Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka-KR-TDP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного

Коледж морського і річкового флоту

Затверджую:

Заступник директора з НР

______________Т.В.Бабік

“___”____________20__ р

Методичні рекомендації

до виконання курсових робіт

з дисципліни

«Теорія держави і права»

Для студентів денної форми навчання

Спеціальності 5.03040101 «Правознавство»

Київ 2011

Укладач: Гусак І.Л., викладач правових дисциплін

КМРФ КДАВТ

Методична розробка містить основні вимоги до порядку виконання курсової роботи з дисципліни “Теорія держави і права”, її структури та правил оформлення, захисту курсової роботи, орієнтовні теми курсових робіт, зразки планів курсових робіт, список рекомендованої літератури, а також додатки.

Методичні рекомендації щодо виконання курсових робіт з дисципліни “Теорія держави та права” розроблені у відповідності до вимог освітньо-професійної програми підготовки молодших спеціалістів за напрямом підготовки 030401 «Право», спеціальності 5.03040101 «Правознавство», розглянуті та схвалені на засіданні циклової комісії «правових дисциплін».

Протокол № _____ від “___” _________20___ р.

Голова комісії: ___________ /Л.М.Вакуленко/

І. Пояснювальна записка

Серед складових елементів навчального процесу особливе місце займає виконання курсової роботи. Курсова робота – це різновид студентської індивідуальної творчої роботи, яка виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами під час вивчення дисципліни, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах затвердженого наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161 курсова робота є одним з видів індивідуальних завдань, які виконуються студентами в терміни передбачені навчальним планом. Виконання курсових робіт є формою організації навчального процесу у вищому навчальному закладі, а тому заміна такої форми іншими видами роботи (науковими роботами, рефератами, іншими творчими роботами) не допускається.

Написання курсової роботи з «Теорії держави та права» – це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на другому курсі спеціальності «Правознавство» за кваліфікаційним рівнем «Молодший спеціаліст» денної форми навчання.

Виконання курсової роботи відіграє особливу роль у виробленні творчого мислення студента, вмінні застосувати одержані знання на практиці, вмінні ставити і успішно вирішувати складні теоретичні і практичні питання. Це одна із форм самостійного, поглибленого оволодіння спеціальними знаннями, що потребує уміння самостійно працювати з літературою, правильно аналізувати та узагальнювати матеріал, набувати досвіду роботи з нормативно-правовими актами.

Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, вміння застосовувати їх при вирішенні практичних ситуацій, аналізувати та самостійно узагальнювати матеріал з теми дослідження. Така самостійна робота сприяє прищепленню навичок наукового дослідження, вчить правильно викладати свої думки при розгляді теоретичних питань.

Метою курсової роботи є:

  • самостійне формування проблеми дослідження;

  • визначаення мети, основних завдань, предмету дослідження;

  • здійснення пошуку та підбору потрібної наукової інформації;

  • аналіз практичної діяльністі різних органів державної влади;

  • вміння логічно і аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції, робити висновки;

  • оволодіння основними методами наукового дослідження,

  • правильність оформлювати науково-довідковий матеріал;

  • вміння публічно захищати підготовлену роботу (робити наукові повідомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

Завданням курсової роботи є:

  • розширення, закріплення і систематизація теоретичних і практичних знань, набуття навичок з аналізу державно-правових актів;

  • закріплення вміння використовувати здобуті знання при розв'язанні конкретних завдань у сфері правового аналізу документів;

  • системне проведення наукового дослідження з вибраної теми, обґрунтування власного погляду та висновків з теоретичних питань, розв'язання практичних завдань і підготовка узагальнених схем.

При виконанні курсової роботи слід уникати таких типових помилок:

  • виконана робота не відповідає змісту курсової роботи або не розкриває тему повністю чи її частини;

  • безсистемний виклад матеріалу, повторення одних і тих самих положень;

  • логічні помилки, невміння відокремити головне;

  • автор не виявив самостійності, робота виконана шляхом копіювання з електронних баз рефератів;

  • не зроблено аналізу чинних нормативних документів, спеціальної літератури з теми дослідження;

  • кількість використаних джерел є недостатньою для всебічного вивчення теми;

  • бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без дотримання вимог державного стандарту;

  • обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, робота виконана неохайно, з помилками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]