Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт заочний 07.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

7 Заходи по природньому лісовідновленню

Важливим міроприємством по покращенню природного поновлення в лісництві являються:

1 Збереження підросту в молодняках головних порід, догляд по вирубках за самосівом і підростом господарсько-цінних порід.

2 Забезпечення обнасінення вирубок

3 Осушення надлишкове зволожених вирубок

При підготовці лісосічного фонду помічають ділянки, на яких відновлення лісу можна забезпечити міроприємствами, що сприяють природному відновленню, необхідно враховувати збереження насінників і рихлення ґрунту на свіжих лісосіках з родючими ґрунтами, а також на лісосіках з сирими, сильно опідзоленими ґрунтами не дають бажаного ефекту. Рихлення грунту недоцільно також при відсутності урожаю насіння. В лісництві особливу увагу приділяють на збереження підросту на лісосіках, тому що його збереження при валці і трелюванні, а також при очищенні місць рубок є найважливішим і найбільш надійним способом сприяння природному відновленню лісу.

Природному відновленню під пологом лісу найкраще сприяти -підготовкою фунту при середньому урожаї насіння. Цю роботу проводять в деревостанах з середньою зімкненістю крон не більше 0,6 за 4 - 6 років.

Роботи по підготовці ґрунту проводять в рік плодоношення в кінці літа на початку осені, в окремих випадках ранньою весною слідуючого року з одночасним загортанням насіння.

Облік природного відновлення проводиться так:

закладаються в шахматному порядку пробні площі розміром 1*1 м або1*2 м. Цих площ повинно бути не менше 15. Далі записують у "Відомість обліку природного відновлення". Після цього робиться перерахунок на 1 га, а потім і на всю площу. Пізніше дається оцінка природному відновленню.

8 Лісозахист

За останніми даними санітарний стан лісового фонду лісництва являється задовільним. Це досягається хорошою очисткою лісосік, очисткою від захаращеності основних дерев.

На території лісового фонду лісництва вчасно проходять рубки догляду, при яких забираються дерева, які пошкоджені шкідниками, хворобами лісу.

Широко на території лісництва викорисотувують біологічні методи боротьби:

в широкому розселенні лісових ентомофагів, приваблення птахів.

Механічний метод боротьби полягає у вибиранні свіжозелених дерев та викладці ловчих дерев в літній період. Так як територія лісництва великих вогнищ хвороб і шкідників не має, то хімічний метод боротьби не проводиться.

Найбільшими осередками шкідників та хвороб є розсадники та молоді насадження. На території розсадника завчасно проводяться грунтові розкопки, які запобігають винищенню посадкового матеріалу.

На території лісових масивів також проводять лісопатологічні обстеження. Якщо лісники помічають шкідників, то вони зразу ж повідомляють в лісництво і подають листок наземної сигналізації, після чого проводиться перевірка і складається "Акт перевірки наземної сигналізації про появу шкідників і хвороб лісу". Лісопатологічне обстеження в лісництві проводять рекогнисцирувальним методом. Його проводить інженер-лісопатолог, окомірно визначає степінь пошкодження насадження, або окремих деревних порід шкідниками або хворобами.

;, При обході по ходових лініях інженер-лісопатолог робить записи в журналі лісопатологічних обстежень. Степінь пошкодження хвоє-листогризучими шкідниками визначається окомірно в відсотках. Крім цього визначають також і характер розподілу пошкоджених дерев, відмічають головні види шкідників і хвороб.

На рисунку 8.1 показано маршрутні ходи при рекогносцирувальному нагляді

Рисунок 8.1 Маршрутні ходи при рекогносцирувальному нагляді М 1:1000

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]