Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osoblivosti_profesiynogo_spilkuvannya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
34.66 Кб
Скачать

Особливості професійного спілкування

Щоб наше професійне спілкування було успішним, недостатньо просто добре знати мову, її граматичну будову і словник. Треба навчитися користуватися своєю мовою так, щоб зацікавити співрозмовника, вплинути на нього, привернути на свій бік, уміти говорити з тими, хто симпатизує вам, і з тими, хто проти вас, брати участь у бесіді у вузькому колі друзів і виступати перед широкою аудиторією.

Що означає знати мову професії

  1. Уміти мислити.

  2. Знати логіку вимови.

  3. Знати мову фаху.

  4. Розуміти інформацію.

  5. Встановлювати комунікативні зв’язки.

  6. Володіти культурою спілкування і вираження думки.

  7. Володіти нормами усної і писемної літературної мови.

  8. Уміти укладати фахову документацію.

  9. Уміти складати тексти.

  10. Володіти виразністю мовлення.

Мовний кодекс фахівця

1. Обов’язок кожного громадянина, фахівця знати державну мову, володіти нею і постійно користуватися нею при спілкуванні.

2. Мовний обов’язок кожного громадянина і фахівця захищати і утверджувати державну мову, а тим самим захищати і утверджувати народ, його гідність і право на майбутнє.

3. Кожний фахівець, якої б національності він не був, повинен бути патріотом, національно свідомою людиною.

4. Розмовляти державною мовою скрізь: у товаристві, на роботі, вдома.

5. Прищеплювати дітям любов як до святині.

Мовна пам’ятка фахівцю

1. Говоріть завжди літературною мовою. Це показник професійної освіченості та інтелігентності.

2. Не вживайте вульгаризмів, грубих і лайливих слів.

3. Уникайте суржиків і професійних жаргонізмів.

4. Не зловживайте словами іншомовного походження.

5. Вживайте терміни відповідно до призначення.

Правильно ставте наголос.

Культура проведення дискусії

Найблагородніша суперечка – та, що ведеться заради з'ясування і зіставлення різних поглядів, заради пошуку істини. Свою позицію співрозмовники логічно обґрунтовують, з повагою і увагою ставляться до аргументів протилежної сторони. Таку суперечку називають дискусією (від лат. – дослідження, розгляд, розбір). У дискусії переможців немає. У процесі пошуку істини виграють всі.

Мистецтво дискусії відоме здавна. Грецький філософ Зенон називав суперечку з метою переконання опонента тактикою розгорнутої долоні, а суперечку заради перемоги – тактикою стиснутого кулака.

Наше життя так чи інакше містить різні форми прояву суперечок та дискусій. У діловому спілкуванні нерідко виникають ситуації, коли при обговоренні якоїсь проблеми доводиться відстоювати свою думку, тобто сперечатися.

І тому особливе значення мають професійні дискусії, які мають призводити до вирішення певних професійних питань і т.п. У зв’язку з цим виникає питання правильного ведення дискусій. Це в першу чергу стосується психології ведення дискусії, логічної та мовної культури дискусій.

Основні правила дискусії:

1. Всі відкрито висловлюють свої думки.

2. Всі точки зору повинні поважатися.

3. Слухайте інших не перебиваючи.

4. Не говоріть занадто довго та занадто часто.

5. Водночас говорить лише одна особа.

6. Дотримуйтесь позитивних ідей та стосунків.

7. Не критикуйте себе та інших.

8. Незгоди й конфлікти відносно ідей не повинні бути направлені на конкретну особу.

Культура ведення дискусії виявляється в тому, щоб не вести її з людиною, яка некомпетентна у цьому питанні, і тоді, коли це недоцільно.

Не варто сперечатися з несуттєвої для справи проблеми. Нарешті трапляються люди, впевнені в тому, що можуть існувати тільки дві думки: їхня власна й неправильна. Не всі здатні зрозуміти й прийняти іншу точку зору.

Дискусія починається з уточнення пункту розбіжності. Слід вдумливо проаналізувати своє твердження й твердження опонента: може, вони стосуються різних сторін явища чи належать до різних моментів, часів і не виключають одне одного.

Правила ведення дискусії:

  1. Обговорювати можна лише те питання, у якому добре розуміються обидві сторони. Не сперечайтеся про дуже близьке і дуже далеке.

  2. Потрібно погоджувати з опонентом предмет суперечки і порядок ведення дискусії.

  3. Точно дотримуватися теми, що обговорюється, не відходити від предмета обговорення. Вести суперечку навколо головного, опускаючи деталі.

  4. Не припускати переходу «на особистості».

  5. Не приписувати партнеру негідних мотивів ведення суперечки.

  6. Займати визначену позицію. Виявляти принциповість, але не впертість.

  7. Дотримувати етики ведення полеміки: спокій, витримка, доброзичливість.

