Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційна діяльність часть2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

5. Торгові дома

Торгові дома — тип великих торговельних підприємств, орга­нізацій, найважливішою особливістю яких є активне проникнення в сферу виробництва товарів, організація кооперації виробниц­тва товарів, участь у кредитно-фінансових операціях, здійснення експортно-імпортних операцій по широкій номенклатурі товарів і послуг.

Торговим домом прийнято вважати велику оптово-роздрібну фірму, тією чи іншою мірою інтегровану в сферу виробництва і фінансів.

Торговий дім — це прагнучий максимально якісно задоволь­нити суспільні потреби добровільний асоціативний союз вироб­ничих, транспортних, будівельних, торговельних, банківських, страхових організацій.

Торгові дома нерідко діють як акціонерні товариства, заснов­никами й учасниками яких є різні підприємства, фінансові струк­тури, у тому числі комерційні банки, брокерські фірми, холдинги і т.п. Торгові дома можуть організовуватися шляхом перетворен­ня товарних бірж, оптових баз, великих підприємств роздрібної торгівлі.

Статус торгових домів здобувають іноді великі брокерські фірми, що займаються в основному угодами з реальним това­ром за власний рахунок чи за рахунок підприємств, організацій, зайнятих торгівлею конкретними товарами, а також виконують доручення комерційних структур щодо угод на ф'ючерсній біржі.

Як правило, торгові дома не мають відомчої підпорядкова­ності, вони здійснюють угоди міжгалузевого і міжнародного ха­рактеру, функціонують як на внутрішньому, так і на зовнішньое­кономічному товарних ринках, тобто поєднують функції внутрішньої торгівлі і зовнішньоекономічної діяльності приватно­го і житлового призначення, придбання підприємств. Крім того, торгові дома дають кредит, здають в оренду устаткування, да­ють напрокат складну техніку, прилади, машини, механізми, ство­рюють нові виробництва. Деякі найбільш великі торгові дома організовуються і функціонують як багатопрофільні інвестиційно- виробничо-торгові комплекси.

Торгові дома мають у своєму розпорядженні складські площі, власний чи орендований транспорт, технічне устаткування, інфор­маційну базу, що дозволяє успішно здійснити повний комплекс торговельно-закупівельних операцій і операцій з цінними папе­рами. Вони орієнтуються головним чином на придбання права власності на товар, у той же час вони виконують відповідні функції імпортерів і експортерів товарної продукції, а також надають маклерські послуги.

Торгові дома нерідко укладають угоди з іншими суб'єктами товарного ринку: агентські і консигнаційні угоди, контракти купівлі-продажу, угоди щодо комерційного співробітництва й ін.

Основні завдання і функції торгових домів:

  • активізація зовнішньоекономічної діяльності за рахунок ко­мерційно-посередницьких операцій;

  • закупівля товарів за рахунок власних коштів, а також на умовах комісії (організація аукціонів, комісійної і посилко­вої торгівлі вітчизняними й імпортними товарами, продаж товарів по каталогах і ін.);

  • оперативне реагування на мінливу кон'юнктуру світових і вітчизняних товарних ринків;

  • пошук потенційних покупців чи посередників у країні і за кордоном;

  • виявлення, організація виробництва і збут конкурентоздат­них товарів;

  • маркетингові дослідження внутрішнього і зовнішнього то­варних ринків;

  • рекламна діяльність;

  • посередницька діяльність щодо реалізації товарів, виготов­лених вітчизняними і зарубіжними підприємствами;

  • угода з клієнтами щодо купівлі і продажу товарів, оформ­лення документів, виконання фінансових операцій;

  • здійснення угод купівлі-продажу товарів виробничо-техніч­ного призначення і товарів народного споживання;

  • демонстрація товарів своїх клієнтів на міжнародних вис­тавках;

  • участь у торгах, ярмарках, аукціонах.

Кожен торговий дім має чітко виражену управлінську струк­туру. Вищим органом керування є збори акціонерів. Стратегічна діяльність здійснюється радою директорів, що вибирає правлін­ня. Відділ маркетингу і збуту досліджує кон'юнктуру товарного ринку, прогнозує обсяги і платоспроможний попит на товари, організує забезпечення, зв'язане з товарорухом; відділ органі­зації торгівлі і послуг підготовляє і здійснює продаж товарів, надає відповідні послуги, проводить торги, ярмарки, аукціони, вистав­ки; економічний відділ займається аналізом, стратегічним про­гнозуванням, розробляє інвестиційну політику, веде внутрішньо- фірмове планування, фінансування, облік; договірно-правовий відділ призначений для юридичного і правового забезпечення роботи, вирішує спірні питання, готує документи в арбітражний суд і виступає від імені дирекції як позивача чи відповідача.

Торгові дома класифікуються:

  1. Щодо ступеня інтеграції у виробництво:

а) торгові дома, недостатньо зв'язані з виробництвом, але забезпечують оптово-роздрібний збут товарної продукції;

б) торгові дома, інтегровані у виробництво дуже широко і гли­боко;

в) торгові дома, що змінили статус товарної біржі, але у виз­наченій мірі ведучи біржову діяльність (так називані «квазібіржа»).

  1. Щодо характеру здійснюваної діяльності:

а) торгові дома — чисті посередники, що забезпечують збут товарної продукції і поставляють її покупцям;

б) торгові дома, що ведуть власну торговельну діяльність від свого імені і за свій рахунок;

в) торгові дома — комерційні центри, що мають необхідний інформаційний банк, який дозволяє оперативно поширювати відпо­відну інформацію про попит на конкретну товарну продукцію;

г) торгові дома, які виконують постачальницько-збутові функції виробничих підприємств.