Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 2. Правове регулювання підрядних відносин у капітальному будівництві

Частиною 1 ст. 317 ГК встановлено, що будівництво об’єктів виробничого та іншого призначення, підготовка будівельних діля­нок, роботи з обладнання будівель, роботи з завершення будів­ництва, прикладні та експериментальні дослідження і розробки тощо, які виконуються суб’єктами господарювання для інших суб’єктів або на їх замовлення, здійснюються на умовах підряду.

Для здійснення зазначених робіт можуть укладатися дого­вори підряду, перелік яких визначений в ч. 2 ст. 317 ГК. Це до­говори підряду: а) на капітальне будівництво (в тому числі суб­підряду); б) на виконання проектних і досліджувальних робіт;

в) на виконання геологічних, геодезичних та інших робіт, необ­хідних для капітального будівництва; г) інші договори. Загаль­ні умови цих договорів визначаються відповідно до положень ЦК України про договір підряду, якщо інше не передбачено Гос­подарським кодексом.

При аналізі положень Господарського і Цивільного кодек­сів, що регулюють підрядні відносини в будівництві, приверта­ють до себе увагу не лише змістовні розходження в статтях, що регулюють тотожні підрядні відносини, але і розбіжності в тер­мінах, якими в зазначених кодексах позначаються однакові за своїм змістом підрядні договори.

Так, згідно з ст. 318 ГК укладається договір підряду на капі­тальне будівництво, а згідно з ст. 875 ЦК — договір будівель­ного підряду; згідно з ст. 324 ГК сторони укладають договір на проведення проектних і досліджувальних робіт (в ч. 2 ст. 317 ГК він називається договором на виконання проектних і дослі- джувальних робіт — В.Щ.), а згідно з ст. 887 та іншими стаття­ми ЦК укладається договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт. Вважаємо, що така ситуація безумовно має бу­ти виправлена як шляхом узгодження змісту норм обох кодек­сів, так і шляхом уніфікації термінів, що вживаються в них.

Найпоширенішим договором, що опосередковує відносини у будівельній галузі, є договір підряду на капітальне будівництво.

За договором підряду на капітальне будівництво одна сто­рона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати за­мовникові у встановлений строк визначений договором об’єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або вико­нати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замов­ник зобов’язується передати підряднику затверджену проект­но-кошторисну документацію, надати йому будівельний майдан­чик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх (ч. 1 ст. 318 ГК).

Договір підряду відповідно до ст. 318 ГК укладається на бу­дівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об’єктів; будівництво об’єктів з покладенням повністю або част-

ково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджувальних та інших робіт; виконан­ня окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов’язаних з будів­ництвом об’єктів.

За загальним правилом забезпечення будівництва матеріа­лами, технологічним, енергетичним, електротехнічним та іншим устаткуванням покладається на підрядника, якщо інше не пе­редбачено законодавством або договором.

Зміст договору підряду на капітальне будівництво, що укла­дається на підставі державного замовлення, має відповідати цьо­му замовленню.

Відповідно до ч. 5 ст. 318 ГК договір підряду на капітальне будівництво повинен передбачати: найменування сторін; місце і дату укладення; предмет договору (найменування об’єкта, об­сяги і види робіт, передбачених проектом); строки початку і за­вершення будівництва, виконання робіт; права і обов’язки сто­рін; вартість і порядок фінансування будівництва об’єкта (робіт); порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забезпе­чення будівництва; режим контролю якості робіт і матеріалів замовником; порядок прийняття об’єкта (робіт); порядок роз­рахунків за виконані роботи, умови про дефекти і гарантійні строки; страхування ризиків, фінансові гарантії; відповідаль­ність сторін (відшкодування збитків); урегулювання спорів, під­стави та умови зміни і розірвання договору.

Порядок укладення та виконання договорів підряду на про­ведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель, споруд, технічного переосна­щення підприємств (далі — будівництво об’єктів), а також окре­мих комплексів чи видів робіт, пов’язаних з будівництвом об’єк­тів регулюється Загальними умовами укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2005 р. № 6681.

Примірний договір підряду в капітальному будівництві за­тверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 27 жовтня 2005 р. № 3.

За договором підряду на проведення проектних і досліджу- вальних робіт підрядник зобов’язується розробити за завдан­ням замовника проектну документацію або виконати обумовле­ні договором проектні роботи, а також виконати досліджуваль- ні роботи, а замовник зобов’язується прийняти і оплатити їх (ч. 1 ст. 324 ГК).

До відносин, що виникають у процесі виконання проектних та досліджувальних робіт, можуть застосовуватися положення ст. 318 ГК.

Підрядник несе відповідальність за недоліки проекту, в то­му числі виявлені в процесі його реалізації та експлуатації по­будованого за даним проектом об’єкта.

У разі виявлення недоліків проекту підрядник зобов’язаний безоплатно переробити проект, а також відшкодувати замовни­ку збитки, спричинені недоліками проекту.

Позов про відшкодування замовнику збитків, спричинених недоліками проекту, може бути заявлено протягом десяти років, а якщо збитки замовнику завдано протиправними діями підряд­ника, які призвели до руйнувань, аварій, обрушень, — протягом тридцяти років з дня прийняття побудованого об’єкта.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняття капітального будівництва.

  2. За рахунок яких коштів може здійснюватися капітальне бу­дівництво?

  3. Які документи мають подати замовники для здійснення ви­датків на капітальне будівництво за рахунок державних ка­пітальних вкладень?

  4. Які договори підряду можуть укладатися при будівництві об’єктів?

  5. Дайте визначення поняття договору підряду на капітальне будівництво.

  6. Які умови повинен передбачати договір підряду на капіталь­не будівництво?

  7. Дайте визначення поняття договору підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]