Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str63-89.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
9.55 Mб
Скачать

Сума зарядів

(+11) + (-11) = 0 (+17) + (-17) = 0

Конфігурація 3р5 (у атома Хлору) близька до завершення, електроно-фільність атома висока. У той же час конфігурація 3s1 (у атома Натрію) тільки починає “забудову” s-підрівня і не є стійкою – електронофільність атома Na значно менша, ніж атома Сl. При взаємодії атомів-партнерів один електрон від атома Натрію (з конфігурацією 3s1) відтягується атомом Хлору, причому недобудована конфігурація 3р5 добудовується і пере-ходить у стійку конфігурацію 3р6. Одержується стійка оболонка атома Ар-гону. Однак при цьому губиться електронегативність атомів-партнерів – утворюються іони таких конфігурацій:

Натрій-катіон ( Na+) Хлорид-аніон (Сl-)

+ 11/ 1s22s22p6 +17/ 1s22s22p63s23p6

Оболонка атома Неону Оболонка атома Аргону

Cкладання зарядів

(+11) + (-10) = +1 (+17) + (-18) = -1

Утворені різнойменно заряджені натрій- і хлорид-іони притягуються між собою і під дією електростатичного поля. Однак ці іони не можуть утворювати єдину молекулярну структуру: зближення між ними можливе лише до визначеної межі, тому що на близьких відстанях починають вияв-лятися сили відштовхування однойменно заряджених електронних оболо-нок як іона Натрію, так і іона Хлору. Тому іони Na+ і Сl- розміщуються один від одного на такій відстані, при якій сили притягання і відштов-хування взаємно урівноважуються. Подібні утворення називаються іон-ними сполуками. При цьому позитивно заряджені іони прийнято називати катіонами, а негативно заряджені іони – аніонами. Відповідно до цього, сам зв’язок типу Na+–Cl- може бути названий катіонно-аніонним.

При цьому:

а) чим більш ліворуч та нижче елемент розміщений у таблиці Д.І. Мен-делєєва, тим сильніше виражена тенденція його атомів переходити в стан катіонів;

б) чим більш праворуч і вище розміщений елемент, тим яскравіше виражена схильність його атомів переходити в стан аніонів.

При переході електронегативного атома в іонний стан розмір частинки змінюється. Атом, віддаючи свої валентні електрони, перетворюється при цьому в більш компактну частинку – катіон. Наприклад, при переході ато-ма Натрію в катіон Na+, який має, як вказано вище, структуру Неону, радіус частинки сильно зменшується. З іншого боку, з атома в результаті приєднання до нього додаткових електронів утворюється аніон, який має більші розміри, ніж атом.

Найважливіші властивості іонних сполук. Іонні сполуки характери-зуються рядом особливостей порівняно з речовинами, молекули яких по-будовані на основі ковалентного зв’язку.

Так, іонні сполуки:

– у твердому стані утворюють кристали, в яких закономірно розміщені в просторі позитивно і негативно заряджені іони. Наприклад: NaCl;

– відрізняються більш високими температурами плавлення і кипіння, ніж ковалентні сполуки;

– характеризуються електропровідністю в розплавленому стані;

– здатні розчинятися в таких полярних рідинах як вода, причому вини-кають іонно-дипольні зв’язки.

У рідкому чи в розчиненому стані гетерополярні сполуки є сукупністю окремих іонів, різнойменно заряджених. Розчини характеризуються елек-тропровідністю (електроліти), вони належать до числа провідників дру-гого роду.

Ряд важливих особливостей у властивостях іонних сполук обумовле-ний тим, що перехід електронейтрального атома в іонний стан знаменує собою різкий якісний стрибок. Так, іонний стан повинен розглядатися як збуджений, оскільки іони відрізняються високою хімічною активністю. Реакції між іонами особливо швидко протікають у рідкому середовищі (майже миттєво). Для ілюстрації наведемо такі приклади. Калій-іон (К+) – елемент живлення рослин, металічний калій для них шкідливий. Бром у вигляді простої речовини – сильна отрута для людини. У той же час бро-мід-іон (Br-), який міститься в NaBr, виявляє лікувальну дію. Хлор (Сl2) – отруйний газ, хлорид-іони (Сl-) – містяться у нас у крові, у шлунковому со-кові, у вигляді кухонної солі (NaCl) потрапляє в наш організм, не спри-чиняючи йому шкоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]