Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт заочний 07.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

9 Охорона лісу-

Охорону лісового фонду лісництва несуть лісники під контролем дільничих майстрів лісу.

Охорона лісу від пожежі на території держлісгоспу і в закріплених місцях здійснюється у відповідності з правилами пожежної безпеки в лісах України.

Державні органи на місцях здійснюють охорону лісів і проводять перевірку ^ правильності організації охорони.

В Кременецькому лісництві в склад пожежної охорони входить весь робочий склад лісництва: лісничий, помічник лісничого, майстри лісу, лісники. Під час вогнебезпечного періоду проводиться чергування двох працівників. Перед початком вогненебезпечного періоду проводиться широка інформативна діяльність:

встановлюються стенди, попереджувальні і заборонні знаки.

Для запобігання лісопорушень проводиться патрулювання лісів. В період патрулювання до цього залучаються правоохоронні сили району.

Лісництво видає кожному лісникові паспорт обходу, книгу про відпуск і проведення інших користувань у лісі, а також про лісопорушення. Для належного контролю за відпуском лісу й охороною від лісопорушень дільничим технікам-лісівникам видаються відпускні і порубочні клейма.

З метою застереження і швидкої ліквідації лісових пожеж в лісництві створено:

- мінералізовані полоси;

- оснащені місця для куріння;

- протипожежні щити;

- закуплено протипожежний інвентар.

10 Лісозаготівля і переробка деревини

В поняття лісозаготівель входить виробництво лісоматеріалів, яке складається з лісосічних робіт, вивозки лісу і роботи на нижньому складі.

Важливе місце у цьому процесі займають лісосічні роботи, до складу яких входить валка лісу, обрубка сучків, трелювання і штабелювання хлистів, погрузка, при потребі розкряжовка на сортименти, очистка місць рубок.

Лісосіки розробляються у відповідності до технологічних карт. Перед цим проводиться підготовчі роботи, після яких складається акт готовності лісосіки.

Перед початком роботи лісосіку оглядають в натурі, уточнюють грунтово-водні умови, рельєф, природні бар'єри, з врахуванням яких визначається основне положення технологічної розробки лісосіки.

Перед початком роботи всі робочі проходять інструктаж по техніці безпеки. В процесі заготівлі є рубки догляду за лісом, заготовляється багато деревини.

При проведенні рубок догляду утворюється велика кількість відходів. Їх використовують у якості технологічної тріски для целюлозно-паперової промисловості, а також виробництва деревних плит. З соснових пнів роблять деревне вугілля.

З низькоякісної деревини у цехах переробки роблять ручки до лопат, сокир, молотків, круги для барабанів, також виготовляють штахети для загорожі.

11 Лісові побічні користування

Побічне користування лісом - це використання не деревних продуктів лісу для потреб споживача.

В лісництві до побічних користувань можна віднести, заготівля дикоростучих плодів. Сезонні строки початку і закінчення побічних користувань встановлюються щорічно з врахуванням місцевих умов. На кожний сезон виписуються лісові білети на побічне користування.

. .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]