Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

2.Визначення поняття “забруднення атмосфери”

Забруднення атмосфери - результат викидів забруднюючих речовин з різних джерел

Забруднення атмосфери розуміється як викид твердих, рідких і газоподібних забруднюючих речовин. Уважається, що забруднюючі речовини – меті, які впливають на навколишнє середовище або безпосередньо, після хімічних змін в атмосфері, або в сполученні з іншими речовинами.Відповідно до концепції захисту атмосфери, прийнятої в деяких промислово розвинених країнах (наприклад, у Німеччині), забрудненням атмосфери вважається пряме або непряме введення в неї будь-якої речовини в такій кількості, що впливає на якість і сполуку зовнішнього повітря, наносячи шкоду людям, живій і неживій природі, екосистемам, будівельним матеріалам, природним ресурсам – всі й навколишньому середовищу.

3. Охарактеризувати природні джерела забруднення атмосфери: пилові :

Бурі

Пилова буря — перенесення пилу і піску сильними і тривалими вітра­ми, що видувають верхні шари ґрунту. Типове явище в розораних сте­пах, а також у напівпустелях і пустелях. Наносять значного збитку сільському господарству. У посушли­вих пустелях і напівпустелях, а також у степах, на розораних, позбавле­них природної рослинності територіях, вітер руйнує поверхневі шари фунту, перетворюючи їх у тонкий пил. Цей пил підіймається в повітря і переноситься на сотні кілометрів. Розрізняють чорні, жовті, червоні і білі пилові бурі, в залежності від кольору пилу, що переноситься.

Вулканізм

Вулкані́зм (рос.вулканизм, англ.vulcanism; нім.Vulkanismus) — сукупність явищ, пов'язаних з утворенням та переміщенням магм у глибинах Землі та їх виверженням з надрна поверхню суші або дно морів і океанів у вигляді лав, пірокластичного матеріалу і вулканічних газів. В процесі вулканізму в атмосферу виділяється велика кількість вулканічних газів, які служать основою для формування атмосфери та гідросфери. Вулканічним виверженням часто передують потужні вибухи. При цьому викидається велика кількість вулканічного попелу, — легкого дрібного порошку сірого кольору, який роздроблений в пил з осколків старої, і дрібніших частинок рідкої лави, викинуті з вулкану струменями газу (деколивін, змішуючись з атмосферними опадами чи водами розплавлених снігових масивів або льодовиків, утворює грязєві потоки); вулканічного піску, — невеличких кусків лави, розміром з горошину; лапілей-уламків, як волоський горіх.

Лісова пожежа

Лісова пожежа - стихійне (некероване) горіння, що поширилося на лісову площу, оточену не палаючою територією. У лісову площу, по якій поширюється пожежа, входять і відкриті лісові простори. До однієї пожежі ставиться вся пройдена вогнем площа, оточена непалаючою в цей момент територією.

Вивітрювання

Вивітрювання — процес механічного руйнування та хімічної зміни гірських порід та мінералівземної поверхні та при поверхневих шарівлітосферипід впливом різноманітних атмосферних агентів, ґрунтових та поверхневих вод, життєдіяльності організмів та продуктів їхнього розкладення. Відповідно до вищенаведених факторів розрізняють вивітрювання фізичне, хімічне та біологічне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]