Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерні загородження.doc
Скачиваний:
366
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
11.33 Mб
Скачать

2. Пророблення проходів у мінних полях встановлених дистанційними системами мінування

Мінування дистанційними системами проводиться з метою затримати переміщення військ ворога, нанести їм втрат, змусити рухатися в райони, де можливо найбільш ефективно уразити їх вогневими засобами або контратакувати, а також замінувати аеродроми і посадочні площадки для ураження літаків і гелікоптерів.

Загородження із мін, що встановлені дистанційними системами, можуть влаштовуватися в різні години доби на будь-якій доступній для дії військ ворога місцевості.

Для визначення мінних полів використовуються танки і бойові машини піхоти, що обладнані тралами, табельні комплекти розмінування і інші засоби.

Підрозділи інженерних військ залучаються для пророблення проходів на шляхах руху і маневру військ, для розмінування районів зосередження військ, розгортання пунктів управління і інших важливих об'єктів.

Подолання дистанційно-встановлених мінних полів підрозділами родів військ і спеціальних військ виконується:

- обходом мінного поля;

- об'їздом окремих мін, видаленням або знешкодженням мін, що розміщенні на шляху переміщення;

- подолання мінного поля по проходам.

Для обходу мінного поля командир підрозділу повинен:

- точно встановити межі мінного поля;

- по карті і на місцевості визначити можливий напрямок обходу;

- організувати розвідку, а при необхідності обладнати колонний шлях для обходу;

- доповісти старшому начальнику про прийняті заходи і можливості напрямку обходу мінного поля.

Обхід здійснюється з дозволу старшого командира.

Для об'їзду окремих мін, що розміщенні на поверхні грунту (або їх знищення) екіпажі техніки, ретельно обдивляючи місцевість на шляху руху, знаходять міни, рухаючись зі швидкістю 5-10 км/год. Знайдені протитанкові міни об'їжджають, а при неможливості об'їзду знешкоджують вибухом зарядів ВР або їх розстрілюють. Розстріл виконують із кулеметів, що встановлені на танках, бойових машинах піхоти, бронетранспортерах короткими чергами, при цьому люки повинні бути закриті.

При мінуванні противником районів зосередження військ командири підрозділів уточняють межі мінного поля і типи мін, обмежують переміщення техніки і особового складу, організовують розвідку і позначення мін.

Для виходу із замінованих районів підрозділи інженерних військ пророблюють головний і допоміжний проходи, що співпадають, як правило, із полковими і дивізійними шляхами. В склад підрозділів інженерних військ можуть включатися танки із тралами або і інші засоби.

3. Розмінування доріг

Для протидії маневру військ, порушення підвозу матеріальних засобів і евакуації, ворогом можуть мінуватися або руйнуватися автомобільні і залізничні шляхи.

Розмінування шляхів переміщення, маневру, підвозу і евакуації здійснюється спеціально призначеними для цього інженерними підрозділами, а також загонами забезпечення руху (ЗЗР).

3.1. Розмінування ґрунтових доріг і колонних шляхів.

Для розмінування ґрунтової дороги зазвичай назначається інженерно-саперне відділення на бронетранспортері, що оснащене міношукачами, щупами, кішками, зарядами ВР і т.д. В деяких випадках для виконання цього завдання можуть призначатися танк з тралом і дорожній міношукач. При діях відділення із танком, що оснащений тралом, розмінування здійснюється в такій послідовності: бронетранспортер із саперами рухається за танком на відстань не менше 100м. Під час підриву міни під тралом танк і бронетранспортер зупиняються, сапери спішуються, перевіряють і розміновують дорожнє полотно, починаючи з місця зупинки бронетранспортера, і проходять вперед по дорозі на відстань не менше 100м від місця зупинки танка із тралом. Після перевірки вказаної ділянки дороги переміщення продовжується в тому ж порядку.

Розмінування дороги інженерно-дорожнім (інженерно-саперним) відділенням або відділенням розмінування, вручну із допомогою міношукачів і щупів, виконується одночасно на всю ширину дорожнього полотна одним заходом.

Перший-четвертий номера розрахунку з міношукачами переміщуються один за другим уступом вправо (вліво) на відстанях 15-20 м, ведуть розвідку дороги, кожний в смузі 1,5-2 м. Під час виявлення міни вони подають встановлений сигнал (голосом, свистком, прапорцем). Місця розміщення мін і межі перевіреної смуги позначаються прапорцями.

П'ятий і шостий номера, рухаючись ззаду на відстані 40-50м, дотримуючись мір безпеки і встановленої відстані, стягують знайдені міни кішками, видаляють їх з дороги і під керівництвом командира відділення міни знищують закладними зарядами або знешкоджують їх і позначають розміновану ділянку дороги знаками.