Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 3. Суб'єкти аудиторської діяльності

Правове становище аудитора (аудиторської фірми). Як за­значено в ч. 2 ст. 363 ГК та в ч. 4 ст. 3 Закону «Про аудиторську діяльність», аудит здійснюється незалежними особами (ауди­торами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб’єктами господарювання на його проведення.

Аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на зайняття аудитор­ською діяльністю на території України (ч. 1 ст. 4 Закону).

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа—підприємець або у складі аудиторської фірми з дотримання вимог законодавства України.

Аудиторам забороняється безпосередньо займатися іншими видами підприємницької діяльності, що не виключає їх права отримувати дивіденди від акцій та доходи від інших корпоратив­них прав.

Аудитором не може бути особа, яка має судимість за корис­ливі злочини.

Аудиторська фірма — це юридична особа, створена відпо­відно до законодавства, яка здійснює виключно аудиторську ді­яльність.

Загальний розмір частки засновників (учасників) аудитор­ської фірми, які не є аудиторами, у статутному капіталі не може перевищувати 30 відсотків.

Керівником аудиторської фірми може бути тільки аудитор.

Суб’єкти аудиторської діяльності вносяться до Реєстру ауди­торських фірм та аудиторів, ведення якого за Законом «Про ауди­торську діяльність» покладено на Аудиторську палату України.

Реєстр аудиторських фірм і аудиторів (далі — Реєстр) — це база даних, що містить інформацію про аудиторські фірми та аудиторів, які займаються аудиторською діяльністю індивіду­ально як фізичні особи—підприємці.

Порядок ведення Реєстру визначається та забезпечується Аудиторською палатою України.

Реєстр не рідше одного разу на рік публікується у фаховому виданні Аудиторської палати України.

Аудиторські фірми та аудитори, які зареєстровані як фізич­ні особи—підприємці, мають право на здійснення аудиторської діяльності лише після включення їх до Реєстру.

Включеним до Реєстру аудиторським фірмам та аудиторам видається свідоцтво відповідного зразка.

За включення до Реєстру справляється плата в розмірі, вста­новленому Аудиторською палатою України.

Як зазначається в ч. 1 ст. 10 Закону «Про аудиторську діяль­ність», сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю) здійснюється Аудитор­ською палатою України.

Право на отримання сертифікату мають фізичні особи, які мають вищу економічну або юридичну освіту, документ про здобуття якої визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту фінансів, економіки та господарського права, досвід ро­боти не менше трьох років підряд на посадах аудитора, ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (поміч­ника) аудитора. Наявність необхідного обсягу знань для отри­мання сертифіката визначається шляхом проведення іспиту за програмою, затвердженою Аудиторською палатою.

Термін чинності сертифікату не може перевищувати п’яти років (ч. 5 ст. 10 Закону).

Порядок сертифікації аудиторів в Україні встановлений По­ложенням про сертифікацію аудиторів, затвердженим рішенням Аудиторської палати України від 31 травня 2007 р. № 178/6.

Після затвердження на засіданні АПУ протоколу Комісії з сертифікації та удосконалення професійних знань аудиторів АПУ з результатами складання кваліфікаційного іспиту Секре­таріат АПУ здійснює видачу сертифікатів.

Сертифікат аудитора — це офіційний документ, який за­свідчує рівень професійних знань, необхідних для здійснення аудиту підприємств різних форм власності на території України.

Згідно з вимогами Закону України «Про аудиторську діяль­ність» та Статуту АПУ за неналежне виконання професійних обов’язків до аудитора можуть бути застосовані АПУ стягнен­ня у вигляді попередження, зупинення чинності сертифіката на строк до одного року або анулювання сертифіката.

Неналежне виконання професійних обов’язків аудитором — це порушення аудитором вимог чинного законодавства Украї­ни, стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів та рі­шень АПУ.

Рішення АПУ про зупинення терміну чинності сертифіката або його анулювання набуває чинності з моменту його оприлюд­нення та може бути оскаржене в суді.

Анулювання сертифіката здійснюється шляхом відкликан­ня сертифіката та оприлюднення рішення АПУ у фаховому ви­данні.

Анулювання сертифіката здійснюється на підставі рішення АПУ:

  • з ініціативи аудитора (особистого повернення сертифіка­та, інших випадків);

  • інших підстав, передбачених чинним законодавством Украї­ни та цим Положенням.

Анульований сертифікат аудитор зобов’язаний в 10-денний термін з моменту отримання витягу з рішення АПУ або з момен­ту публікації в пресі повернути до Секретаріату АПУ.

Аудиторська палата України — самоврядний орган що здійс­нює сертифікацію суб’єктів, які мають намір займатися аудитор­ською діяльністю, затверджує програми підготовки аудиторів, норми і стандарти аудиту, веде облік аудиторських організацій та аудиторів (ч. 1 ст. 365 ГК).

Повноваження Аудиторської палати України визначаються Законом України «Про аудиторську діяльність» (ст. 12—15) та Статутом Аудиторської палати України, який приймається дво­ма третинами голосів від загальної кількості членів палати.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону «Про аудиторську діяль­ність» Аудиторська палата України:

  • здійснює сертифікацію осіб, які мають намір займатися аудиторською діяльністю;

  • затверджує стандарти аудиту;

  • затверджує програми підготовки аудиторів та за погоджен­ням з Національним банком України програми підготовки ауди­торів, які здійснюватимуть аудит банків;

  • веде Реєстр;

  • здійснює контроль за дотриманням аудиторськими фір­мами та аудиторами вимог закону, стандартів аудиту, норм про­фесійної етики аудиту;

  • здійснює заходи із забезпечення незалежності аудиторів при проведенні ними аудиторських перевірок та організації кон­тролю за якістю аудиторських послуг регулює взаємовідносини між аудиторами (аудиторськими фірмами) в процесі здійснен­ня аудиторської діяльності та у разі необхідності застосовує до них стягнення;

  • здійснює інші повноваження, передбачені законом та Ста­тутом аудиторської палати.

Аудиторська палата України функціонує як незалежний орган.

Аудиторська палата України є юридичною особою, веде від­повідний облік та звітність. Вона є неприбутковою організацією.

Аудиторська палата України набуває повноважень юридич­ної особи з дня реєстрації у Міністерстві юстиції України на під­ставі заяви та Статуту, затвердженого в порядку, передбачено­му цим Законом.

Аудиторська палата України формується на паритетних за­садах у кількості 20 осіб шляхом делегування до її складу ауди­торів та представників державних органів.

Від державних органів делегують по одному представнику Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Міністерство економіки України, Державна податкова адміні­страція України, Національний банк України, Державний комі­тет статистики України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фі­нансових послуг, Рахункова палата та Головне контрольно-ре­візійне управління України.

До складу Аудиторської палати України від аудиторів деле­гуються в кількості десяти осіб висококваліфіковані аудитори з безперервним стажем аудиторської діяльності не менше п’яти років, представники фахових навчальних закладів та наукових організацій.

Порядок делегування представників до Аудиторської пала­ти визначається відповідно з’їздом аудиторів України, колегією державних органів або іншим вищим керівним органом.

Термін повноважень членів Аудиторської палати України ста­новить п’ять років.

Аудиторська палата України може створювати на території України регіональні відділення, повноваження яких визнача­ються Аудиторською палатою України1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]