Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
,....................методичка з джерелознавств...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Закінчення другої Пунічної війни (202 р. до н. е.) — один з поворотних пунктів римської історії: Рим переходить від італійської політики до середземноморської, просувається на схід, в елліністичні країни. Швидке зростання великого землеволодіння та торгово-лихварського капіталу різко змінює картину економічних і соціальних відносин в Італії. Зближення з грецькою культурою відбувається форсованими темпами: активізується боротьба між еллінофілами і прихильниками римської давнини. У цій ситуації література починає відігравати нову роль. Якщо раніше римська література розвивалася стихійно, то з ІІІ ст. до н.е. її починають сприймати в суспільстві як засіб ідеологічного впливу й знаряддя пропаганди імперських цивілізаційних пріоритетів. Перемога римлян над Карфагеном стала одним з з тих каталізаторів, що спонукали римлян до пізнання свого минулого.

Серед перших авторизованих творів, у яких міститься інформація з історії стародавнього Риму, помітно виділяються “Аннали” Квінта Еннія (239-169 рр. до н. е.) [16]. Працюючи з уривками “Анналів”, зверніть увагу на міфологізацію автором ранньої римської історії (легенда про засновників Риму – Ромула і Рема); охарактеризуйте стосунки Риму і Карфагену. Характерно для “Анналів” і те, що їх автор не обмежується описом діяльності знатних римських полководців, а приділяє увагу особам народних трибунів.

Аналізуючи зміст праці відомого історика Полібія “Історія” в 40 книгах [26], з’ясуйте головну мету, яку ставив перед собою автор при написанні даного твору. Зверніть увагу на те, що саме в цьому творі постає ідея причинної зумовленості (детермінізованості) історичного процесу. Зауважте, що Полібій акцентує увагу на закономірності історії. Аналізуючи зміст праці Полібія, з’ясуйте, в чому на думку історика полягало практичне значення історії, окресліть проблематику дослідження, прослідкуйте особливості відтворення ним картини світу.

Важливим джерелом з історії Римської республіки і сусідніх країн в І ст. до н. е. є твори відомого римського політичного і військового діяча Гая Юлія Цезаря. Працюючи з текстом “Записок про Галльську війну” [13], визначте мету, яку ставить перед собою автор. Охарактеризуйте стиль і особливості викладу матеріалу. Проаналізуйте описи побуту і суспільного устрою галльських (VІ; 13-20), германських (VІ; 21-28) і британських (V; 12-13) племен, а також географічний опис Британських островів (V; 14).

Із “Записок про громадянську війну” [36] з’ясуйте, в чому полягає тенденційність даного твору. Визначте, як ставився Цезар до своїх противників. На основі “Записок” охарактеризуйте позицію східного провінційного населення по відношенню до воюючих сторін (Цезаря і Помпея).

Визначним представником антикварного напряму в римський історіографії був Гай Саллюстій Крісп, автор творів “Про змову Катіліни”, “Югуртинська війна”, “Історія” [6-8]. Зі змісту “Історії” визначте міру достовірності й об’єктивоності його свідчень, обгрунтуйте концепцію автора про причини падіння Римської імперії. У чому полягає моралізація його твору?

Працюючи з твором Тита Лівія “Історія Риму від заснування міста” [33], врахуйте його дидактичну спрямованість (демонстрація римської величі, уславлення “добрих давніх звичаїв”). Визначте, в чому, на думку автора, полягав месіанізм і культуртрегерство римської держави.

Порівнюючи твори Тита Лівія і Публія Корнелія Тацита (“Аннали”) [29, 32], визначте наративну стратегію авторів (Лівій “виховує” читача на піднесеному й красивому, Тацит “залякує” похмурим). З’ясуйте, у чому проявилася тенденційність і суб’єктиність історіописання Тацита.

