Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

5. Комплекс агротехнiчних прийомiв на рекультивованих землях включає:

Розроблено комплекс агротехнічних прийомів на рекультивованих землях. Рекомендовані два види польових сівозмін: парозернопросапні (чистий пар — озима пшениця — кукурудза на зерно — горох — озима пшениця, зайнятий пар або еспарцет — озима пшениця — кукурудза на силос — озима пшениця) і трав’яно-зернопросапні (ярі колосові з підсівом багаторічних трав — багаторічні трави — багаторічні трави — багаторічні трави — озима пшениця — кукурудза на зерно — горох — озима пшениця — соняшник).

6. Рекомендованi польовi сiвозмiни:

Належність сівозміни до того чи іншого виду і типу значною мірою визначає її ротацію та чергування культур. Проте кожний вид і тип сівозмін має свої певні особливості.Ротацію багатопільної польової сівозміни можна уявити у вигляді ланок, сполучених між собою. Ланкою називають частину сівозміни, що складається із двох-трьох культур або чистого пару і однієї-трьох культур. Починається ланка з культури, яка є добрим попередником наступних культур.Парова ланка сівозміни. Ланки, в основі яких лежить чистий пар, можуть мати такий вигляд: пар — озимі — озимі; пар — озимі — ярі зернові; пар — ярі зернові — ярі зернові; пар — озимі; пар — ярі зернові.У зернових посушливих південних і південно-східних районах застосовують 4-5-пільні зернопарові сівозміни з одним полем чистого пару, збірним полем зернових бобових і двома-трьома полями озимих та ярих зернових.У такому випадку ротацію 5-пільної сівозміни можна представити у вигляді двох ланок: пар — озимі зернові — озимі зернові; зернобобові й круп'яні — ярі зернові. Частка зернових, зернових бобових і круп'яних культур від загальної площі ріллі тут досягає 80%. Після пару два роки підряд треба сіяти озимі зернові, а після зернових бобових і круп'яних — зернофуражні культури (ярі ячмінь, овес, жито, пшеницю). Чотирипільна сівозміна, що включає парове поле і три поля зернових, являє собою одну ланку.У зерно гіарових сівозмінах з озимими культурами їх висівають по чистому пару, причому за сприятливих умов два роки підряд.Просапна ланка сівозміни. Ланки, в основі яких лежать просапні культури, можуть мати такий вигляд: кукурудза на силос - озима пшениця - цукрові буряки; кукурудза на силос - озима пшениця — кукурудза на зерно; кукурудза на силос — озимі та ярі зернові; кукурудза на силос-озима пшениця — соняшник; кукурудза на зерно - кукурудза на силос - ярі та озимі зернові; картопля - озимі зернові - ярі зернові; картопля — ярі зернові та ін.

7. Напрями рекультивацiї земель.

Рекреаційний напрямок рекультивації земель - створення на порушених землях об'єктів відпочинку.

До земель рекреаційного напрямку рекультивації підпадають зони відпочинку і спорту: парки і лісопарки, водоймища для оздоровчих цілей, мисливські угіддя, туристичні бази і спортивні споруди.Рекреаційний напрям рекультивації доцільний поблизу великих населених пунктів у поєднанні з водогосподарською рекультивацією. Для цієї мети можуть бути використані внутрішні та зовнішні відвали розкривних порід, які малопридатні для сільськогосподарської рекультивації. Для прикладу, на сході України великі терикони засаджують зеленню і створюють штучні парки.

Сільськогосподарська рекультивація - це система агробіологічних і технологічних заходів, спрямованих на відновлення родючості порушених земель до стану, придатного для сільськогосподарського виробництва. Вона повинна мати переважне поширення у районах зі сприятливими для сільсько-господарських культур грунтово-кліматичними умовами, у густонаселених районах з низькою часткою ріллі на душу населення і за наявності родючих зональних ґрунтів. З цією метою насамперед використовують великі відвали, поверхня яких складена з придатних для рекультивації порід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]