Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність часть2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

8. Ярмарки

Ярмарок — періодичний захід (рідше — постійно діючий), тобто товарний ринок, який діє регулярно у відведеному місці, у визначений період, з одночасною масовою участю працівників промисловості, сільського господарства, будівництва, торгівлі, інших галузей, а також посередницьких підприємств, організацій.

Ярмарки дають можливість широкому колу виготовлювачів, споживачів, посередників вступати в безпосередні комерційні контакти, які сприяють регулюванню попиту та пропозиції, акти­візації господарської ініціативи сторін.

За результатами ярмарку приймаються відповідні рішення про випуск продукції, відновленні її асортименту, підвищенні якості і поліпшенні дизайну.

На ярмарку предметом торгівлі можуть бути товари й інші матеріальні цінності, попередньо замовлені, заплановані до ви­робництва і постачання в найближчий період або виготовлені і раніше поставлені в деякі регіони, але накопичувані там, у над­лишку, які потребують повторного переміщення в інші райони, де вони користуються попитом.

Ярмарки функціонують з метою:

  • демонополізації в сферах виробництва і обігу товарів;

  • підвищення надійності товарного забезпечення споживачів;

  • зниження товарного дефіциту;

  • самостійного встановлення сторонами ділових і раціональ­них комерційно-господарських зв'язків;

  • формування виготовлювачами виробничої програми, роз­ширення і відновлення її асортименту;

  • збільшення випуску високоякісної, конкурентоздатної то­варної продукції з урахуванням попиту споживачів;

  • залучення в господарський оборот невикористовуваної, зайвої продукції і вторинних ресурсів, некондиційних ма­теріалів і виробів;

  • активізації міжрегіональних товарообмінних операцій;

  • пропаганди новітніх досягнень науки і техніки;

  • популяризації нових високоякісних товарів;

  • виявлення реального попиту ринку на конкретну товарну продукцію;

  • надання суб'єктам товарного ринку послуг інформаційно- комерційного і посередницького характеру;

  • пропаганди надійності виготовлювача, його іміджу.

Більшість товарів на ярмарку не реалізується, а представ­ляється в зразках, буклетах, проспектах, плакатах, кресленнях, фотознімках, слайдах, кіно- і відеороликах. Виставляються також науково-технічні розробки у вигляді натуральних експонатів, ма­кетів, конструкторсько-технологічної, патентно-ліцензійної доку­ментації і т.п.

Виробники товарів можуть не бути присутніми на ярмарку. У такому разі ярмарок може взяти на себе обов'язки по надан­ню додаткових послуг щодо реалізації товарів. Розвиток товар­ного ринку показує, що сучасному покупцеві недостатньо тільки закуповувати для себе товари на ярмарку. Він зацікавлений у спільному з виготовлювачами, посередниками пошуку рішень для достатнього задоволення ринку, визначення напрямків виробниц­тва товарної продукції й оптимального використання матеріаль­них, фінансових, трудових ресурсів.

Проводяться ярмарки в спеціальних чи орендованих при­міщеннях (площах). При бажанні реалізувати товар чи успішно прорекламувати його суб'єкт товарного ринку повинен поперед­ньо замовити й оплатити місце (площа по метражу), яке відпові­дає технічному та іншому забезпеченню.

Ярмарки організуються за рахунок надходжень від учасників заходу у вигляді — грошових внесків, які використовуються для оренди площ, оплати транспортних витрат, оформлення стендів, рекламно-інформаційного обслуговування, роботи персоналу.

Ярмарки можна класифікувати за кількома ознаками:

  1. Щодо напрямку діяльності:

  • продаж товарів народного споживання;

  • продаж товарів виробничо-технічного призначення;