Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47_Ф_нансовий_кониол_нг_КЛ_ФК_2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
728.58 Кб
Скачать

5.4. Ревізії фінансово-господарської діяльності, їх суть та зміст

Функціонування системи фінансово-господарського контролю, у якій здійснюється контрольно-ревізійна робота, залежить від її раціональної організації.

Організація як смислове поняття передбачає упорядкованість взаємодії окремих елементів, що перебувають у функціональній залежності.

Організація контрольно-ревізійної роботи зумовлена потребою координації і взаємної ув’язки цілого ряду однорідних за технічним характером процесів, виконання яких здійснюється колективом працівників.

Контрольно-ревізійна робота — це сукупність трудових і матеріальних елементів, пов'язаних з виконанням контрольно-ревізійного процесу, а також створенням необхідних умов для його здійснення.

Контрольно-ревізійну роботу організовують власники на створених підприємствах, а також самі підприємства в своїх підрозділах відповідно до Господарського кодексу України. При цьому передбачається якісне проведення ревізій і перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств за участю трудових колективів із залученням до цієї роботи спеціалістів, які добре знають планування і організацію виробництва, питання організації праці та заробітної плати, фінансів, бухгалтерського обліку, маркетингу та інші питання економіки.

Контрольно-ревізійні служби міністерств, відомств, акціонерних підприємств, управлінь (відділів) Рад народних депутатів та інших органів управління підпорядковані безпосередньо керівникам цих органів. Контрольно-ревізійні підрозділи можуть входити до складу управлінь бухгалтерського обліку або бути централізовані в єдину контрольно-ревізійну службу міністерства, відомства або іншого органу управління з покладенням на нього обов’язків з проведення ревізій і перевірок фінансово-господарської діяльності підвідомчих фірм, підприємств, організацій і установ.

За організаційним принципом контрольно-ревізійна робота здійснюється із застосуванням двох форм організації — централізованої і децентралізованої.

Централізована форма передбачає зосередження контрольно-ревізійних працівників у ланці управління власника підприємств. Перевагою централізованої форми організації є її об’єктивний характер і ефективне використання спеціалістів, обчислювальної і організаційної техніки у процесі виконання контрольно-ревізійної роботи. Недоліком цієї форми організації контрольно-ревізійної роботи є віддаленість контрольного органу від підприємств, що почасти знижує оперативність контролю і нерідко призводить до збільшення витрат на відрядження працівників, утримання приміщень тощо. Проте за умови правильної організації централізація підвищує ефективність контрольно-ревізійної роботи.

Децентралізована форма організації контрольно-ревізійної роботи характеризується зосередженням контрольно-ревізійного апарату у вищестоящій організації за належністю до підприємства (концерні, фірми, товариства та ін.). За цією формою організації власник (керівник вищестоящої організації) має можливість більше впливати на додержання законодавства та нормативно-правових актів підвідомчими підприємствами, забезпечення збереження власності, раціональне використання ресурсів. Проте за цих умов виникає дрібне опікунство над діяльністю підприємств, знижуються об’єктивність і дієвість контролю.

Залежно від організації виконання контрольних функцій розрізняють бригадну, індивідуальну і мішану форми організації контрольно-ревізійних робіт.

За бригадною формою контрольно-ревізійні процедури виконує група спеціалістів різних професій, організаційно представлених у формі тимчасової бригади контролерів, сформованої для здійснення конкретної контрольно-ревізійних заходів (ревізії, тематичної перевірки та ін.). Бригадна форма організації контрольно-ревізійної роботи дає змогу всебічно перевіряти діяльність підприємства виконанням різних контрольно-ревізійних процедур за допомогою обчислювальної техніки, що підвищує оперативність і якість контролю, скорочує строки його проведення, сприяє швидкому усуненню недоліків у господарській діяльності.

За індивідуальною формою організації контрольно-ревізійна робота виконується одним виконавцем-ревізором. У зв'язку з обмеженими можливостями такого контролю ця форма організації застосовується при проведенні тематичної перевірки, службового розслідування, ревізії господарської діяльності малих підприємств.

Мішана форма організації контрольно-ревізійної роботи застосовується за участю працівників відомчого, державного і громадського контролю. Вона є різновидом бригадної форми організації, але відрізняється більшою об’єктивністю, у зв’язку з чим широко застосовується при комплексних ревізіях і наскрізних тематичних перевірках великих виробничих компаній. Нерідко у проведенні комплексної ревізії виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємств і компаній беруть участь працівники податкових органів, що сприяє усуненню дублювання контрольних функцій, виявленню наявних резервів і прийняттю ефективних заходів щодо їх виконання, усунення недоліків у роботі.

Поєднання різних-організаційних форм є необхідною умовою підвищення дієвості і ефективності контролю.

Отже, основними завданнями контрольно-ревізійної роботи є контроль за виконанням державного замовлення на виробництво продукції, економним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, збереженням суспільноївласності, правильністю постановки бухгалтерського обліку, а також вжиттям заходів щодо запобігання приписок, нестач і крадіжок, марнотратства та іншої безгосподарності.