Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
,....................методичка з джерелознавств...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Семінарське заняття присвячене важливій темі – зародженню історичної традиції у Стародавній Греції. Важливість зумовлена тим, що саме в Стародавній Греції з’являється історія як наука, з елементами наукової критики і компаративістики.

Характеризуючи праці перших логографів, врахуйте, що стиль цих прозаїків близький до усної мови і фольклорної оповіді, обробка матеріалу ще позбавлена чіткого критичного аналізу. Водночас у них вже намітилася схематизація: з’явився хронологічний відлік по поколіннях (у Гекатея) та свого роду план етнографічних описів заморських країн, народів і звичаїв [2-3]. Зверніть увагу, що Гекатей Мілетський прагне звільнити міфологічні розповіді від елементу чудес. Як він сам писав: “Я описую ці речі так, як вони мені здаються правильними”.

Розглядаючи друге питання, врахуйте, що хоча Геродот і жив у V ст. до н.е. й був молодшим сучасником логографів, його “Історія” [4] принципово відрізняється від творів попередників і за сюжетом, і за характером. Визначте, в якому сенсі “батько історії” вжив слово “історія”, як він визначив свою мету і завдання. Дайте відповідь на такі запитання: Чому саме Геродота вважають “батьком історії” і чому дехто з критично налаштованих дослідників нагородив його прізвиськом “батько брехні”? Зверніть увагу на те, що саме Геродот сформулював вектор “Європа – Азія” в культурно-історичному протиставленні.

Працюючи над третім питанням, з’ясуйте, яку мету і завдання ставив перед собою Фукидід [17], чим принципово відрізняється методика викладу матеріалу у Геродота і Фукидіда? Чому Фукидіда вважають фундатором історичної критики? Визначне дидактичне спрямування “Історії” Фукидіда. Дайте оцінку внеску історика у розвиток історіописання.

Помітним явищем у грецькій історіографії стали праці Ксенофонта Афінського “Анабасис” та “Грецька історія” [7-8]. Ознайомившись з біографією історика, дайте відповідь на питання: Чому будучи афінянином, Ксенофонт симпатизує Спарті? Чому він дивиться на історію крізь призму Лакедемону?

Аналізуючи зміст “Анабасису”, візьміть до уваги той факт, що в даному творі автор прагне підкреслити свої особисті заслуги як військовоначальника. Дайте відповідь на питання: Чим були продиктовані подібні амбіції Ксенофонта? Попри наявну тенденційність твору, зауважте, що в інших відношеннях автор досить добросовісно описує всі деталі й обставини військових кампаній, подає чимало історичних та етнографічних відомостей, ретельно підходить до відбору і викладу фактологічного матеріалу, й зазвичай указує джерело своєї інформації.

Ознайомившись із текстом “Грецької історії”, можна помітити, що в ній, як і попередньому творі багато місця займають описи військових дій, а головні персонажі твору – це талановиті полководці. Поясніть, чим це зумовлено. З’ясуйте і такий момент: як сприймає війну сам автор. Не менш актуальне питанн розуміння Ксенофонтом невідворотності долі (фаталізм). З’ясуйте, як пояснює автор поразку Спарти у Пелопоннеській війні.

У процесі розгляду четвертого питання, визначте принцип хронологічного поділу Діодором Сицилійським всесвітньої історії [6]. З’ясуйте, як змінилася оцінка твору Діодора впродовж усього часу вивчення його наукової спадщини. Зверніть увагу на такий момент як оцінка істориком всесвітньоісторичного процесу. Дайте власну оцінку науковому доробку Діодора Сицилійського.

Підсумовуючи тему, визначте загальні закономірності розвитку грецької історіографії, прослідкуйте динаміку зміни у підході дослідників до предмета вивчення, їхньої об’єктивності та розуміння історичного процесу.