Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

3. Чому зменшення кiлькостi видiв рослин I лiсових ресурсiв негативно впливає на екологію

У нас стає менше кисню! І нам його не вистачає!

Лiтература

Капiнос П.1. Панасенко Н.А. Охорона природи.-К.1983.- С.124-125.

13 1-133.

Лук’янова Л.В. Основи екологi. - Ю., 2000.-С. 181- 184.

Куценко О.М.. Писаренко В.М. Агроекологiя. -К., 1995.-С. 47-52.

Самостійна робота 8

Охорона тваринного світу України План

План

1. Тваринний світ, взаємозв’язок тварин i рослин.

2. Тварини активні грунтоутворювачi й запилювачi рослин.

3. Вплив дiяльностi людини на чисельність, видовий склад, місце проживання тварин.

Час на виконання 1 год.

Мета роботи: вивчити значення тварин у природi i для людей та вплив людини на тваринний свiт

На основi винченого матерiалу розробити конспект у такій послiдовностi

I. Значення тварин у природi

1.1. Значення тварин у господарськiй дiяльностi людини

Різноманітна роль ссавців в житті людини. Багато хто з них служать об'єктами промислу, приносячи людині м'ясо, жир, хутро, технічну сировину. Сільськогосподарських тварин роз­водять для одержання продуктів харчування, сировини для про­мисловості.

Машуля: Поряд із цим серед ссавців є тварини, що завдають шкоди господарській діяльності людини (наприклад мишоподібні гризу­ни). Ряд ссавців є переносниками збудників небезпечних захво­рювань (наприклад, чуми, туляремії, кліщового енцефаліту й ін.).

2. Тварини активнi грунтоутворювачi й запилювачi рослин

Розрізняють ресурси корисних тварин і ресурси шкідливих тварин. Окрім безпосередньо корисних і шкідливих тварин, є тварини, які можуть бути побічно корисні людині (птиці, ссавці, плазуни, земноводні, хижі комахи — що знищують шкідливих комах; хижі ссавці, денні хижі птиці і сови — що поїдають мишоподібних гризунів; комахи-обпилювачі, тварини-грунтоутворювачі і ін.) або побічно шкідливі (наприклад, птиці, що харчуються корисними комахами). Часто взаємозв'язки тварини з людиною дуже складні і суперечливі. Так, вовк нападає на домашніх тваринах, але в той же час є об'єктом хутрового промислу і санітаром, що знищує хворих і слабких диких тварин; гризуни (ховрахи і ін.), що завдають величезного збитку народному господарству, служать кормом ряду коштовних хутрових звірів (наприклад, степового тхора, кам'яної куниці).

3. Наслiдки нерацiонального використання ресурсiв тваринного свiту:

3.1. Змiна умов iснування тварин

Міграція тварин (від лат. migratio — переселення, переміщення) — періодичне переміщення тварин «туди і назад» між суттєво відмінними середовищами існування, що просторово віддалені одне від одного. Спричиняється змінами в умовах існування тварин чи змінах у вимогах цих тварин до умов існування на різних стадіях розвитку. Міграції тварин можуть бути сезонними (наприклад, переліти птахів або кажанів) та добовими протягом одного дня (наприклад, вертикальні міграції планктону у товщі океану). Для здійснення активної міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу та напрямку (біонавігація). Міграції вищих хребетних супроводжується втратою територіальності, зменшенням внутрішньовидової агресії та посиленням стадної поведінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]