.Копернік, Т.Мор - утопіст.

12. Філософія Нового Часу.

а) Епоха Н Ч - це період формув-я і утвердж в Європі капіталістичн суспільн відносин=>Утвердилась політичн панув-ня буржуазії. Зміни в житті суспільства: розвиток промисловості, зміщення центру життя в міста, послабл впливу церкви, розвиток науки та ін. Перевага віддається позитивному знанню, що спирається на досвід та експеримент.

Ф-ія спирається на науку! Формується 2 напрямки філософськ думки: емпіризм та раціоналізм(орієнтується на математику, розум-джерело знання і вищ критерій його істинності)

б) Родоначальником емпіризму був англійський філо­соф Френсіс Бекон. Він своє призначен­ня як філософа та природодослідника вбачає у критиці традиційного пізнання і створення нового методу пізнання природи речей. Він вважав індукцію оптимальним методом пізнання. „Знання-сила” При цьому Б розрізн 2 види знання: „плодоносне” та «світлоносне»- збільшує можливості пізнання. На думку Б, успішному пізнанню природи заважає панування над свідомістю людей так званих "примар", джерелом котрих є особливості самого суб'єкта, що пізнає. Він зводить їх до 4основних видів:

- "ідоли роду" — це забобони нашого розуму, що виникають внаслідок прагнення людини.

- „Ідоли ринку" — це помилки, що виникають з необхідності користатися словами з уже готовими значеннями, котрі сприймаються нами некритично.

- "Ідоли печери"—це забобони, що пов'язані з індивідуальними особливостями людей, з їх психологічним складом, нахилами, пристрас­тями, вихованням.

- „Ідоли театру"—омани, що виникають внаслідок без­умовного підпорядкування авторитету

Безсторонній розум, звільнений від усякого роду забобонів, відкритий і котрий прислухається до досвіду—таке вихідне положення філософії Бекона. Він заклав основи емпіризму — однієї з ведучих філософських традицій новоєвропейської філософії.На думку філософа, тільки за умови опори на досвід, людина здат­на у повній мірі проявити силу свого розуму, призначення котрого він зводить до організації спостереження й експерименту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]