Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

2.Головне завдання рацiонального використання природних кормових угідь

Охорона земельних угідь — сукупність науково обґрунтованих заходів, спрямованих на ліквідацію надмірного вилучення земельних фондів із сільськогосподарського обігу внаслідок промислового, транспортного, міського і сільського будівництва та видобутку корисних копалин, запобігання підтопленню, заболоченню засобом гідротехнічного й меліоративного будівництва, підвищення фізико-хімічних властивостей, знищення в них отруйних хімічних речовин при застосуванні мінеральних добрив та засобів захисту рослин від шкідників і хвороб, запобігання забрудненню ґрунту відходами промислового виробництва, паливом і мастильними матеріалами при виконанні сільськогосподарських робіт, захист від водної та вітрової ерозії, раціональне регулювання грунто творчого процесу в умовах інтенсифікації сільськогосподарського виробництва та його індустріалізації.

Питания для самоконтролю

1.Значения рослин у природi I господарськiй дiяльностi людини.

Зелені рослини грають надзвичайно важливу роль і ще в одному відношенні: вони, і тільки вони, здатні у великих масштабах поглинати з атмосфери вуглекислий газ і, отже, перешкоджати його нагромадженню в повітряній оболонці нашої планети. Рослини, що нас оточують у природі, дають нам дуже багато чого: будівельний матеріал найрізноманітнішого призначення, паливо, сировина для виробництва папера і целюлози, коштовні ліки, усілякі харчові продукти, корм для худоби, дубильні речовини, необхідні для вироблення шкіри, матеріал для меблів і т.д. Усього перелічити просто неможливо . Рослинний покрив важливий для людини ще і тому, що це – могутній лікувальний і оздоровчий фактор. Саме в природі, в оточенні рослин ми щонайкраще відпочиваємо, відновлюємо свої сили, зміцнюємо здоров'я. Багато працівників розумової праці, письменники і художники, композитори і поети особливо продуктивно працюють, знаходячись поза великими містами, у тісно спілкуванні з природою.

Природний рослинний покрив для нас життєво важливий, без нього неможливо сааме існування людини, його нормальне життя. Ми і майбутнє покоління повинні берегти і збільшувати рослинні багатства природи, розумно, по-господарськи його використовувати.

2.У чому суть негативного антропогенного впливу на рослинність

Зростання антропогенних навантажень на природну рослинність супроводжується багатьма небажаними наслідками: змінами високопродуктивних первинних типів рослинності вторинними й у зв'язку з цим змінами структури рослинного покриву великих територій, зменшенням флористичного багатства, зникнення окремих видів і збіднення генетичної різноманітності, зниженням продуктивності і стабільності угруповань. Ці небажані явища пов'язані головним чином із нераціональною експлуатацією лісів, нерегульованим випасом природних угідь, збиранням і заготівлею природних ресурсів, будівництвом транспортних шляхів, нових поселень та іншими впливами. При цьому зміни відбуваються на різних рівнях організації біосистем: біоценотичному, популяційному та організмовому. І якщо зміни на рівні біоценозів є лише зовнішнім ефектом тих змін, які відбуваються на рівні популяцій і організмів, то вивчення останніх дає змогу виявити механізми трансформації біогеоценозів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]