Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність часть2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

2. Оптові і дрібнооптові магазини

Оптові і дрібнооптові магазини — торговельні підприємства, що здійснюють продаж товарів виробничо-технічного призначен­ня чи споживчого користування порівняно невеликими партіями в різноманітному асортименті.

Діяльність цих магазинів обумовлена поділом суспільної праці в сфері товароруху, забезпечення покупців потрібним товаром у необхідній кількості й у зручний час. Оптові і дрібнооптові мага­зини наближені до покупців і дозволяють останнім істотно ско­рочувати час, необхідний для придбання потрібного товару.

Послугами оптових чи дрібнооптових магазинів користуються торговці-перекупники, підприємства середньої і дрібної роздрібної мережі, окремі споживачі, що здобувають товари дрібним і се­реднім оптом.

При розрахунках з покупцями можуть бути використані наяв­ний і безготівковий способи оплати.

Оптові і дрібнооптові магазини виконують такі основні завдан­ня і функції:

  • безперебійне забезпечення товарами покупців регіону, району, міста, визначення попиту на товари в обсягах се­редніх і дрібних оптових партій;

  • виявлення і реєстрація потенційних постачальників і покупців;

  • розширення і відновлення товарного асортименту;

  • створення необхідних і комплектних запасів товарів, що ко­ристуються попитом;

  • рекламування товарів і послуг;

  • приймання, збереження, відпускання, реалізація товарів;

  • розфасування, сортування, упакування товарів;

  • виставляння товарів чи їхніх зразків для демонстрації в тор- говельно-виставковому залі;

  • централізоване постачання товарів покупцям;

  • ведення кількісного, номенклатурного, асортиментного об­ліку товарів;

  • участь в оптових ярмарках, аукціонах, товарних біржах.

Товарна продукція надходить в оптові чи дрібнооптові мага­зини від виготовлювачів, підприємств оптової торгівлі, громадян, що займаються індивідуальною трудовою діяльністю, продавців комісійної торгівлі, з аукціонів, оптових ярмарків, а також шля­хом завезення з інших регіонів.

Оптові і дрібнооптові магазини бувають двох видів:

  1. стаціонарні — територіально знаходяться на одному й тому самому місці, обслуговують постійний контингент покупців виз­наченого регіону;

  2. пересувні — спеціально обладнані транспортні засоби (за­лізничні вагони, вантажні автомобілі, плавучі засоби).

Оптові і дрібнооптові магазини підрозділяються на універ­сальні, спеціалізовані, комбіновані.

Універсальні магазини реалізують досить різноманітний асор­тимент товарної продукції галузей промисловості, сільського і лісового господарства і т.д.

Спеціалізовані магазини реалізують товарну продукцію однієї чи декількох галузей промисловості, сільського господарства й ін.

Комбіновані магазини обслуговують визначений контингент оптових і дрібнооптових покупців. Наприклад, магазин «Наочні приладдя» — науково-дослідні, проектно-конструкторські органі­зації; «Спорт» — спортивні і фізкультурні організації.

На українському товарному ринку стали з'являтися дрібнооп­тові магазини-склади типу «кзш знд кзрри» (у буквальному зна­ченні означає «купив і забирай» чи «плати і відвозь»). Обслугову­ють вони дрібні роздрібні магазини, намети, ларьки, невеликі крамниці, лотки, підприємства , служби побуту, що закуповують товарну продукцію невеликими оптовими партіями.

За своєю організаційно-правовою формою ці магазини-скла­ди можуть бути державними, муніципальними, акціонерними, приватними й інші.

У магазинах «кзш знд кзрри» дуже високий обсяг товарообі­гу, що пояснюється простою технологією продажу товарів: при­міщення обладнується рядами стелажів, на які виставляється товарна продукція, і це дозволяє покупцеві розглянути товар, прочитати відповідну інструкцію з його експлуатації чи викорис­тання. Як правило, такі магазини розташовують з досить широ­ким і постійно оновлюючим асортиментом товарів, при цьому враховуються ринкова кон'юнктура і специфіка численних дрібних роздрібних торговців. Характерно, що магазини-склади мають відносно низькі експлуатаційні витрати, тому що в них немає необхідності обладнати спеціальні комплектувальні й експедиційні приміщення (ділянки), установлювати дорогі, орієнтовані на підйомно-транспортні машини і механізми, стелажі.

За такої форми торгівлі істотно скорочуються обсяги обліко- во-розрахункових операцій щодо безготівкового розрахунку. Велика частина товарів надходить безпосередньо від виготов­лювачів або підприємств оптової торгівлі, обходячи посеред­ників.

Усе це дозволяє магазину-складу встановлювати на товари відносно низькі ціни. Вбачається дуже перспективним подальший розвиток у нашій країні мережі магазинів «кзш знд кзрри», оскіль­ки продовжується зростання роздрібного товарообігу, збіль­шується кількість середніх і дрібних торговельних фірм.