Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

Лiтература

Мороз П.i., Косенко I.С. Екологiчнi проблеми рацiонального природокористування.-Львiв.

1999.-С. 102-105.

КуценкоО.М., Писаренко В.М. Агроекологiя.

-К.. !995. -С. 11З-115.

М’якушко В. К. Сiльськогосподарська екологiя.К.. i 992. С.

Самостiйна робота 6

Мiнерально-сировиннi ресурси i охорона надр України План

1. Види рекультивацiї порушених земель. 2.1 (Напрями рекультивацiї.

Час на виконання 1год.

Мета роботи: винчити види та напрями рекультивацiТ порушених земель.

На основi винченого матерiалу розробити конспект у такій послiдовностi:

1.Визначення поняття “рекультивацiя”

Рекультивація (лат. re - приставка, що означає поновлення або повторність дії; cultivo - обробляю, обробляють) - комплекс робіт по екологічному і економічному відновленню земель і водойм, родючість яких в результаті людської діяльності істотно знизилося. Метою проведення рекультивації є поліпшення умов навколишнього середовища, відновлення продуктивності порушених земель і водойм.

2. Охарактеризувати такi види технiчної рекультивацii..

*сiльськогосподарська

Сільськогосподарська рекультивація є найдорожчим видом відновлення земель і здійснюється в районах розвинутого сільського господарства й сприятливих для сільського господарства кліматичних зонах на великих за площею відвалах або кар'єрах.

*лiсогосподарська

Лісогосподарська рекультивація здебільшого проводиться там, де є можливість відновити ділянки лісу з цінними породами дерев. Вартість її й вимоги до агрохімічних характеристик відновлюваних грунтів нижчі, ніж при сільськогосподарській рекультивації.

* водогосподарська

Водогосподарська рекультивація здійснюється у відпрацьованих кар'єрах, які часто заповнюються грунтовими водами.

* рекреацiйна

Рекреаційна рекультивація проводиться неподалік від міст і великих населених пунктів з метою створення зон відпочинку для населення. Здебільшого вона поєднується з водогосподарською й лісогосподарською.

* санiтарно- гiгiєнiчна

Санітарно-гігієнічна рекультивація застосовується до тих об'єктів, які й до порушення були непридатними для використання в народному господарстві, а також на таких ділянках, як шламосховища збагачувальних фабрик тощо. Мета цього виду рекультивації - консервація об'єктів, запобігання їх шкідливому впливу на навколишнє середовище (скажімо, щоб шламосховище не забруднювало повітря й підземні води шкідливими речовинами).

3. Пiд час технiчного етапу рекультивацiї виконуються такi роботи:

Під час технічної рекультивації виконуються такі роботи:1) планування поверхні порушеної землі; 2) формування відкосів відвалів і бортів кар'єрів; 2) зняття, перевезення, зберігання та повторне нанесення грунтів; 4) будівництво доріг, гідротехнічних і меліоративних споруд.

4. Бiологiчний етап рекультивацiї

Біологічна рекультивація здійснюється після технічної й передбачає заходи, що сприяють покращенню фізичних і агрохімічних властивостей ґрунтів на рекультивованих землях. Залежно від конкретних умов проводяться вапнування, піскування чи глинування ґрунтів, вносяться мінеральні й органічні добрива, а також зола, шлаки чи, скажімо, стічні води, збагачені поживними речовинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]