Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

1. Обов'язок гаранта перед кредитором обмежується сплатою суми, на яку видано гарантію.

У разі порушення гарантом свого обов'язку його відповідальність перед кредитором не обмежується сумою, на яку видано гарантію, якщо інше не встановлено у гарантії.

1. Граничний розмір зобов'язання гаранта перед бенефі-ціаром (кредитором) визначається гарантією. Але гарант може нести відповідальність перед бенефіціаром і в більшому розмірі, якщо для цього є підстави, передбачені цивільним законодавством. При цьому застосовуються загальні пра-

305

Глава 49

в ила про підстави та умови відповідальності боржника. Проте, в гарантії може міститись застереження про те, що навіть за наявності таких підстав і умов гарант не може відповідати перед бенефіціаром в розмірі, що перевищує зазначений в гарантії.

Стаття 567. Оплата послуг гаранта

1. Гарант має право на оплату послуг, наданих ним боржникові.

1. Правила про оплату послуг гаранта є аналогічними положенням про оплату послуг поручителя. Див. про це коментар до ст. 558 ЦК. Гарантія банка визначається як кредитна операція (ст. 49 Закону "Про банки і банківську діяльність" [120]), тому вона не може надаватись безоплатно. Надання гарантії, в тому числі і безоплатної, страховиками суперечило б ст. 2 Закону "Про страхування" [132], що визначає межі спеціальної цивільної правоздатності страховиків.

Стаття 568. Припинення гарантії

1. Зобов'язання гаранта перед кредитором припиняється уразі:

  1. сплати кредиторові суми, на яку видано гарантію;

  2. закінчення строку дії гарантії;

  3. відмови кредитора від своїх прав за гарантією шляхомповернення її гарантові або шляхом подання гаранту письмової заяви про звільнення його від обов'язків за гарантією.

2. Гарант, якому стало відомо про припинення гарантії,повинен негайно повідомити про це боржника.

  1. Гарантія як цивільно-правове зобов'язання припиняється виконанням цього зобов'язання, тобто сплатою гарантом на користь кредитора (бенефіціара) грошової суми,на яку видано гарантію. Це відповідає ст. 599 ЦК.

  2. Гарантія припиняється закінченням строку її дії. Цейстрок не переривається, не зупиняється, не поновлюється.Якщо гарантією не встановлено інше, вимога (претензія)1до гаранта вважається пред'явленою своєчасною у разі ЇЇ

Стаття 566-568

отримання гарантом разом з необхідними документами до спливу строку, встановленого гарантією. Це правило ч. 1 ст. 565 ЦК вносить необхідну визначеність в формулювання ч. 1 ст. 568 ЦК "зобов'язання гаранта... припиняється у разі... закінчення строку гарантії". Це формулювання можна було б тлумачити так, що закінчення строку припиняє зобов'язання гаранта повністю. Але ж із ч. 1 ст. 565 ЦК випливає, що закінчення строку гарантії не тягне припинення тих обов'язків гаранта, вимога про виконання яких була пред'явлена бенефіціаром до закінчення строку гарантії (якщо ці обов'язки грунтуються на гарантії). Стосовно поруки таке уточнююче правило не сформульоване, тому формулювання першого речення ч. 4 ст. 559 ЦК, аналогічне за змістом п. 2 ч. 1 ст. 568 ЦК, має тлумачитись зовсім інакше. Див. про це п. 6 коментаря до ст. 559 ЦК.

3. Гарантія припиняється відмовою кредитора (бенефіціара) від прав за гарантією. Така відмова здійснюється шляхом повернення гарантові гарантії або шляхом подання бенефіціаром (кредитором) заяви на адресу гаранта прозвільнення останнього від обов'язків за гарантією. Це правило ч.З ст. 568 ЦК викликає інтерес тому, що воно однозначно вказує на те, що зобов'язання щодо гарантії виникає виключно на підставі одностороннього правочину, щовчиняється гарантом.

4. Встановлення ч. 1 ст. 568 ЦК підстав припиненнягарантії, на думку авторів, не виключає встановлення гарантією додаткових підстав її припинення. Такий висновокзроблено на підставі наступного. Ч. 2 ст. 598 ЦК передбачає можливість встановлення підстав припинення зобов'язань законом або договором. Прямо це положення не передбачає можливості встановлення гарантією підстав припинення зобов'язання щодо гарантії. Але застосування йогодо гарантії є можливим, в силу ч. 1 ст. 563 ЦК, яка встановлює обов'язок гаранта оплатити грошову суму "відповідно до умов гарантії". Звідси випливає можливість до гарантії як одностороннього правочину, яким можуть встановлюватись умови, за яких гарант здійснює платіж, застосовувати ч. 2 ст. 598 ЦК, що передбачає можливість встановлення договором підстав припинення зобов'язання.

306

307