Отже, запам'ятайте правила:

  1. Вступаючи в суперечку, переконайтеся в тому, що ви правильно розумієте позицію свого опонента, а він – вашу, а потім доводьте свої чи спростовуйте висунуті опонентом докази.

  2. Зверніть увагу, чи немає протиріч у висловлюваннях опонента, чи не розглядаєте ви з ним одне й те ж питання в різних співвідношеннях.

  3. Починайте заперечувати тільки тоді, коли ви впевнені, що думка противника дійсно суперечить вашій.

  4. Запам'ятайте правила висунення тези і аргументів, намагайтеся їх не порушувати.

  5. Намагайтеся стежити за тим, щоб ні у ваших судженнях, ні в судженнях противника не було логічних помилок.

  6. Починайте суперечку лише тоді, коли будете мати достатньо достовірних і переконливих аргументів для доказу кута зору.

  7. Зверніть увагу на те, щоб докази були достатньо переконливими для вашого опонента та інших учасників дискусії.

Основні вимоги до культури суперечки

  1. Уміння чітко визначати предмет суперечки. Будь-яка суперечка буде успішною лише тоді, коли чітко визначений її предмет.

  2. Визначеність позицій, поглядів учасників суперечки.

  3. Шанобливе ставлення опонентів один до одного. Повага до чужих переконань є не тільки ознакою поваги до особистості, але й ознакою мудрості.

Виступ

Виступодна з форм ділової взаємодії у формі монологу доповідача перед аудиторією. Публічний виступ як компонент ділового спілкування повинен бути не лише переконливим, але й красномовним, доказовим, логічним, продуманим.

Вимоги до виступу:

- виступ повинен бути від початку до кінця захоплюючим і корисним. Уважні слухачі дуже тонко відчувають, коли оратор вичерпав своє красномовство і втрачають до нього інтерес;

  • виступ повинен бути складений правильно в композиційному відношенні: містити вступ, основну частину і висновки.

Виступ вимагає навіть від досвідчених ораторів ретельної підготовки, а для початківців це обов’язкова вимога. До такої підготовки належить насамперед обміркована послідовність всіх етапів роботи.

Поль Сопер виокремив 4 види підготовки до промови:

  1. написати текст і прочитати слухачам;

  2. написати текст, кілька разів прочитати і виголосити слухачам, зрідка заглядаючи у текст;

  3. заздалегідь написати текст і вивчити його напам’ять;

  4. виступ без папірця.

Перший крок у підготовці – накреслити мету та завдання виступу, визначити коло охоплюваних питань. Другий крок – добір допоміжної інформації. Висвітлювані питання мають ґрунтуватися на найновіших дослідженнях та актуальній інформації. Добираючи інформацію, потрібно пам’ятати, що повідомлення буде теоретично обґрунтованим та актуальним лише за умови наявності промовистих прикладів.

Закінчивши підготовку, слід систематизувати інформацію в певні категорії, надати їй чіткості, визначити та сформулювати власне бачення проблеми.

Наступний крок – занотування плану доповіді, яка включає: вступ, основний текст, висновки.

Вступ. Початок виступу є визначальним і повинен чітко й переконливо відбивати причину та мету виступу, розкривати суть конкретної справи, містити докази. Першочергове завдання на цьому етапі – привернути й утримати увагу аудиторії. Вже після перших речень потрібно висловлюватися чітко, логічно та змістовно, уникаючи зайвого. Речення мають бути короткими й стосуватися виключно суті питання; варто інтонаційно виділити найважливіші місця висловлювання і виражати своє ставлення до предмета мовлення.

Основна частина. Викладається суть проблеми і наводяться докази, пояснення, міркування (проте кількість таких прикладів має бути не надто великою – нагромадження ілюстративного матеріалу не повинно поглинати змісту виступу). Варто подбати про зв’язки між частинами.

Висновки. Підсумок всього сказаного. Висновки мають узгоджуватися із виступом і не випадати із загального викладу. Також слід враховувати, що розмовна мова відрізняється від писемної. Тому не варто говорити так, як пишемо, навпаки, потрібно писати так, як говоримо, адже розмовна мова менш формалізована, вільніша, сприймається легше. При цьому не можна нехтувати дотриманням загальноприйнятих літературних норм, адже важливою умовою успіху є бездоганна грамотність. Мовлення повинно бути не тільки правильним, а й лексично багатим, синтаксично різноманітним.

Виступаючи, можна користуватися нотатками.

Зв’язок з аудиторією. Подумки варто постійно спілкуватися з аудиторією. Доброзичливість, відвертість, продемонстровані доповідачем, спрацьовують найбільш ефективно лише в тому разі, якщо вони ґрунтуються на щирому непідробному інтересі. Промовець випромінюватиме довіру, якщо сам віритиме в себе, залишатиметься діловитим, не ображаючи при цьому інших. У жодному разі не можна зверхньо ставитися до слухачів та співдоповідачів, адже непоштива поведінка викликає антипатію та неповагу.

