Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

с трахувальником. Якщо ж договір страхування розірвано шляхом відмови від нього страховика у зв'язку з допущеним страхувальником порушенням зобов'язання, страхові платежі повертаються за період від дня припинення договору страхування до дня закінчення строку дії договору страхування за відрахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених з розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум або страхового відшкодування за даним договором страхування. В разі дострокового припинення договору страхування життя страхувальнику повертається викупна сума, що визначається на на основі актуарних розрахунків.

32. Наявність спеціальних правил ст. 1009 ЦК виключає застосування до договору доручення ч. 4 та 5 ст. 653ЦК. Будь-яке припинення договору доручення тягне обов'язок довірителя відшкодувати повіреному витрату пов'язані з виконанням доручення, а якщо послуги повіреногопідлягають оплаті — обов'язок довірителя оплатити послуги повіреного пропорційно виконаній ним роботі (до моменту, коли повірений довідався або міг довідатися проприпинення договору доручення).

Обов'язок довірителя відшкодувати збитки, завдані розірванням договору обмежується випадками відмови довірителя від договору, в якому повірений діяв як комерційний представник.

Обов'язок повіреного відшкодувати збитки, завдані довірителю відмовою від договору, обмежується випадками, коли повірений відмовився від договору за таких умов, коли довіритель був позбавлений можливості забезпечити свої інтереси в інший спосіб, а також випадками, коли повірений діяв як комерційний представник.

33. Ст. 1025, 1026 ЦК виключають застосування до договору комісії ч. 4, 5 ст. 653 ЦК тільки у випадках відмовиоднієї із сторін від договору не в зв'язку з істотним порушенням договору іншою стороною. Якщо ж у зв'язку зістотним порушенням договору він був розірваний за рішенням суду або шляхом відмови сторони, застосовуються ч. 4і 5 ст. 653 ЦК з урахуванням викладеного в п. 10 комента-ря до ст. 653 ЦК.

Стаття653

Слід також враховувати, що спеціальні правила ст. 1025 і 1026 ЦК мають суто частковий зміст, тому вони також не виключають застосування п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦК для досягнення еквівалентності у відносинах сторін. Зокрема, кошти, отримані комісіонером від комітента для виконання комісійного доручення і не витрачені на день розірвання договору, підлягають поверненню комісіонерові.

У разі відмови комітента від договору комісії ч. З ст. 1025 ЦК покладає на нього обов'язок розпорядитися своїм майном, що знаходиться у комісіонера. Якщо таке розпорядження не буде здійснене, комісіонер має право передати це майно на зберігання за рахунок комітента або "продати майно за найвигіднішою для комітента ціною". Взяті в лапки слова свідчать про те, що законодавець не допускає залишення виручених від продажу майна грошових коштів у комісіонера: вони підлягають переданню комітентові або перерахуванню на його рахунок в банку. Такі ж наслідки наступають, якщо від договору комісії відмовився комісіонер, а комітент в п'ятнадцятиденний строк не розпорядився своїм майном, що знаходиться у комісіонера.

  1. При розірванні договору управління майном спеціальне правило ч. З ст. 1044 ЦК (управитель зобов'язанийповернути майно — предмет договору — установнику управління) застосовується поряд з ч. 4 та 5 ст. 653 ЦК зурахуванням викладеного в п. 10 коментаря до ст. 653 ЦК.

  2. У разі розірвання договору банківського рахункушляхом відмови від нього клієнта або за рішенням суду навимогу банку ч. 4 і 5 ст. 653 ЦК не підлягають застосуванню. Залишок коштів відповідно до ч. З ст. З і ст. 1075 Ц{Свидається клієнтові або за його вказівкою перераховуєтьсяна інший рахунок.

  3. При припиненні договору простого товариства настають такі майнові наслідки: 1) майно, яке було передане успільне володіння та (або) користування учасників, повертається учасникам, які його надали; 2) майно, яке визначене індивідуальними ознаками і яке було внесене у спільнувласність, повертається за умови дотримання інтересів іншихучасників і кредиторів; 3) поділ спільного майна учасниківдоговору здійснюється відповідно до Цивільного кодексу і

812

813