Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерні загородження.doc
Скачиваний:
366
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
11.33 Mб
Скачать

3. Поняття про щільність і ступінь готовності із і їх ефективності.

Щільністю загородження називається ступінь прикриття ІЗ позицій, рубежів, напрямків і смуг дії військ.

Вона визначається, як відношення загальної протяжності встановлених загороджень до ширини фронту напрямку, що прикриваються (позиції, смуги, рубежі).

Щільність ПТ і ПП МВЗ визначається окремо.

Ступені готовності ІЗ:

Перша ступінь готовності – загородження приведені в повну бойову готовність.

  • в мінних полях міни встановлені остаточно споряджені, керовані міни переведені в бойове положення;

  • огородження МП зняті;

  • на намічених до руйнування об’єктах підривні заряди встановлені, в них встановлені детонатори, вибухові мережі підготовлені;

  • об’єктні і проти транспортні міни встановлені, замасковані і їх підривники переведені в бойове положення;

  • в комбінованих загородженнях встановлені МВЗ остаточно оснащені, а переходи через них заміновані.

Друга ступінь готовності – загородження підготовлені до швидкого переводу їх в першу ступінь:

  • міни встановлені і остаточно спорядженні, але самі МП огороджені і охороняються, керовані міни знаходяться в безпечному стані;

  • на об’єктах підготовлених до руйнування, підривні заряди встановлені, капсулі-детонатори з’єднані з вибуховими мережами, але заряди не встановлені, підривні станції обладнані;

  • об’єктні і протитранспортні міни встановлені і замасковані, але їх підривники не переведені в бойове положення;

  • невибухові загородження підготовлені, але проходи і переходи через них не зруйновані і не заміновані або заміновані об’єктами, проти транспортними мінами і фугасами, що знаходяться в другій ступені готовності.

Ступінь готовності загороджень, а також порядок їх переходу з однієї ступені в другу і приведення в дію вказується командиром бригади (батальйону), на ділянці (в районі) якого створюються загородження.

Для встановлення загороджень залучаються роди військ, інженерні частини і підрозділи, а для дистанційного мінування авіація і артилерія.

Улаштування загороджень ведеться одночасно з організацією системи вогню.

Для створення загороджень у ході ведення бойових дій на загрозливих напрямках залучається рухомий загін загороджень (РЗЗ).

РЗЗ діють, як правило, спільно з протитанковими резервами(ПтРез). РЗЗ назначається, як правило, 1 – 2 напрямки (смуга) дій, та основний і запасний рубіж мінування на кожному напрямку, смузі.

Склад РЗЗ: - в мбр – іср гіз,

До початку бою проводиться рекогносцировка, на якій визначається у відповідності з задумом бою конкретний об’єм робіт, по створенню системи загороджень з визначенням рубежів, часу, сил і засобів.

Загородження з мін, встановлених, дистанційними системами мінування, плануються, як правило, по їх видам, типам і кількості мін, місця встановлення, строках самоліквідації і включається в план загороджень.

При улаштуванні загороджень організовується взаємодія частин(підрозділів), що встановлюють загородження, з загальновійськовим резервом, а також між інженерними і артилерійськими підрозділами, що оснащені дистанційними системами мінування.

Взаємодія організовується і здійснюється загальновійськовим командиром по задачах, напрямках, рубежах і часу дії військ.

Бойова ефективність МП характеризується імовірністю ураження техніки і живої сили противника і часу їх подолання.

Бойова ефективність ІЗ досягається швидким і масовим застосуванням глибоким ешелонуванням їх на напрямках дії військ ворога, щільністю загороджень і оцінюється кількістю ураження техніки і живої сили противника на них, а також зниження темпу пересування противника. Вона залежить від можливостей противника по розвідці МП і пророблення в них проходів.

Імовірність ураження визначається:

- витратою мін, що приходяться на один кілометр МП;

  • типом встановлених мін, кількістю їх рядів і розміром об’єкту, який уражується;

підвищення бойової ефективності мінно-вибухових загороджень, скорочення витрат сил, засобів і часу на їх встановлення, досягається застосуванням мін з неконтактними вибуховими пристроями.