Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сравнительная Адвокатура.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
211.67 Кб
Скачать

13) Загальні принципи організації інституту адвокатури

Стаття 4. Принципи організації адвокатури

1. Адвокатуру України складають адвокати України, об'єднані на засадах членства у Національній асоціації адвокатів України та регіональних асоціаціях адвокатів.

2. Адвокатура України діє на засадах самоврядності, незалежності, сприяння забезпеченню верховенства права, законності, демократизму, корпоративності.

Стаття 5. Принципи та засади здійснення адвокатської діяльності

1. Адвокатська діяльність в Україні є гарантією правової захищеності громадян, доступу їх до правосуддя, можливості отримати правову допомогу для практичної реалізації гарантованих Конституцією України та чинним законодавством України прав і свобод людини та громадянина, а також юридичних осіб.

2. Адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, незалежності, демократизму, гуманізму та конфіденційності.

3. Адвокатську діяльність адвокат України здійснює на території України та за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором з відповідною країною або її законодавством.

4. Представництво та захист в судах України прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб постійно на професійній основі здійснюється виключно адвокатами, крім випадків, визначених цим Законом.

5. Адвокатська діяльність є неприбутковою і не є підприємницькою.

6. Право на заняття адвокатською діяльністю не обмежується віком особи.

7. Адвокат здійснює адвокатську діяльність в організаційних формах, визначених цим Законом.

14) Загальні принции діяльності адвокатів

За законом адвокатури України є добровільним професійним громадським об’єднанням, покликаним сприяти захист прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземців, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм різноманітну юридичну допомогу.

Таке визначення поняття адвокатури як правового інституту є значним кроком у напрямі визнання адвокатури як громадської організації, однак до цього часу в законодавстві не робилося акцентування на цю важливу ознаку юридичної природи адвокатури.

3) ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНСТИТУТУ АДВОКАТУРИАдвокатура України здійснює свою діяльність на принципах верховенства закону. Незалежності, демократизму, гуманізму і конфіденційності.

Закон “Про адвокатуру” окремо закріплює норму, яка стосується гарантій адвокатської діяльності. Нею встановлено. Що професійні права, честь і гідність адвоката охороняються законом; забороняється будь-яке втручання в адвокатську діяльність, вимагання від адвоката, його помічника, посадових осіб і технічних працівників адвокатських об’єднань відомостей, що становлять адвокатську таємницю. З цих питань вони також не можуть допитуватись як свідки.

Документи, пов’язані з виконанням адвокатом доручення, не підлягають оглядові, розголошенню чи вилученню без його згоди.Забороняється прослуховування телефонних розмов адвокатів у зв’язку з оперативно-розшуковими заходами без рішення суду.

Не допускається офіційне негативне реагування з боку органів дізнань, слідства, суду та правову позицію адвоката у справі.

Адвокату гарантується рівність прав з іншими учасниками процесу.

Кримінальна справа проти адвоката може бути порушена тільки Генеральним прокурором України, його заступниками, прокурорами Автономної Республіки Крим, областей. Міста Києва. Адвоката не можна притягнути до кримінальної, матеріальної та іншої відповідальності або погрожувати її застосуванням у зв’язку з наданням юридичної допомоги громадянам та організаціям.

Особа, що одержала свідоцтво про право та заняття адвокатською діяльністю, має право практикувати індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро або об’єднуватись з іншими адвокатами в колегії, фірми, контори та інші адвокатські об’єднання, які діють відповідно до Закону “Про адвокатуру” і своїх статутів.

Діяльність адвокатських об’єднань ґрунтується на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Вони реєструються в Міністерстві юстиції України, після чого повідомляють місцевим органам влади про свою реєстрацію, а адвокати – про одержання свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю.

Адвокатські бюро, колегії, фірми, контори є юридичними особами. Вони, як і адвокати, що приватно практикують, мають рахунки у банках на територіях України. Печатку і штамп із своїм найменуванням.

Закон визначає відносини адвокатури з державними структурами, гарантуючи при цьому її самостійність та незалежність. Зокрема, Міністерство юстиції забезпечує фінансування оплати праці адвокатів за рахунок держави у випадку участі адвоката в кримінальній справі за призначенням та при звільненні громадян від оплати юридичної допомоги; узагальнює статистичну звітність про адвокатську діяльність.