Працюючи над текстом “Римської історії” Веллея Патеркула [19], зверніть увагу на стиль автора, його узагальнюючі екскурси (заснування римських колоній та розширення складу римського громадянства (І, 14-15); заморські війни Риму та їх наслідки (ІІ, 38). Виділіть із тексту екскурси генеалогічного та літературно-історичного характеру. Знайдіть у праці описи діяльності таких осіб, як Луцій Емілій Павел, Метелл Нумідійський, брати Гракхи, Гай Марій, Цинна, Сульпіцій Руф, Сулла, Помпей, Цицерон, Брут, Кассій. З’ясуйте особливості характеристики вищеозначених діячів і порівняйте їх з характеристикою, яку їм дав відомий біограф Плутарх Херонейський.

Надзвичайно важливим і цікавим джерлом для вивчення східної політики Римської імперії є твори еллінізованого юдейського вченого Йосифа Флавія: “Іудейська війна” та “Іудеські старожитності”. Характерно, що автор був безпосереднім учасником описуванних подій – з ініціаторів антиримського повстання єврейського народу він переходить на бік переможців. Із змісту “Іудейської війни” [34] з’ясуйте позицію автора по відношенню до римлян, визначте, як історик пояснює повстання іудеїв проти римського панування. Знайдіть у тексті “Іудейської війни” свідчення патріотичних настроїв історика.

Працюючи з текстом “Іудейських старожитностей” [35] Йосифа Флавія, визначте, як автор висвітлює історію свого народу, як ставиться до культури сусідніх країн, чим пояснює велич і могутність Риму.

Значної популярності у римському історіописанні І-ІІ ст. н.е. набув жанр біографій, яскравим представником якого був Гай Светоній Транквілл. Працюючи з його “Життєписами дванадцяти цезарів” [9], визначте мету, яку ставить перед собою автор. Зверніть увагу на безпристрасність історика, з якою він описує “добрі” та “погані” вчинки імператорів. Визначте, яку систему “рубрик” для своїх героїв запровадив Светоній.

Розглядаючи питання про зародження та розвиток політичної риторики, зверніть увагу на трактат Марка Туллія Цицерона “Про оратора” [37], в якому йдеться про те, яку роль римляни відводили історії. У трактаті Цицерона “Про закони” [38], знайдіть підтвердження тези про те, що римська історіографія перебувала під грецьким впливом.

Важливим історичним джерелом є також “Панегірик” Плінія Молодшого імператорові Траяну [24]. Ознайомившись з твором, охарактеризуйте особливості політичної історії, завойовницьку політику Доміціана і Траяна. Проаналізуйте законодавчу ініціативу Траяна в соціальній сфері.

Важливим джерелом для вивчення римської історіографії є також епістолярна спадщина. Таким, перш за все, є “Моральні листи до Луцілія” Луція Аннея Сенеки [28]. Проаналізуйте ставлення Сенеки до історії. Чому, на його думку, повинна навчати справжня історія? Що належить вивчати історику? (ХХХІІІ; LXXXVIII). Ознайомившись з текстом листа Діонісія Галікарнаського до Помпея [12], з’ясуйте, які основні завдання ставить перед істориком Діонсій, визначте, як автор оцінює історичні праці Геродота і Фукидіда (за що він критикує і схвалює праці цих істориків?), чому він симпатизує Ксенофонту?

Вивчаючи твір Амміана Марцелліна “Римська історія” [20], зверніть увагу на фактологічний матеріал, на манеру висвітлення військової історії, опис повсякденного життя населення Імперії у ІV ст. н. е. З’ясуйте особливості опису автором судової системи, управління провінціями тощо. Проаналізуйте також головні епізоди твору: опис облоги міста Аміди персами (ХІХ, 2, 3), політичну діяльність імператора Юліана Апостата (ХХХІ, 16, 9; ХХV, 2, 3). Опрацювавши зміст 31-ї книги, з’ясуйте, в чому історик вбачав причини падіння Імперії (ХХХІ, 4, 9, 11; 6, 5).

Характеризуючи твір Аврелія Віктора “Витяги про життя і вдачі римських імператорів” [1], визначте, яку роль історик відводить видатним історичним особистостям, проаналізуйте авторську концепцію історії Римської держави, причини її падіння.

Підсумовуючи дану тему визначте, в чому проявився грецький вплив на римське історіописання, що нового внесли римські історики в методику наукового дослідження. Дайте порівняльну характеристику методу викладу провідних грецьких і римських істориків.