Процес спілкування не вичерпується усним повідомленням, важливу роль при цьому відіграють невербальні форми інформування. Важливе значення для утримання уваги аудиторії має зоровий контакт. Варто дивитися безпосередньо в очі слухачам, використовуючи запитання типу: «Як ви знаєте…», «Ви також помітили, що…», це подобається людям, оскільки свідчить про те, що промовець бачить їх.

Дійовими є також жести, які свідчать про вияв людських думок, емоцій. У поєднанні зі словами вони стають надзвичайно промовистими: жести посилюють емоційне звучання сказаного. Щоб оволодіти бодай азами жестикулювання, потрібне тривале тренування, розуміння ролі кожного жесту. Частота жестикуляцій залежить від культури поведінки людини.

Поради:

1. Жести мають бути мимовільними. Застосовуйте жест, відчуваючи потребу в цьому.

2. Жестикуляція не повинна бути безперервною. Не жестикулюйте руками протягом усієї доповіді.

3. Керуйте жестами – жест не повинен відставати від слова.

4. Урізноманітнюйте жестикуляцію. Не користуйтеся одним і тим же жестом у всіх випадках, коли потрібно надати словам виразності.

5. Жести мають відповідати своєму призначенню.

Невербальна комунікація супроводжується словами з певною інтонацією, тоном. Голос, тон, виклад, уся сукупність виразових засобів і прийомів повинні свідчити про істинність думки і почуття промовця. Темп мовлення також має практичне значення.

Поради:

1. Постійно тренуйте свій голос, найзручніший спосіб для цього – читання вголос; контролюйте правильність вимови.

2. Пристосовуйте свій голос до тієї обстановки, де відбувається спілкування.

3. Не говоріть надто голосно – це справляє враження агресивності.

4. Хто говорить тихо, справляє враження людини, яка погано володіє тим матеріалом, про який говорить, або ж не впевнена в собі.

5. Голос підвищуйте тоді, коли ставите запитання, виявляєте радість чи здивування.

6. Голос понижуйте тоді, коли хочете когось переконати чи відповісти на запитання.

Отже, щоб не виникало непорозумінь під час спілкування, слід узгоджувати всі засоби спілкування, адже дослідження свідчать, що невербальні сигнали справляють вплив утричі більший, ніж слова.

Страх перед аудиторією – явище досить поширене. Він може проявлятися по-різному: може тремтіти голос, червоніти обличчя, може супроводжуватися повільним блокуванням будь-яких проявів волі. Найгірше те, що ці прояви лише посилюють страх, і промовець уже не в змозі логічно викладати думки.

Страх перед аудиторією відрізняється від емоційного напруження, що може виникати під час публічних виступів; останнє є навіть потрібним – не натягнутий лук не може випустити стрілу. Емоційно врівноважений промовець значно «небезпечніший» у своїй нудній промові, аніж той, у чиєму настрої присутня здорова доза нервового збудження.

Хоча боротьба зі страхом є досить складною, проте є кілька порад:

По-перше, потрібно гарно підготуватися; найкраще записати всю доповідь на папері, виклавши її розмовною мовою, а потім прочитати її уголос. З часом текст виступу можна прочитати ще раз (варто це зробити двічі або тричі).

По-друге, слід уявити себе на місці слухача, оцінити свій виступ критично.

По-третє, переконайтеся, що в разі потреби ви зможете швидко зорієнтуватися, підглянувши в записи. Нотатки варто зручно розташувати.

По-четверте, варто шукати підтримки в аудиторіі. Завжди є люди, котрі усміхнуться, кивнуть чи якось інакше схвально відреагують на виступ. Отже, щоб позбутися нерішучості, несміливості, використовуйте кожну нагоду потренуватися в мовленні.

Закони риторики

  1. Концептуальний закон

Формування в оратора вміння всебічно аналізувати предмет виступу, створення основної ідеї промови.

  1. Закон моделювання аудиторії

Системне вивчення аудиторії, на кого розраховується виклад концепції.

  1. Закон стратегічний

Це вироблення системної програми впливу на конкретну аудиторію із врахуванням мети і соновних завдань, які ставить перед собою оратор.

  1. Тактичний закон

Це система дій із підготовки ефективної реалізації стратегії, система прийомів, які оратор використовує під час свого виступу (доказ від факту, доказ від сумніву, доказ від авторитету, від обіцянки, від загрози).

  1. Мовленнєвий закон

Це вираження думки у дієвій словесній формі, що відповідає системі комунікативних якостей мови (правильність, виразність, ясність тощо).

  1. Закон ефективної комунікації

Система дій оратора з метою налагодження контакту з аудиторією на всіх етапах спілкування.

Основні етапи комунікації: докомунікативний, власне коунікативний, посткомунікативний.

  1. Системно-аналітичний закон

Аналіз якості та ефективності риторської діяльності (самоаналіз, аналіз інших).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]