Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтегрований Зазист Рослин мет вказ лаб роб До...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
576.51 Кб
Скачать

Найпоширеніші хвороби картоплі та заходи захисту

Фітофтороз. Збудник - гриб Рhуtорhtоrа іпfеstаns. Хвороба уражує всі органи рослини, крім коренів. Перші ознаки з'являються на нижніх листках у вигляді коричневих плям неправильної форми зі світло-зеленою облямівкою. Уражена тканина висихає. За сильного розвитку хвороби бадилля перетворюється на чорну масу. Бульби уражуються під час вегетації, коли конідії гриба з уражених листків потрапляють з дощовою водою у грунт, а також під час збирання врожаю при контакті їх з ураженим бадиллям. Джерела інфекції - уражені бульби і рослинні рештки. Захисні заходи передбачають вирощування стійких сортів, відбір здорового садивного матеріалу, скошування бадилля за 10-12 днів до збирання на насіннєвих ділянках і за 3-5 - на продовольчих, обприскування рослин контактними та системними фунгіцидами.

Макроспоріоз. Збудник -- гриб Маcrоsроrіит sоlапі. Проявляється перед бутонізацією рослин у вигляді темно-коричневих сухих плям округлої форми з концентричними колами на листках і стеблах. Джерела інфекції - уражені бульби, рослинні рештки. Захисні заходи такі самі, як від фітофторозу.

Ризоктоніоз, або чорна парша. Збудник — гриб Rhizoctonіа sоlапi. Проявляється у вигляді чорних коростинок на поверхні бульб (псевдосклероцій гриба), що схожі на грудочки прилиплого ґрунту. Розвитку хвороби сприяють холодна затяжна весна, надмірна вологість ґрунту. Захисні заходи такі самі, як від фітофторозу.

Крім вказаних грибних хвороб, на картоплі можуть розвиватися й інші, такі як звичайна парша (проявляється у вигляді бородавок, сітчастого малюнку або різної глибини виразок на поверхні бульб), збудником якої є актиноміцети; бактеріальні хвороби - кільцева гниль (уражує тканини судинної системи бульб) і чорна ніжка (почорніння і загнивання кореневої шийки); вірусні хворобискручування листя, зморшкувата мозаїка, смугаста мозаїка, стовбур картоплі, готика, звичайна мозаїка. Захисні заходи від бактеріальних хвороб передбачають садіння здоровим матеріалом і фітосанітарну прочистку насіннєвих посівів; від вірусних хвороб - підбір здорового насіннєвого матеріалу, оздоровлення насіннєвого матеріалу, знищення бур'янів, використання на насіннєвих ділянках інсектицидів проти попелиць, цикадок і клопів, які є переносниками вірусів.

Завдання для виконання

Таблиця 23

Особливості біології та шкідливість найпоширеніших фітофагів картоплі

Шкідник

Стадія і місце зимівлі

Характер пошкодження

рослин і шкідливість

ЕПШ

Таблиця 24

Особливості біології збудників найпоширеніших хвороб картоплі

Хвороба, її назва та збудник

Джерела інфекції

Період прояву симптомів

Шкідливість

5. Розробити інтегровані системи захисту посадок картоплі від шкідливих організмів відповідно до ситуацій 22-24, результати оформити у вигляді табл. 25.

Ситуація 22. Розробити інтегровану систему захисту насіннєвих посадок картоплі від шкідливих організмів для елітного господарства.

Ситуація 23. Розробити інтегровану систему захисту продовольчих посадок картоплі від основних шкідливих організмів для приватного господарства.

Ситуація 24. Поле, призначене для посадки картоплі на продовольчі цілі, забур'янене пирієм, чисельність дротяників перевищує ЕПШ. Розробляючи системи захисних заходів, врахувати рівень шкідливості для регіону колорадського жука та епіфітотію фітофторозу.

Таблиця 25

Розробка інтегрованої системи захисту посадок картоплі

Терміни проведення заходів захисту рослин

Мета проведення

Заходи захисту