Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика предприятия-задачи.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Тема: Оплата праці Задачі

1. На виробничому підприємстві переважає відрядно-преміальна система оплати праці. Робітник-відрядник протягом поточного місяця відробив 176 н. г. і виготовив 484 деталі. Норма часу на виготовлення однієї деталі складає 0,4 н. г., а розцінка — 2,50 грн за одну виготовлену деталь. Передбачувана премія робітникам нараховується в наступних розмірах: за виконання встановленої робочої норми – 10%; за кожен відсоток перевиконання норми – 1,5% відрядного заробітку.

Визначити загальну суму нарахованої заробітної плати робітника-відрядника за місяць.

Розв’язання:

Визначимо заробітну плату робітника-відрядника за відрядно преміальною системою за формулою:

де П – сума преміальних доплат,

Рвідр відрядна розцінка за штуку,

Nф – кількість фактично виготовлених деталей.

Визначимо яку кількість деталей робітник мав виготовити відповідно нормативам

Фактично робітник виготовив 484 деталі, отже не тільки виконав, але й перевиконав план. Визначимо на скільки відсотків він перевиконав план:

За кожній відсоток перевиконання плану передбачається премія в 1,5% і 10% за виконання плану, отже загальній відсоток премії = 10*1,5+10 = 25%

Задача. 2 Висококваліфікований робітник V розряду протягом розрахункового місяця відробив 23 дня при тривалості робочої зміни 8 г. Заплановане виробниче завдання виконане на 105 %. Годинна тарифна ставка робітника V розряду дорівнює 4,06 грн. Встановлений розмір премії складає: за виконання плану – 15 %, за кожен відсоток перевиконання плану – 1,5 % тарифного заробітку.

Визначити загальний розмір заробітної плати за місяць робітника V розряду.

Задача. 3 За місяць (192 години) робітник виготовив 600 деталей. Норма часу на одну деталь – 20 хв., годинна тарифна ставка даного розряду – 5,6 грн За виконання місячної норми нараховується премія у розмірі 12% відрядного заробітку і 1% за кожен процент перевиконання норми.

Обчислити місячний заробіток робітника за відрядно-преміальною системою оплати праці.

Задача. 4 Встановлена норма обслуговування підсобним робітником – 10 робітників-відрядників. Норма виробітку кожного основного робітника-відрядника – 6 виробів за одну зміну тривалістю 8 г. За розрахунковий місяць виготовлено 1500 од. продукції. Тарифна ставка підсобного робітника дорівнює 2,5 грн за годину. Розмір премії за виконання виробничого завдання встановлений на рівні 25 % тарифного заробітку.

Розрахувати загальну суму заробітної плати підсобного робітника, що обслуговує основних робітників-відрядників

Задача. 5 Визначити заробітну плату майстра дільниці, який протягом останнього місяця 4 дня перебував на лікарняному. Місячна тарифна ставка майстра складає 740 грн Підприємство працює 5 днів на тиждень. За основу взяти місячний фонд часу поточного місяця.

Задача. 6 Визначити непряму відрядну заробітну плату наладчика, який обслуговує 20 верстатів. Середній коефіцієнт виконання норма на верстатах за місяць – 1,25. За цей час наладчик відпрацював 176 годин. Годинна тарифна ставка становить 2,5 грн.