Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика предприятия-задачи.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Задачі: дохід, прибуток, рентабельність

Задача 1 Розрахувати відпускну ціну на шоколад, якщо його виробнича собівартість становить 2 грн, позавиробничі витрати – 5% від виробничої собівартості, рентабельність – 20%, акцизний збір – 50% і ПДВ – 20%.

Розв’язання:

Відпускна ціна на товар включає в себе повну собівартість виробу, прибуток, акцизний збір, суму податку на додану вартість.

Знаходимо повну собівартість:

Визначаємо прибуток через рентабельність:

Знаходимо оптову ціну як суму собівартості і прибутку:

Визначаємо суму акцизного збору (50% від оптової ціни):

Знаходимо суму податку на додану вартість (20% від суми ціни оптової і акцизного збору):

Визначаємо відпускну ціну:

Задача 2. Визначити валовий прибуток, прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, рентабельність реалізованої продукції і рентабельність виробництва.

Виручка від реалізації продукції за відпускними цінами (без ПДВ) – 36 млн грн Повна собівартість реалізованої продукції – 33 млн грн Інший прибуток – 155 тис. грн, позареалізаційні доходи – 40 тис. грн, позареалізаційні витрати – 35 тис. грн Вартість основних фондів на початок року – 64 млн грн з 1 липня вводяться основні фонди вартістю 8 млн грн, а з 1 жовтня вибувають основні фонди вартістю 2 млн грн Середньорічна вартість оборотних засобів – 5 млн грн

Розв’язання:

Визначаємо валовий прибуток як різницю між чистою виручкою від реалізації і собівартістю реалізованої продукції:

Розрахуємо прибуток від звичайної діяльності до оподаткування як алгебраїчну сума загального прибутку від операційної діяльності (який підприємство отримало від реалізації продукції, робіт, послуг) та доходів і втрат від іншої діяльності:

Визначимо рентабельність реалізованої продукції за формулою:

Для визначення рентабельності виробництва спочатку потрібно розрахувати середньорічну вартість основних фондів за формулою:

Розрахуємо рентабельність виробництва за формулою:

Задача 3. Обсяг реалізованої продукції у вільних відпускних цінах з урахуванням податку на додану вартість – 56 млн грн Собівартість реалізованої продукції – 28 млн грн, у тому числі витрати на оплату праці – 4 млн грн Дохід від реалізації майна – 1,2 млн грн дохід від здачі майна в оренду – 24 тис. грн Дохід від реалізації цінних паперів – 39 тис. грн дохід від інших позареалізаційних операцій – 13 тис. грн позареалізаційні витрати – 8 тис. грн

Визначити: загальну величину доходу підприємства, прибуток від реалізації продукції, рентабельність реалізованої продукції, прибуток підприємства, чистий прибуток.

Задача 4. Розрахувати відпускну ціну на товар і суму акцизного збору, якщо відомо, що виробнича собівартість становить 250 грн, комерційні витрати – 50 грн, рентабельність виготовлення продукції – 10%, ставка акцизного збору – 5%, податок на додану вартість – 20%.

Задача 5. Дохід від реалізації продукції на підприємстві за звітний період складає 1,2 млн грн.. Податок на додану вартість – 20%. Продукція, що виготовляється на підприємстві не є підакцизною. Собівартість реалізованої продукції – 760 тис. грн

Визначити: чистий дохід, прибуток від реалізації, рентабельність реалізованої продукції.

Задача 6. Визначити прибуток від реалізації товарної продукції на плановий рік, якщо залишки нереалізованої продукції на початок планового року за відпускними цінами (без ПДВ) – 800 тис. грн, за виробничою собівартістю – 740 тис. грн Річний плановий випуск товарної продукції за відпускними цінами підприємства (без ПДВ) – 10 400 тис. грн, за повною собівартістю – 8 900 тис. грн Очікувані залишки нереалізованої продукції за відпускними цінами підприємства (без ПДВ) – 600 тис. грн, за повною собівартістю – 540 тис. грн

Задача 7. Визначити прибуток від реалізації продукції, загальний прибуток, середньорічну вартість основних фондів, рентабельність реалізованої продукції і рентабельність виробництва.

Виручка від реалізації продукції за відпускними цінами (без ПДВ) – 36 млн грн Повна собівартість реалізованої продукції – 21 млн грн Інший прибуток – 155 тис. грн, позареалізаційні доходи – 40 тис. грн, позареалізаційні витрати – 35 тис. грн Вартість основних фондів на початок року – 64 млн грн з 1 червня вводяться основні фонди вартістю 8 млн грн, а з 1 листопаду вибувають основні фонди вартістю 2 млн грн Середньорічна вартість оборотних засобів – 5 млн грн

Задача 8. Чиста виручка від реалізації продукції складає 4,5 млн грн Собівартість реалізованої продукції – 2,7 млн грн Інший прибуток – 200 тис. грн Сума позареалізаційних доходів складає – 50 тис. грн, а позареалізаційних витрат – 40 тис. грн Податок на прибуток – 25%. Відрахування від прибутку в резервний фонд – 5%, в фонд споживання – 50%, в фонд накопичення – 35% і 10% на виплату частини прибутку засновникам.

Визначити суму чистого прибутку і здійснити його розподіл за фондами.

Задача 10. Для виготовлення виробу використовується сталь ціною 2 грн/кг., вага виробу становить 1,5 кг., коефіцієнт використання матеріалу дорівнює 0,85, ціна відходів, що реалізуються – 0,4 грн/кг. Норма часу на виготовлення виробу – 8 г. Розряд робіт – IV. Часова тарифна ставка розряду становить 3,48 грн Додаткова заробітна плата складає 15%, витрати на утримання та експлуатацію обладнання – 200% від основної заробітної плати. Загальновиробничі та загальногосподарські витрати становлять відповідно 200% та 250% від основної заробітної плати. Позавиробничі витрати – 3% від виробничої собівартості. Рентабельність продукції – 23%.

Розрахувати суму податку на прибуток, яку необхідно сплатити після реалізації 100 виробів.

Задача 9. Чистий дохід від реалізації продукції – 32 млн грн собівартість реалізованої продукції – 20 млн грн прибуток від реалізації матеріальних цінностей – 300 тис. грн доходи від позареалізаційних операцій – 55 тис. грн, а витрати від позареалізаційних операцій – 15 тис. грн Інший прибуток – 10 тис. грн Сплата відсотків за кредит – 200 тис. грн податок на прибуток – 25%. Середньорічна вартість активів підприємства 82 млн грн середньорічна вартість власного капіталу – 34 млн грн

Визначити: загальний прибуток, чистий прибуток, рентабельність активів, рентабельність власного капіталу підприємства і рентабельність реалізованої продукції.