Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт заочний 07.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

16 Облік і діловодство

Лісопродукція яка заготовляється і реалізується в лісництві, має на собі таку документацію:-звіт про рух лісопродукції, залишок, сума, прихід, розхід.

Лісопродукція реалізується на основі нарядів. Якщо є реалізація то до звіту додається ордер реалізації лісопродукції, а також журнал лісопродукції, де вказується дата вивозки, ставиться номер ордера, акт і строк вивозки. Основою для реалізації лісоматеріалів є накладні.

Кожний рік станом на 1 листопада складається інвентаризація матеріальних цінностей лісництва.

В лісництві також ведеться технічний і бухгатерський облік. На основі їх складається бухгалтерський звіт про господарську діяльність лісництва.

По рельєфу територія лісництва-являє собою зродоване плато з рядом понижень і терас, розчленованих мережею численних балок, ярів, струмків. У східній частині лісництва рельєф - гірський.

2.1 Лісокультурні роботи

В лісництві лісові культури створюють посадкою. До лісокультурних робіт відносяться роботи по догляду за школою дсревно-чагарникових порід, догляд за молодими культурами. При догляді в шкілках використовують обробіток грунту в міжряддях механізовани способом, але більшість робіт виконується вручну - прополка в міжряддях і в рядках ручною сапою. Кількість доглядів за лісовими культурами проектується окремо по видах виробництва, також залежить від виду посадкового матеріалу і від умов місцезростання. В лісництві проектують найбільшу кількість доглядів в перший рік вирощування. Це пов'язано з тим, що йде боротьба за ріст у висоту з бур'янами.

Перебуваючи на лісокультурних роботах ми проводили догляд за культурами сосни. Також проводили обкошування міжрядь за допомогою “Сікора” та коси.

На лісокультурних роботах використовується бригадна форма організації праці. При механізованій підготовці грунту, при ручному рихленні грунту і прополці бур'янів використовується індивідуальна форма організації праці.

Крім робіт по догляду за лісовими культурами ми проводили роботи на розсаднику.

Разом з лісокультурною бригадою ми проводили збір насіння деревних і чагарникових порід: насіння горобини чорноплодної, горіха грецького,горіхо чорного, аличі. На заготівлю насіння виписується наряд бригадиру лісонасіневої справи.

Насіння , яке заготовляється обов'язково відправляється на Львівську контрольно-насіневу станцію. Від партії насіння відбирається вихідний взірець, а від нього діагональним діленням середній взірець насіння. На середній взірець складається акт відбору середнього взірця в трьох екземплярах. Один акт. залишається в лісництві, другий акт передається бухгалтеру на списання насіння, третій акт .разом з паспортом відправляється на контрольно-насіневу станцію.

2.2 Лісогосподарські роботи

В лісництві проводяться такі лісогосподарські роботи, як рубки догляду: освітлення, прочистка, прорідження, прохідна, санітарна.

Рубки догляду - це систематичне зрідження деревостану, шляхом рубки дерев для створення сприятливих умов росту залишеним деревам і підвищенню продуктивності лісів.

Освітлення проводять в молодому насадженні, віком до 10 років з метою регулювання складу насадження. Прочистка проводиться в молодняках віком 11 - 20 років з метою регулювання складу і рівномірного розміщення дерев головної породи по площі. Прорідження проводиться з метою формування стовбура і крони кращих дерев. Прохідна проводиться в пристигаючому насадженні ( закінчується за І клас віку до рубки головного користування) з метою збільшення приросту кращих дерев головної породи.

При незадовільному санітарному стані насадження, призначаються суцільні і вибіркові санітарні рубки незалежно від віку насадження. .

Санітарна рубка - це видалення з деревостану хворих,сухостійних, пошкоджених шкідниками, природніми явищами, відстаючих в рості дерев з метою покращення умов росту і розвитку здорових дерев, за рахунок зрідження деревостану, збільшення площі живлення дерев, покращення санітарного стану насадження. дерев.

Рубки проміжного користування, як і головні рубки проводяться по лісорубному квитку. На кожну ділянку відведену в рубку догляду складається технологічна карта в якій вказується об'єм робіт, ступінь зрідження, метод і спосіб рубки, строки і порядок її проведення, схема освоєння лісосік з нанесенням волоків, механізми, які застосовуються при рубці і трелюванні, способи очистки лісосіки, склад виробничих бригад, норми виробітку і розцінка.

Раціональною формою організації праці по рубках догляду є малі комплексні бригади в складі 3-6 чоловік, на освітленні та прочистках - ланки і 2 - 3 чоловік, які виконують всі роботи згідно вказівок технологічної карти.

При відводенні деревостанів під рубку догляду в молодняках проводять закладку пробної' площі. При закладці пробної площі проводимо такі роботи: прорубування візирів, остовблення, рубка дерев, що підлягають вирубуванню для створення оптимальних умов для росту дерев. Остовблення проводиться стовпчиками висотою 1м, діаметром 16 см, на яких витісують щоки відповідних розмірів. На щоці пишеться номер кварталу і виділу, вид рубки, площа і рік рубки.

В результаті рубок догляду змінюється склад насадження в бажаному дня господарства напрямку, скорочується строк вирощування деревини.

Під час проходження практики разом з лісогосподарською бригадою ми проводили відводи під рубку догляду, проводили бусольну зйомку, остовблення ділянок під рубку догляду, робили викопіровку з планшета виділів, які призначені в рубку,

Лісогосподарська бригада проводить також роботу по обліку і збереженню природнього поновлення. Облік природнього поновлення проводиться з метою виявлення кількості самосіву і підросту па 1 га, для його оцінки з метою планування подальших лісокультурних мІроприємств. Для обліку природнього поновлення на цих облікових площадках підраховують кількість самосіву і підросту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]