Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт заочний 07.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

2.4 Лісозаготівельні роботи, роботи в цехах ширвжитку

Для забезпечення народного господарства деревиною щорічно в Україні вирубується багато лісів. При заготівлі деревини використовуються суцільні рубки головного користування і рубки проміжного користування. В лісництві суцільні рубки головного користування проводяться в обмежених об”ємах, основна частина деревини йде від рубок проміжного користування.

До заготівельних робіт відносяться підготовчі роботи на лісосіці, валка лісу, трелювання деревини, обрубування сучків, розкряжування хлистів, штабелювання. погрузка і вивезення лісу.

На лісогосподарських роботах впроваджено роботу по бригадному підряду. Бригадиру комплексної бригади видається наряд. В обов'язки бригадира входить слідкувати за виконанням роботи, за додержанням правил техніки безпеки робітниками під час виконання всіх операцій лісозаготівлі. Всі роботи на лісосіках проводяться згідно технологічних карт, по вказаній в них технології.

Проходячи практику в лісництві я зміг докладніше ознайомитися з проведенням лісосічних робіт, побував на лісосічній ділянці. Всі роботи проводились згідно технологічної карти, валка дерев проводилась бензомоторними пилами, трелівка - тракторами в хлистах;

Валка дерев проводилась бензопилами МП - 5 “Урал – 2”, “Штіль” з приміненням валочної вилки. Перш ніж приступити до валки дерев, забирають сухі гілки, очищують територію від підросту, а вже потім вальник проводить валку дерева. Валка йде по заданому напрямку. Вальники повинні дотримуватись безпечної відстані, тобто знаходитись один від одного на відстані не менше 50 м. Після валки дерева, обрубщик проводить обрубку сучків по ходу росту дерева з одночасним збиранням порубочних залишків в кучі. Товсті гілки діаметром 12 - 16 см очищують від сучків і розкряжовують на дрова. При обрубці сучків обрубщик від вальиика повинен бути на відстані не менше 5м.

Трелювання хлистів проводять тракторами МТЗ - 82 на рубках догляду , трактором ТДТ - 55 на рубках головного користування, також використовують коні. Відвантаження деревини проводять на відвантажуючому пункті. Вивозку деревини проводять лісовозними автомашинами ЛТ - 25, ЗІЛ - 130, ЗІЛ - 157.

Я працював обрубщиком сучків на рубці догляду, допомагав вантажити дрова на лісовозний автомобіль.

Контроль за проведенням лісозаготівельних робіт здійснють працівники лісової охорони лісництва.

З. РОБОТА НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ НА ПОСАДАХ ДУБЛЕРА ЛІСНИчого, ДІЛЬНИЧОГО ТЕХНІКА ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА

При проходженні практики я працював дублером лісничого. Моя робота заключалася в тому, що я проводив відпуск дров лісокористувачам. При цьому перевірив ордер на відпуск лісопродукції. Також у роботу лісничого входить відправка тонкоміру на нижній склад. Лісничий безпосередньо приймає участь у зборі насіння деревних та чагарникових порід. У лісництві складений план на збір насіння кожному ліснику. Лісничий також збирає лікарську сировину, на яку також у лісництві складений план. Лісничий спостерігає за правильністю розробки лісосік на рубках.

Під час проходження технологічної практики я займав посаду дублера техніка лісового господарства. В мої обов'язки входило: заповнення наряд-актів на виробництво робіт, складання матеріально - грошової оцінки лісосіки.

Матеріально-грошова оцінка лісосіки складається по даних одержаних при відводі лісосіки. Відомість матеріально-грошової оцінки складається з трьох частин. В першій частині по ступеням товщини записується кількість дерев і розподілені на ділову та дров'яну порівно. У другій частині знаходимо кубомасу деревини. Ділова деревина поділяється по категоріях крупності; на грубу, середню та мілку. У третій частині визначається вихід промислових сортиментів з ділової частини стовбура.

У наряд-акт на виконання робіт записується повна назва роботи, одиниці виміру, об'єм робіт, який задано і який викопано, тарифна ставка і сума заробітної плати. Нижче записується вихід продукції. На другій стороні записується: прізвище, ім'я та по-батькові робітника, скільки днів відпрацьовано, заробітна плата і якщо є премія. У наряд-акті повинно бути також записано скільки використано матеріалів і їх вартість.

Мою роботу контролював майстер лісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]