Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерні загородження.doc
Скачиваний:
366
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
11.33 Mб
Скачать

2. Застосування із у різних видах бою. Система інженерних загороджень(сіз) у обороні.

Мета застосування ІЗ повністю залежить від характеру ведення бойових дій.

Мета застосування ІЗ в усіх видах бою:

- прикриття захоплених рубежів, районів що обороняються, тилів, позицій, пунктів управління, об’єктів, флангів тих, хто обороняється, наступаючих, або контратакуючих військ, а також військ, що десантуються у тил противника;

- ускладнення просування противника і створення найбільш зручних умов його знищення.

а) у наступі:

- відбиття контратак противника;

- прикриття введення у бій других ешелонів.

б) у обороні:

  • ускладнити розгортання противника при атаці ним переднього краю наших військ;

  • ускладнити висадку і бойові дії повітряних і морських десантів противника;

  • прикриття проміжків, утвореними ядерними ударами противника;

  • прикриття військ, що відступають.

Система інженерних загороджень (СІЗ) - це сукупність усіх видів загороджень, що створені за єдиним планом у відповідності із задумом бою, системою вогню, природними і штучними перешкодами із урахуванням маневру своїх військ та дій противника.

Вона включає загородження і руйнування, що влаштовують при підготовці і в ході бойових дій.

Основу ІЗ складають МВЗ, головним чином ПТМП. На ТВД де очікується застосування великих мас піхоти противника – протипіхотні ІЗ.

Для встановлення МВЗ широко застосовуються мінні загороджувачі, вертольоти, (а також для встановлення дистанційних МП може використовуватись артилерія, ракетні установки і літаки).

При створені системи ІЗ слід:

  • концентрувати ІЗ на напрямках наступу противника, а не розсереджувати по всьому фронту при цьому намагатись встановлювати загородження завчасно лише там, де не можна їх встановити в ході бойових дій.

  • щільно пов’язувати їх з місцевими перешкодами, прикривати їх вогнем, у відповідності з задумом бою і маневру своїх військ.

Враховуючи, що бій може йти і не за планом, мати завжди резерв для влаштування додаткових МВЗ.

Систему загороджень поділяють:

  • загородження на дальніх підступах до оборони;

  • загородження у смузі забезпечення (на передовій позиції);

  • загородження перед переднім краєм оборони;

  • в проміжках між частинами (підрозділами) і на флангах на глибині районів оборони батальйонів;

  • загородження у глибині оборони бригад першого ешелону.

Загородження на дальніх підступах, створюються на шляхах висування противника з метою ускладнити його скупчення і розгортання, забезпечити його ураження ударами ракетних військ, авіації, артилерії. На напрямках висування противника руйнуються мости, дорожні споруди, мінуються шляхи обходу руйнувань на дорогах, встановлюються ПТрМ і об’єктні міни.

У смузі забезпечення, загородження влаштовуються з метою затримання наступу противника, нанесення йому втрат, заставити наступати у незручному для нього напрямку. В широких масштабах застосовують міни-сюрпризи і хибні міни.

Загородження на передовій позиції мають за мету зірвати розвідку боєм і атаку ворога, нанесення втрат, не допущення прориву до переднього краю.

Загородження перед переднім краєм мають за мету зірвати атаку противника, нанесення йому втрат, затримання його танків і піхоти під вогнем всіх видів зброї.

Загородження у глибині оборони мають за мету перешкодити противнику подальше пересування у глибину і в сторону флангів, нанесення йому втрат, затримання його танків і піхоти вогнем всіх видів зброї.

На напрямках, де планується маневр і контратаки завчасно встановлюються керовані МП.

Загородження, що встановлюються дистанційними засобами мінування, влаштовуються швидко і в короткі строки, у любий час доби і на любій доступній для дії військ противника місцевості у відповідності з планом або по необхідності в залежності від обстановки, що складається.

Характерною їх особливістю є безсистемне розміщення мін на поверхні грунту з встановленими термінами самоліквідації, які визначаються призначенням загороджень і обстановкою.

Вони встановлюються, як правило, у ході бойових дій військ і можуть з врахуванням характеру дій противника і своїх військ, доповнювати або нарощувати щільність встановлених загороджень, а також закривати проходи у них.

ІЗ характеризуються щільністю, ступенем бойової готовності, бойової ефективності і іншим показникам.