Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Загони оун – упа відповідали:

  • нападами на частини НКВС і військові підрозділи;

  • знищенням радянських і партійних діячів;

  • убивством місцевих активістів і їхніх сімей, які перейшли на бік радянської влади;

  • масовим терором проти вчителів, лікарів, інженерів, працівників культури;

  • диверсіями й саботажем;

  • активною антирадянською пропагандою.

Протягом 1945 року загони УПА втратили 9 тис. осіб убитими, понад 24 тис. пораненими. Протягом 1944 – 1945 років ОУН – УПА здійснило 14,5тис. диверсійних і терористичних актів, у яких загинуло понад 20 тис. військових та 30 тис. цивільного населення.

Студенти повинні знати про те, що після смерті Сталіна і приходу до влади М.Хрущова в країні почалась політична “відлига”. Були посмертно реабілітовані поети О.Олесь, М.Вороний та інші.

На хвилі боротьби зі сталінізмом та тоталітаризмом в Україні з початку 60-х років формується й згуртовується нове покоління молодих літераторів і митців, так званих, “шістдесятників”. Вони протестували проти фальші, помпезності, задушливої атмосфери в суспільстві, боролися за відродження рідної мови й культури, національної самосвідомості й людської гідності.

Варто студентам звернути увагу на те, що з приходом до влади Л.Брежнєва (жовтень 1964 року) досить відчутно почали проявлятися кризові явища в соціально-економічному, політичному й культурному житті України. З 1966 по 1985 рр., внаслідок безгосподарності, посівні площі республіки скоротилися більш, ніж на 1 млн. гектарів. Виникла продовольча криза, загострилася економічна ситуація. Життя довело, що командно-адміністративна система повністю віджила себе й утратила перспективу для подальшого розвитку.

В квітні 1985 року з ініціативи нового лідера КПРС М.Горбачова в країні розпочалась перебудова. На жаль, крім загальних декларацій, М.Горбачов так і не зумів протягом 6-річного періоду висунути будь-якої практичної концепції реформування радянського суспільства. Перебудова зайшла в глухий кут, поглибила суспільно-політичну, економічну та національну кризи, завершилася розпадом СРСР.

Студенти повинні знати, що аварія на Чорнобильській АЕС (26 квітня 1986 року) сприяла пожвавленню суспільно - політичного руху в республіці. 13 листопада 1988 року в Києві відбувся перший, за роки радянської влади, масовий мітинг (20 тис. учасників), присвячений екологічним проблемам.

1989 року по Україні прокотилася хвиля шахтарських страйків, які поряд з економічними питаннями гостро ставили й політичні – висловлювали недовіру номенклатурі та чиновникам-бюрократам.

В умовах різкого загострення соціально-економічної кризи, зростання цін і невпинного зниження життєвого рівня населення, навесні 1990 року відбулися перші демократичні вибори до Верховної Ради України, які посилили розшарування політичних сил.

У вересні 1989 року виникла масова політична організація – Рух (Народних рух України за перебудову). Одна за одною створюються політичні партії України (Українська республіканська партія, Демократична партія України, Партія зелених, Партія демократичного відродження України та ін.).

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила “Декларацію про державний суверенітет України”, яка стала передвісником незалежності нашої держави. В Декларації зазначалося, що основою суверенітету України є сукупність всіх природних ресурсів, економічного і науково-технічного потенціалу, що має забезпечувати матеріальні і духовні потреби громадян. Це принципово важливе положення знайшло обґрунтування також в Законі про економічну самостійність України від 3 серпня цього ж року.

Ці документи передбачають, що Україна самостійно:

  • визначає стратегію соціально-економічного розвитку;

  • здійснює управління економічними процесами в інтересах громадян;

  • охороняє навколишнє середовище;

  • дбає про генофонд народу, його молоде покоління;

  • визначає структуру народного господарства і пріоритетні напрямки господарської діяльності, форми і методи господарювання;

  • проводить фінансово-бюджетну, грошово-кредитну, цінову, інвестиційну, науково-технічну і зовнішньоекономічну політику.

В Декларації про державний суверенітет України наголошувалось, що Республіка “забезпечує захист всіх форм власності”. Цим, практично, визначався курс поступового переходу до ринкової економіки.