Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

п ідставу виникнення обтяження, його зміст, опис рухомого майна, що є предметом обтяження (застави), про заборону чи обмеження права боржника відчужувати предмет обтяження. Більш детально вимоги до цих відомостей викладаються у частині першій ст. 43 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [ 155].

  1. Держателем Державного реєстру є Міністерство юстиції. До його функцій належить: 1) організація веденняДержавного реєстру; 2) прийняття заяв та внесення записівдо Державного реєстру про виникнення, зміну, припинення обтяжень рухомого майна, а також про звернення стягнення на предмет обтяження; 3) забезпечення вільного доступу будь-яких осіб до внесених до Державного реєструвідомостей про обтяження цілодобово впродовж семи днівна тиждень; 4) надання витягів з Державного реєстру пронаявність чи відсутність обтяжень рухомого майна; 5) стягнення плати за внесення записів до Державного реєстру танадання витягів із нього.

  2. Держателю Державного реєстру надається право делегувати повноваження реєстраторів Державного реєструтільки юридичним особам державної форми власності. Цевиключає здійснення функцій реєстраторів приватниминотаріусами.

  3. Записи до Державного реєстру вносяться держателемабо реєстраторами Державного реєстру протягом робочогодня, в який подано заяву обтяжувача (заставодержателя).Моментом реєстрації обтяження (застави) є день, година тахвилина внесення відповідного запису до Державного реєстру, а моментом припинення реєстрації є день, година іхвилина реєстрації у Державному реєстрі відомостей проприпинення обтяження (застави).

  4. Записи в Державному реєстрі зберігаються протягомп'яти років з моменту їх внесення. Обтяжувач (заставодер-жатель) має право в будь-який час подати заяву про припинення обтяження або про продовження строку дії реєстрації, але не більше як на п'ятирічний строк.

На обтяжувача (заставодержателя) покладається обов'язок самостійно або на вимогу боржника (заставодавця) чи особи, права якої порушено записом про обтяження (заста-

376

Стаття577-578

ву), протягом п'яти днів подати держателю або реєстратору заяву про припинення обтяження (застави). Порушення цього обов'язку тягне відповідальність обтяжувача (заставодержателя) у вигляді відшкодування збитків.

Стаття 578. Застава майна, що є у спільній власності

1. Майно, що є у спільній власності, може бути передане у заставу лише за згодою усіх співвласників.

1. Передання в заставу майна, що перебуває у спільній (сумісній або частковій) власності можливе тільки за згодою всіх співвласників. Це правило ст. 578 ЦК і ст. 6 Закону "Про заставу" [51] є спеціальним. Воно поширюється на спільну часткову і сумісну власність і виключає застосування загального правила ст. 361 ЦК, відповідно до якого співвласник майна має право самостійно розпорядитися своєю часткою у спільній частковій власності. Правило ст. 578 ЦК і ст. 6 Закону "Про заставу" виключає також застосування положень ст. 369 ЦК щодо порядку розпоряджання майном, що є об'єктом спільної сумісної власності. Лише правило абзацу третього ч. 2 ст. 369 ЦК про письмову форму і нотаріальне посвідчення згоди співвласників на вчинення правочину щодо розпоряджання спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, слід застосовувати щодо форми згоди співвласників на здійснення правочину щодо застави спільного майна. Такий висновок погоджується з частиною другою ст. 6 Закону "Про іпотеку" [146], яка допускає передання в іпотеку майна, що є у спільній власності, лише за нотаріально посвідченою згодою всіх співвласників. Якщо ж договір застави не підлягає нотаріальному посвідченню, згода співвласників на передання в заставу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності, повинна оформлятись письмово, крім випадків, коли відповідно до п. З ст. 208 ЦК вартість об'єкта права спільної власності не перевищує двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів фізичних осіб. Згода на укладення договору застави одним із співвласників або уповноваженою співвласниками особою може бути надана шляхом підписання договору заста-

377