Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика предприятия-задачи.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Оборотні засоби підприємств Задачі

Задача 1. Чиста вага виробу, зробленого зі сталі, становить 96 кг, норма витрати сталі - 108 кг. Випускається 3000 виробів на рік. Поставка сталі здійснюється один раз на квартал. Ціна сталі - 550 грн за тону. Транспортний запас дорівнює двом дням.

Визначити: коефіцієнт використання сталі, норму запасу (днів), величину виробничого запасу сталі (кг), норматив виробничих запасів сталі (грн). Розв’язання:

Визначаємо коефіцієнт використання матеріалу:

тобто 11 % матеріалу йде у відходи виробництва.

Визначаємо норму запасу матеріалу:

НЗмат = НЗтр + НЗтек + НЗстрах,

де: НЗтр – норма транспортного запасу, днів;

Н3тек – норма поточного (складського) запасу, днів;

НЗстрах – норма страхового (гарантійного) запасу, днів.

Норма поточного запасу при поставках один раз на квартал (тобто tпост = 90 днів) буде дорівнювати:

Н3тік = 0,5 • tпост

Н3пот = 0,5 90 = 45 днів .

Норма страхового запасу дорівнює 50% від норми поточного запасу:

НЗстрах = 0,5 Н3тек

НЗстрах = 0,5 • 45 = 22,5 дня.

Н3мат = 2 + 45 + 22,5 = 69,6 днів.

Визначаємо величину виробничого запасу матеріалу:

Визначаємо норматив виробничих запасів матеріалу (сталі):

Задача 2. Випуск продукції за рік склав 10 000 од., собівартість виробу - 90 тис. грн, ціна виробу на 25% перевищує його собівартість, середньорічний залишок оборотних коштів - 50 млн грн, тривалість виробничого циклу виготовлення виробу становить п'ять днів, коефіцієнт наростання витрат у незавершеному виробництві дорівнює 0,5.

Визначити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві й показники оборотності оборотних засобів підприємства.

Розв’язання:

Визначаємо норматив обігових коштів підприємства в незавершеному виробництві (Ннзп)

Визначаємо обсяг реалізації продукції за період у грошовому вираженні:

РП = 90 000 • 1,25 • 10 000 = 1125000 тис. грн;

Визначаємо коефіцієнт оборотності (Коб)

Визначаємо тривалість одного обороту (Т):

Визначаємо коефіцієнт завантаження оборотних засобів (Кз):

Задача 3. Визначити місячну потребу хлібозаводу в борошні, його максимальний і максимальний запас, якщо період поставки 8 днів, а період зриву поставки – 2 дні. Для забезпечення виконання денної норми слід використовувати 960 кг. борошна, причому його втрати становлять 2%. Протягом місяця хлібозавод працює 25 робочих днів.

Задача 4. Відповідно до виробничої програми підприємства споживання конструкційного матеріалу складає 4680 т у рік. Інтервал постачань матеріалу – 15 днів. Оформлення термінового замовлення для одержання матеріалу в конкретного постачальника вимагає 3 днів, а термін постачання і вивантаження його в споживача – 6 днів. Підготовка матеріалу до використання у виробничому процесі триває 2 дні. Середньодобова витрата конструкційного матеріалу складає 18 т, а договірна ціна однієї тонни цього матеріалу — 780 грн

Розрахувати норматив виробничих запасів конструкційного матеріалу у натуральному і вартісному вираженні.

Задача 5. Підприємство реалізувало продукцію в звітному кварталі на 100 млн грн при сумі оборотних коштів 25 млн грн

Визначити прискорення оборотності оборотних коштів в днях та їх вивільнення за рахунок зміни коефіцієнта оборотності в плановому кварталі, якщо обсяг реалізованої продукції зросте на 10% при незмінній сумі оборотних коштів.

Задача 6. У першому кварталі підприємство реалізувало продукції на 250 млн грн, середня за квартал сума оборотних коштів склала 25 млн грн В другому кварталі обсяг реалізації продукції збільшиться на 10%, а час одного оберту оборотних коштів буде скорочено на один день.

Визначити коефіцієнт оборотності оборотних коштів і час одного обороту в днях у першому і другому кварталах; вивільнення оборотних коштів у результаті скорочення тривалості одного обороту оборотних коштів.

Задача 7. У звітному році приватним підприємством було реалізовано (продано на ринку) продукції на загальну суму 12 000 тис. грн за умови наявності середньорічної суми оборотних коштів 800 тис. грн У наступному році передбачається збільшити обсяг продажу продукції на 8%. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів зросте на 20%.

Визначити потребу підприємства в оборотних коштах на наступний рік і можливе вивільнення цих коштів за рахунок передбаченого прискорення їх оборотності.

Задача 8. За прогнозними розрахунками, фірма, що випускає товари народного споживання, у звітному періоді повинна була виготовити товарної продукції на загальну суму 200 тис. грн за умови наявності оборотних коштів, обмежених розміром 150 тис. грн Фактично, фірма змогла випустити і реалізувати власну продукцію на суму 320 тис. грн

Визначити суму вивільнення (економії) оборотних засобів фірми.

Задача 9. У звітному році мале підприємство «Автосервіс» надало послуги власникам легкових автомобілів на суму 10 тис. грн При цьому середньорічна сума оборотних коштів склала лише 8 340 грн За умови наявності незадоволеного попиту на послуги мале підприємство в наступному за звітним року має намір збільшити обсяг наданих послуг на 12%, а оборотність оборотних коштів прискорити на 16%.

Розрахувати потребу малого підприємства в оборотних коштах і можливу суму їх вивільнення за рахунок зростання коефіцієнту оборотності.

Задача 10. Протягом звітного року акціонерне товариство зробило і реалізувало товарної продукції на суму 900 тис. грн Середньорічний залишок оборотних коштів становив 180 тис. грн У наступному розрахунковому році обсяг реалізованої продукції планується збільшити на 14 %. Крім того, розроблені організаційно-економічні заходи щодо підвищення ефективності виробництва дозволять скоротити оборотність оборотних коштів приблизно на 12 днів.

Розрахувати показники оборотності оборотних засобів і можливий обсяг їх вивільнення в процесі організаційно-економічних заходів.

Задача 11. У звітному році підприємство запланувало виготовити товарної продукції на суму 110 тис. грн Залишки нереалізованої продукції на складах на початок року склали 20 тис. грн Фактично обсяг реалізації за рік зріс в порівнянні з плановим рівнем на 3,2% Середньорічні залишки нормованих оборотних засобів заплановані в розмірі 2 тис. грн, а фактично склали 1,7 тис. грн

Встановити суму абсолютного і відносного вивільнення оборотних засобів в результаті прискорення їх оборотності.

Задача 12 Визначити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві і коефіцієнт оборотності, якщо собівартість виробу складає 10 тис. грн, оптова ціна – 12 тис. грн Виробнича програма підприємства передбачає випуск 3500 шт. за рік. Тривалість виробничого циклу, на початку якого витрачається 2 тис. грн, складає 20 днів. Середньорічний залишок нормованих оборотних засобів становить 2,5 млн грн