Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str90-117.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

11. Стандартні ентропії

Абсолютне значення ентропії можна визначити експериментально. Її розмірність кДж/моль  К або е.о. (ентропійні одиниці).

Наведемо приклад, який ілюструє поняття ентропії як кількісної міри безладу. Якщо хімічні реакції протікають зі збільшенням числа молекул, наприклад, розклад води при високій температурі:

2О 2Н2 + О2,

тоді безлад у системі збільшується (замість двох молекул утворюються три), ентропія зростає, S  0. При синтезі амоніаку

2 + N2 2NH3,

із чотирьох молекул утворилося дві, безлад у системі зменшився, зменшилася і ентропія, S  0.

Усі процеси, які протікають зі зменшенням порядку у розташуванні часток системи, супроводжуються збільшенням ентропії. Це розчинення кристалів, плавлення, сублімація, збільшення температури та ін. І навпаки, процеси, які протікають зі збільшенням упорядкованості у розташуванні часток, супроводжуються зменшенням ентропії. До них належать твердін-ня, конденсація, стискання, кристалізація, зниження температури і т.ін.

У розрахунках використовують стандартні ентропії , які визна-чають при 298 К і 101,3 кПа. Для розрахунку , тобто зміни стандартної ентропії хімічної реакції використовують наслідок із закону Гесса (з урахуванням стехіометричних коефіцієнтів):

( )х.р. = ( )кін. - ( )вих. (48)

Так, зміна ентропії в реакції

С (графіт) + СО2 (г) 2СО (г)

5,7 213,7 197,5

складе (під формулами проставлені значення , взяті із табл. 8).

( )х.р. = 2 – ( + ) = (2  197,5) - (5,7 + 213,7) = 175,6 Дж/моль . К.

Отже, на напрямок перебігу фізичного або хімічного процесу впливає зменшення внутрішньої енергії (ентальпії) Н і збільшення S. Для по-рівняння цих величин їх потрібно виразити в однакових одиницях. Оскіль-ки Н виражена в кДж/моль, а S – в кДж/моль  К, тоді S необхідно помножити на Т. У цьому випадку величина DН називається ентальпійним фактором, а ТS ентропійним фактором процесу.

Внутрішня енергія системи складається із двох частин: 1) із вільної енергії, яка може бути перетворена в роботу; 2) із зв’язаної енергії, яка у ході процесу не може бути перетворена в роботу.

Вільну енергію системи при постійному тиску і температурі називають ізобарно-ізотермічним потенціалом, або енергією Гіббса і позначають буквою G.

У природі самовільно відбуваються без затрат роботи тільки ті проце-си, котрі супроводжуються зменшенням вільної енергії – енергії Гіббса. Так, якщо енергія Гіббса системи в початковому стані дорівнює G1, а в кін-цевому стані G2, то самовільний перехід системи із початкового стану в кінцевий можливий за умови G1 G2 і DG = G2 - G1  0. І навпаки, перехід із кінцевого стану в початковий можливий за умовою G1G2 і DG = G2 - G1 0. Якщо ж G1 = G2 і DG = G2 - G1 = 0, то система перебуватиме у рівновазі.

Енергія Гіббса G пов’язана з ентальпією Н, ентропією S і температурою Т виразом

G = H - TS (49)

або DG = DH - TDS (50)

Рівняння (50) характеризує зміну енергії Гіббса, яка пов’язана з ентальпійним і ентропійним факторами процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]