Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str90-117.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

6. Ентальпія системи

Припустимо, що перехід із стану 1 в 2, обумовлений тепловим впли-вом, може відбуватись також і під впливом механічної дії:

U2 - U1 = A (процес I). (34)

Тоді кількість тепла Q, яка вводиться при тепловому впливі

U 2 - U 1 = Q (процес ІІ), (35)

можна охарактеризувати еквівалентною роботою А. Цей спосіб визначення кількості тепла показує, що воно може вимірюватися в одиницях роботи. Прийнята одиниця визначається співвідношенням (для термодинамічної калорії) 1 кал = 4,184 Дж.

Еквівалентність теплоти і роботи, чому відповідають, зокрема, співвід-ношення 1 і 2, по суті і є першим законом термодинаміки. Експеримен-тально визначення теплового еквівалента роботи було здійснено Джоулем.

Якщо зміна стану системи виникає при постійному тиску (ізобарний процес), то механічна робота, пов’язана зі зміною об’єму V, визначаєть-ся просто як рV. Якщо при цьому не виникає ніякої іншої роботи, тоді згідно з першим законом повинно виконуватися співвідношення:

U2 - U1 = p(V1 - V2) + Q . (36)

Тому зручно ввести функцію:

Н = U + pV (37)

і записати:

Н2 - Н1 = Q. (38)

Введена тут величина Н називається ентальпією, або тепловою функ-цією.

7. Теплові ефекти

Хімічні зміни в системі супроводжуються виділенням або поглинанням тепла. Те ж виникає при зміні внутрішньої структури складових частин системи: при розчиненні, зміні агрегатного стану, переході простої речовини із однієї алотропної форми в іншу і т.ін.

Кількість тепла, яка виділяється або поглинається при хімічній реакції, тобто тепловий ефект реакції, може бути визначена дослідним шляхом у калориметрах, опис яких наведено у курсі фізики.

Тепловий ефект хімічної реакції звичайно відносять до моля продукту реакції і більшою мірою виражається в кілоджоулях. Це дає можливість вводити тепловий ефект з відповідним знаком у хімічне рівняння реакції, наприклад:

екзотермічна реакція: Свугілля + О2 СО2 + 409,2 кДж;

ендотермічна реакція: Свугілля + S2 CS2 - 82,01 кДж.

Перше із цих рівнянь показує, що при повному окисненні 12 г вугілля (взятого у вигляді аморфного вугілля) вилучається 409,2 кДж теплоти, а друге свідчить про те, що для сполучення такої ж кількості вуглецю із сір-кою треба затратити 82,01 кДж.

Рівняння, в яких поряд із вихідними речовинами і продуктами реакції наводиться тепловий ефект, називаються термохімічними.

Розділ хімії, який займається вивченням теплових ефектів хімічних реакцій, називається термохімією. Термохімія охоплює також теплові ефек-ти розчинення, алотропні перетворення і т.ін.

Одним із засновників термохімії є російський вчений Г.І. Гесс. Кла-сичні праці в цій галузі виконані французьким вченим М. Бертло і росій-ським вченим В.Ф. Лугініним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]