Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерні загородження.doc
Скачиваний:
366
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
11.33 Mб
Скачать

Тема №4: Міни іноземних держав

Навчальні питання і розподіл часу:

  1. ПТМ армій іноземних держав

  2. ППМ армій іноземних держав .

  3. СДМ армій іноземних держав

І. Птм іноземних держав.

Удосконаленню ПТМ командування іноземних держав (блок НАТО) приділяють особливу увагу, так на даний час американці завершують роботи по створенню дистанційно встановлюваних мін родини РА8САМ. Одночасно з цими розробками створюються більш вдосконалені зразки.

Основним виробником протитанкових мін, що використовуються більшістю держав блоку НАТО є Італія. Основні переваги – це низька вартість, простота будови та використання. ТТХ ПТМ та ППМ інших іноземних держав (Додаток 2)

1.1 ПТМ армії США.

М70(73)

Призначення:

М70 (73) – протиднищева, входить у склад ДУ мін родини FASCAM та розраховані на установку ствольної артилерії (155мм). Є компонентом артсистеми мінування RAAMS.

Знешкодження:

За допомогою мінних тралів та снайперів.

М75

Міна М75 має несуттєві відмінності, в основному пов‘язані з іншим засобом її механізованої установки (вона є компонентом наземної системи мінування GEMSS і розрахована на установку в наброс, належить до мін родини FASCAM).

Власно це найбільш довготривалий строк самоліквідації, який встановлюється у заводських умовах, і складає 5 діб. Якщо вона встановлюється за допомогою магнітного пристрою МЗ М128 системи мінування GEMSS термін збільшується до 15 діб.

Знешкодження:

Аналогічно М70(73)

ПТМ BLU-91/В

ПТМ BLU-91/В – протиднищева, належить до мін, що встановлюються дистанційно, родини FASCAM і є компонентом авіаційної системи FASCAM „Гатор”.

Знешкодження:

Аналогічно М75.

ПТМ BLU-101/В ERAM

Призначення:

Принципово новий тип протитанкового самонавідного засобу призначений для ураження броньованих цілей противника зверху.

Принцип дії:

До місця застосування міна доставляється на парашуті. Після стабілізації вмикаються сейсмічні та акустичний датчики та електронні ланцюги уражаючого елементу. При знаходженні та розпізнаванні цілі, що рухається, направляюча пускової установки орієнтується в її сторону і після введення поправок з урахуванням швидкості та діяльності проводиться відстріл бойового елементу на траєкторії бойовий елемент стабілізується обертанням, а датчик підривника здійснює пошук цілі. У момент її виявлення виникає вибух заряду бойового елементу, і ударне ядро, що утворюється під час вибуху уражає покрівлю цілі.

1.2 ПТМ армії ФРН.

DM21

Призначення :

DM21 – протигусенична, розрахована на установку в ґрунт та на поверхні, може ставитися вручну, з наземних машин та вертольотів. Допускається падіння міни на бетонну поверхню з висоти 5 м.

Знешкодження :

Для знешкодження міни необхідно:

  • відкрити колодку взведення проти стрілки годинника (ударник підривника заблоковано);

  • вилучити підривник та поставити на місце колодку взведення;

  • підготувати до збереження підривник, для цього за допомогою ключа знизу підривника через отвір повернути ніпель за стрілкою годинника до упору (на 100 ), в результаті чого розірваний вогневий ланцюг.

  • повернути червоний вказівник колодки взведення проти стрілки годинника, поставити навпроти літери „S”.

DM1233

Призначення :

Протиднищева , розрахована на установку дистанційними: наземними, ракетними, авіаційними.

Міна DM1233 спрацьовує.

  • під дією цілі, що рухається над боєприпасам зі швидкістю від 5 до 60 км / год, торкнеться дротяного штиря датчика 83;

  • при спробі зняти її з місця;

  • по закінченню терміну самоліквідації.

ПТМ DM 1241

Призначення:

Протитранспортна, осколочна, розроблена для ВПС і розрахована на установку з універсальних авіаційних бомбових касет, разом з іншими малокаліберними боєприпасами різних типів. Основне призначення – ураження по землі літаків та вертольотів, що рухаються.

    1. ПТМ армії Італії

ПТМ SB-MW

Призначення:

Протиднищева, розрахована на установку вручну.

Принцип дії:

Сейсмічний датчик фіксує коливання ґрунту, що викликаються броньованою технікою при швидкості більше 20 км / год, вмикається магнітний датчик. Коли ціль з‘явиться над міною, спрацьовує електрозапалювальний ланцюг вскришного заряду і силою утворюваних газів з міни скидається кришка з маскуючим ґрунтом, одночасно запалюється пороховий сповільнювач і після його вигорання відбувається вибух основного заряду. Ударне ядро уражає днище або ходову частину танка. Міна здатна на відстані 50 см від поверхні землі пробити пакет з трьох 50-мм броньованих плит. Елемент невилучаємості спрацьовує при незначній зміні положення міни навіть від тиску людини.

ПТМ TS-2,5

Призначення:

Протигусенична, розрахована на установку вручну.

Знешкодження:

Необхідно:

  • зняти маскуючий шар;

  • за допомогою „кішки” вилучити міну;

  • відкрутити накидну гайку;

  • зняти натиснути кришку;

  • викрутити підривник;

  • викрутити КД(з донної частини)