Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтегрований Зазист Рослин мет вказ лаб роб До...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
576.51 Кб
Скачать

Тема 6. Інтегровані системи захисту ріпаку.

Розробка інтегрованої системи захисту посівів ріпаку

Мета роботи: вивчити особливості біології та шкідливість найпоширеніших шкідників і хвороб ріпаку, набути навичок у розробці інтегрованої системи захисту посівів ріпаку від шкідливих організмів.

Загальні відомості

Шкідливі організми спричинюють до 30-40% втрат урожаю ріпаку.

Найпоширеніші шкідники ріпаку та заходи захисту від них

Хрестоцвіті блішки (чорна - Рhуіllоtrеtа аtrа, синя - Рh. пgripes, хвиляста - Рh. ипdulatа, блідонога - Рh. петоrит). Зимують жуки під рослинними рештками, у верхньому шарі ґрунту в полі, лісосмугах. З'являються на початку квітня - травня, жуки нового покоління - наприкінці липня - серпня. Шкодять жуки, вигризаючи на сім'ядолях та листках виразки й невеличкі дірочки. ЕПШ -5 екз./м у період сходів. Заходи захисту полягають у просторовій ізоляції від посівів капустяних культур, знищенні бур'янів, протруюванні насіння, при ЕПШ - крайові або суцільні обприскування сходів.

Ріпаковий квіткогд (Меligetes аепеus). Зимують жуки під рослинними рештками, на поверхні ґрунту. Виходять рано навесні, спочатку живляться на квітах ранніх бур'янів, потім переходять на посіви ріпаку. Яйця самки відкладають усередину бутонів. Жуки пошкоджують тичинки і приймочки, личинки живляться пилком. Бутони засихають. ЕПШ в період бутонізації - 5-8 жуків на рослину, З личинки на рослину. Ефективним заходом є обприскування рослин одним із дозволених інсектицидів.

Ріпаковий пильщик (Аthаlia. соlibris). Зимує доросла личинка в коконі в ґрунті на глибині 7-15 см. Розвивається у двох поколіннях. Шкодить личинка, грубо обгризаючи і скелетуючи листову пластинку (не пошкоджуючи жилок). ЕПШ - 3 екз./м2. Ефективним заходом є обприскування рослин одним із дозволених інсектицидів.

Найпоширеніші хвороби ріпаку та заходи захисту

Чорна ніжка. Збудники хвороби - гриби з роду Руthiuіит. Уражує сходи, спричинюючи їх зрідження і загибель. Проявляється у вигляді пожовтіння і засихання сім’ядолей і листя та гнилі кореневої шийки. Хвороба частіше розвивається за умов, коли в період сходів на поверхні ґрунту утворюється кірка. Джерела інфекції - уражені рослинні рештки, ґрунт. Заходи захисту полягають у руйнуванні кірки та протруюванні насіння.

Пероноспороз. Збудник гриб Реrопороrа brаssісае. Проявляється в усі фази розвитку рослин на листках, стеблах, стручках у вигляді жовтуватих розпливчастих плям, з нижнього боку - фіолетовий наліт. Спричинює передчасне відмирання листя і рослини. Джерело інфекції - уражені рослинні рештки. При з'явленні ознак хвороби посіви обробляють одним із дозволених фунгіцидів.

Борошниста роса. Збудник - гриб Еrуsiрhе соттипіs. Проявляється у вигляді білого повстинного нальоту на листках, що робить їх крихкими. Уражені листки засихають. Джерело інфекції - рослинні рештки. Захисні заходи полягають у дотриманні просторової ізоляції між посівами озимого та ярого ріпаку, обприскуванні посівів фунгіцидами.

Завдання для виконання:

1. Ознайомитися із заходами, що обмежують розвиток шкідливих організмів у посівах ріпаку.

2. Заповнити таблиці.

Таблиця 1.

Особливості біології та шкідливість найпоширеніших фітофагів ріпаку

Шкідник

Стадія і місце зимівлі

Характер пошкодження

рослин і шкідливість

ЕПШ

Таблиця 2.

Особливості біології збудникіи найпоширеніших хвороб ріпаку

Хвороба, її назва та збудник

Джерела інфекції

Період прояву і симптоми ураження рослин

шкідливість

3. Розробити інтегровані системи захисту посівів ріпаку від шкідливих організмів відповідно до варіантів 1-3, результати оформити у вигляді табл. 3

Варіант 1.. Розробити інтегровану систему захисту посівів ярого ріпаку від найпоширеніших у нашому регіоні шкідливих організмів для приватного господарства.

Варіант 2. Розробити інтегровану систему захисту посівів озимого ріпаку від найпоширеніших у нашому регіоні шкідливих організмів для приватного господарства.

Варіант 3. Згідно з даними фітосанітарної оцінки сходи ярого ріпаку дуже забур'янені злаковими і дводольними видами, чисельність хрестоцвітих блішок - на рівні ЕПШ, очікується інтенсивний розвиток пероноспорозу.

Таблиця 3

Розробка інтегрованої системи захисту посівів ріпаку

Терміни проведення заходів захисту рослин

Мета проведення

Заходи захисту