Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

р и визнаються дійсними з дати публікації відомостей про це в офіційному виданні, яка здійснюється на підставі занесення відповідних відомостей до Реєстру патентів. Слід вважати, що це правило зберегло чинність і після введення в дію нового Цивільного кодексу. Його реалізація здійснюється відповідно до Інструкції про реєстрацію договору про передачу права на сорт і договору про передачу права на використання сорту [357].

Стосовно інших об'єктів інтелектуальної власності ч. 1 ст. 1114 ЦК формулює загальне правило про те, що як ліцензійні договори (ст. 1109 ЦК), так і договори про пере-дання виключних прав інтелектуальної власності (ст. 1113 ЦК) обов'язковій реєстрації не підлягають, але можуть реєструватись "на вимогу ліцензіара або ліцензіата" (так в тексті, хоч сторони договору про передання прав, яке розуміється в ст. 1113 ЦК як відчуження, так не називаються). Спеціально підкреслюється, що ліцензіат вправі захищати свої права, отримані за договором, у суді.

Разом з тим, стосовно всіх прав інтелектуальної власності, що є чинними після їх державної реєстрації (а це всі права промислової власності, крім прав на наукове відкриття, на раціоналізаторську пропозицію, прав на комерційне найменування, права на комерційну таємницю) ч. 2 ст. 1114 ЦК встановлює, що "факт" їх передання (відповідно до ст. 1113 ЦК передання слід тлумачити як відчуження) підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація "факту" передання виключних майнових прав інтелектуальної власності не може тлумачитись як державна реєстрація відповідних договорів. Відповідно до цього договори про передання майнових прав інтелектуальної власності, на які поширюється ч. 2 ст. 1114 ЦК, слід вважати укладеними з моменту, що визначається відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК.

15. У випадках, коли в концесію передаються об'єкти права державної власності, концесійні договори підлягають реєстрації у Фонді державного майна (ст. 14 Закону "Про концесії" [ПО]; Положення про реєстр концесійних договорів [232]). Ця реєстрація не тягне будь-яких цивільно-правових наслідків.

Стаття640

  1. Закон "Про угоди про розподіл продукції" [112] передбачає реєстрацію проектів таких угод (ч. 1 ст. 11), атакож реєстрацію укладених угод (ст. 15). Реєстраціяздійснюється Міжвідомчою комісією, що створюється Кабінетом Міністрів (ч. 1 ст. 5 названого Закону) і діє відповідно до Положення про Міжвідомчу комісію з організаціїукладення та виконання угод про розподіл продукції. Реєстрація угоди про розподіл продукції не впливає на її юридичну чинність. Але пропонується, щоб Міжвідомча комісія перевіряла повноваження сторін на підписання угоди, апотім проводила реєстрацію (п. 11 Порядку реєстрації проектів угоди про розподіл продукції та державної реєстраціїугоди про розподіл продукції [240]). За результатами перевірки повноважень сторін не виключається постановка питання про недійсність відповідної угоди.

  2. Указом Президента України "Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземнійвалюті від нерезидентів та застосування штрафних санкційза порушення валютного законодавства" [176] встановлено,що договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за отриманими уних кредитами і позиками, підлягають реєстрації у Національному банку України. Така реєстрація не має цивільно-правового значення, але уповноваженим банкам пропонується обслуговувати операції за зазначеними договорами лишена підставі реєстраційних свідоцтв, які видаються після реєстрації договорів відповідно до Положення про порядокреєстрації договорів, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими від нерезидентів кредитами, позиками в іноземнійвалюті [325]. Одержання кредитів, позик від нерезидентівбез реєстрації договорів тягне застосування фінансовихсанкцій з подальшою обов'язковою реєстрацією зазначених договорів.

  3. Указом Президента України "Про облік окремих видівзовнішньоекономічних договорів (контрактів) в Україні"[166] встановлені окремі види договорів, що підлягаютьреєстрації (обліку) у Міністерстві економіки. Така реєстрація не впливає на дійсність відповідних договорів (кон-

732

733