Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

Питания для самоконтролю

1. У чому суть рекультивацiї I яке значення для охорони земель?

Метою проведеннярекультивації є поліпшення умов навколишнього середовища, відновлення продуктивності порушених земель і водойм.

2. До яких екологiчних наслiдкiв призвiв розвиток гiрничо-видобувної дiяльностi в Донбасi, Криворiжжi, Нiкопольщинi?

При величезних обсягах видобутку корисних копалин в надрах землі утворились великі пустоти — вироблені простори, правильне використання яких стає крупною народногосподарською проблемою. Здобутий досвід по створенню газосховищ, лікарень, захованню шкідливих речовин, розміщенню допоміжних і навіть основних виробництв ( наприклад, підземних заводів ) явно недостатній у порівнянні з наявними можливостями.

Різко посилюється шкідливий вплив гірничого виробництва на навколишнє природне середовище : атмосферу, гідросферу, тропосферу. Це наслідок не тільки збільшення масштабів видобування і переробки сировини, створення нових підприємств на нових площах, але й поступового акумулювання шкідливих впливів існуючих виробництв, що не мають, як правило, надійних і ефективних природоохоронних заходів і засобів.

Сумірність за масштабами виявлення і степеня дії на навколишнє середовище процесів і виробництв, створених рукою і волею людини, з природніми процесами, що протікають в природі. Прикладами тому є ядерні вибухи, масові вибухи на гірничих роботах при спорудженні гребель, насипів, перемичок, створення водосховищ при будівництві ГЕС, перевід частини стоку рік, ріст енергоозброєності, знеліснення земної поверхні.

3. Завдання: пригадайте, чи с вашій мiсцевост землi, якi

потребують рекультивацi.

Спробуйте розробити власний проект їх вiдновлення.

Обгрунтуйте, який вид рекультивацi тут доцільно використати.

Визначне послiдовнiсть виконання проекту.

Лiтература

Запольский А.К., Салюк А.І. Основи екології. - К., 2001. - С. 205- 208. Капiнос П.’., ПанасенкоМ.Л. Охорона природи.-К., 1986.- С.

93-94. Мороз П.i., Косенко i.С. Екологiчнi проблеми

рацiонального природокористування.-Львiв,

1999.-С. 119-121.

Бiлявський Г.О., Падун М.М. Основи загально екології.

-К., 1993.тМС189191

Самостійна робота 7

1 Значення рослин

2 Охорона природних кормових угiдь i пiдвищення ефективності iх використання для потреб сільського господарства.

Час на виконання 1 год.

Мета роботи: вивчити роль i значения рослин у природi та господарській дiяльностi людини; заходи щодо рацiонального використання та охорони природних кормових угiдь.

На основi винченого матерiалу розробити конспект у такiй послiдовностi:

1. Роль рослинного покриву в природі

Зелені рослини виділяють в атмосферу величезну кількість кисню. Щоб одержати деяке представлення про масштаби цього процесу, досить привести такий приклад. Одне дерево середньої величини виділяє за добу стільки кисню, скільки потрібно для подиху трьом людям. А скільки виділяє один гектар лісу, цілий лісовий масив, усі ліси земної кулі.

Зелені рослини грають надзвичайно важливу роль і ще в одному відношенні: вони, і тільки вони, здатні у великих масштабах поглинати з атмосфери вуглекислий газ і, отже, перешкоджати його нагромадженню в повітряній оболонці нашої планети. Рослини, що нас оточують у природі, дають нам дуже багато чого: будівельний матеріал найрізноманітнішого призначення, паливо, сировина для виробництва папера і целюлози, коштовні ліки, усілякі харчові продукти, корм для худоби, дубильні речовини, необхідні для вироблення шкіри, матеріал для меблів і т.д. Усього перелічити просто неможливо . Рослинний покрив важливий для людини ще і тому, що це – могутній лікувальний і оздоровчий фактор. Саме в природі, в оточенні рослин ми щонайкраще відпочиваємо, відновлюємо свої сили, зміцнюємо здоров'я. Багато працівників розумової праці, письменники і художники, композитори і поети особливо продуктивно працюють, знаходячись поза великими містами, у тісно спілкуванні з природою.

Природний рослинний покрив для нас життєво важливий, без нього неможливо сааме існування людини, його нормальне життя. Ми і майбутнє покоління повинні берегти і збільшувати рослинні багатства природи, розумно, по-господарськи його використовувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]