Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Семінарські заняття

Тема X: україна у роки другої світової війни

Перше заняття

План

1. Причини характер і початок II світової війни. Українське питання в міжнародній політиці напередодні та на початку війни.

2. Напад фашистської Німеччини на СРСР. Місце України в політичних і військових планах Гітлера.

3. Оборонні бої радянських військ в Україні. Причини поразок Червоної Армії на початку війни.

Теми рефератів

1. Пакт Риббентропа-Молотова: погляд крізь українську призму.

2. Як починалася II світова війна?

Додаткова література

1. Гинцберг Л. Гитлер и Сталин: Дружба, скрепленная кровью. //Независимая газета. – 1991. - 19 декабря.

2. Ковалюк В.Р. Західна Україна на початку другої світової війни. // Український історичний журнал. 1998. - № 9. - С. 30-41

3. Курносов Ю.О. Возз’єднання західноукраїнських земель з УРСР.

//Український історичний журнал. - 1993. - № 2. - С. 80-87

4. Косик В. Україна під час Другої світової війни. 1938-1945 pp. - К.,1992.

5. Клоков В.И. Украинская ССР в годы Великой Отечественной войны. - К.,1979.

6. Коваль М.В., Клоков В.І., Лисенко О.Є. та інші. Безсмертя: Книга Пам’яті України. 1941-1945. - К, 2000.

7. Коваль М.В.Україна в Другій світовій, Великій Вітчизняній війнах (1939-1945.) // Україна крізь віки: В 15-ти т. - Т.12. - К.,1999.

8. Муковський І.Т. Звитяга і жертовність: українці на фронтах Другої світової війни. - К., 1997.

9. Ніколаєць Ю.О. Моральний стан Червоної Армії в Україні в перший період війни проти німецько-фашистських загарбників. Дезертирство та боротьба з ним. - К, 1998.

10. Секретные документы из особых папок [ О сговоре Гитлера и Сталина накануне второй мировой войны ] // Вопросы истории. - 1993 - №1. - С. 3-22.

11. Сторінки воєнної історії України. Вип.2. - К.,1998.

Методичні рекомендації

В першому питанні студентам слід розглянути причини і характер цієї війни, які випливали з агресивної природи імперіалізму, намагань окремих держав - Німеччини, Японії, переділити вже поділений, в результаті І світової війни, світ. Далі бажано дати аналіз двох політичних угод: Мюнхенської та пакту Риббентропа-Молотова, що стали безпосередніми і вирішальними чинниками війни. Необхідно показати, яке геополітичне місце займали українські землі в міжнародній політиці напередодні та на початку війни.

Готуючи відповідь на друге запитання, студентам рекомендується вивчити характер війни з боку Німеччини та СРСР. Необхідно звернути увагу на військово-політичні плани Гітлера, викладені, зокрема, в планах “Барбаросса” та “Ост”. Студентам потрібно визначити місце України в планах Німеччини, зупинитись на військово-стратегічній ролі потужної групи “Південь” під керівництвом Рундштедта, що йшла в Україну.

Розглядаючи третє питання, слід вивчити перший етап Великої Вітчизняної війни (червень 1941р. - літо 1942p.) Тут студентам рекомендується розглянути військові події цього періоду, показати мужність і героїзм радянських воїнів, які, попри все, боронили свою землю, організаційні та політичні заходи СРСР та УРСР з мобілізації всіх сил на відсіч ворога. Не можна обійти стороною гігантську роботу, спрямовану на евакуацію людей та техніки з окупованих територій на схід. І, нарешті, слід детально вивчити причини поразок Червоної Армії, причини того, що Україна була повністю окупована ворогом. Причини ці мають об'єктивний і суб'єктивний характер, виявлення їх дасть студентам змогу зрозуміти, чому Україна попала в таке скрутне, катастрофічне становище.