Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

1.Дайте визначення поняття ноосфера”.

Ноосфера - імовірно нова, вища стадія еволюції біосфери,становлення якої пов'язано з розвитком суспільства, надаєглибоке вплив на природні процеси. 

2. В чому полягає суть вчення В. І. Вернадського про ноосферу?

В. І. Вернадського, «в біосфері існує велика геологічна, можливо, космічна сила,планетне дію якої зазвичай не береться до уваги в уявленнях про космос ... Ця сила є розум людини, спрямована та організована воля його як істоти суспільного»

3. Розкрийте характерні ознаки ноосфери.

-Першою ознакою є створення рекреаційних зон.- Друга ознака - трансформація і деградація людськогоорганізму. (Розвиваються хвороби техногенної цивілізації - серцево-судинні, онкологічні, алергічні, психічні, СНІД і т.п. )- поява рукотворних зелених насаджень,- накопичення твердих побутових і промислових відходів.

4. Які склались взаємовідносини людини з навколишнім середовищем i як вони змінювалися в процесі еволюції антропогенної дiяльностi?

Існування людства завжди базувалось на безперервній взаємодії, постійному обміні речовин та енергії з навколишнім середовищем. 3 самого початку існування людей на Землі їхня життєдіяльність проходила у навколишньому середовищі, а здоров'я формувалось залежно від впливу природних факторів на організм. Внутрішнє середовище людини, в якому функціонують елементарні частини організму, що беруть участь в обміні речовин та енергії, і яке забезпечує нервові, гуморальні механізми регуляції та гомеостаз організму, тісно пов'язане з навколишнім середовищем. До навколишнього середовища людина пристосувалась у процесі еволюції і без нього жити не може з огляду на те, що воно є одним цілим з її внутрішнім середовищем.

5. Що такс екологічна криза?

Екологічна криза — термін для позначення важкого перехідного стану екологічних системібіосферив цілому. Стан екологічної кризи означає наявність значних структурних змін навколишнього середовища. Традиційно виділяються екологічні кризи природного таантропогенногопоходження.

6. Назвіть основні причини виникнення екологічної кризи в Україні.

- «Діра» озонова 

- Дощ кислотний (кислий)

- Забруднення

- Забруднення антропогенне

Література

Запольськнii А.К,, Салюк Л.i. Основи екології. –

К..200!.- С.42-44.

КапiносП.i., ПанасепкоН.А. Охорона природи. -к.1983.- С. 35-38.

Бiлявськнй [“.0., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Оеїшви загальної екології. -

К.. 1993.-С. 47-51.

Самостійна робота 2

Екосистеми

План

1. Нові способи отримання бiологiчної продукції.

2. Бiотехнологiї.

Мета роботи: вивчити нові способи отримання бiологiчної продукції; бiотехнологiї.

На основі вивченого матеріалу розробити конспект у такій

послiдовностi:

1.Методи отримання бiлкiв

Біосинтез (або просто синтез) білків — процес, за допомогою якого клітинибудуютьбілки.

1.1Методи отримання вітамінів

Відбувається мікробіологічним шляхом.

2Визначення поняття “бiотехнологiя”

Біотехнологія - дисципліна, що вивчає можливості використання живих організмів, їх систем чи продуктів їх життєдіяльності для вирішення технологічних задач, а також можливості створення живих організмів з необхідними властивостями методом генної інженерії.

2.1Бiотехнологiя добування i використання ферментів

Застосування ферментів в хімічній технології звичайно буває обумовлено їх високою вибірковістю і стерео специфічністю, але ці властивості не завжди є бажаними. Наприклад, деколи необхідні ферменти з широкою субстратною специфічністю для виробництва аналогів основного продукту. Перевага технології на основі ферментів перед хімічними каталізаторами заключається в тому, що відносно в м'яких умовах можна досягти більш високих результатів.

2.2Бiотехнологiя, що ґрунтується на генній інженерії

Біоінженерія / біомедична інженерія - це застосування технічних підходів для вирішення медичних проблем з метою поліпшення охорони здоров'я.

Питання для самоконтролю

1. Що таке бiотехнологiя ? На чому вона ґрунтується?

Біотехнологія - дисципліна, що вивчає можливості використання живих організмів, їх систем чи продуктів їх життєдіяльності для вирішення технологічних задач, а також можливості створення живих організмів з необхідними властивостями методом генної інженерії.Біотехнологія заснована на генетиці, молекулярній біології, біохімії, ембріології і клітинної біології, а також прикладних дисциплінах - хімічної та інформаційної технології та робототехніці.

2.Які основні напрями бiотехнологiї, у чому вони полягають?

1) коефіцієнт розмноження вище, ніж при звичайних методах розмноження. Так, з однієї рослини гербери методом традиційної селекції за рік можна одержати 50-100 рослин, а при розмноженні через культуру – до 1 млн.; з однієї верхівки яблуні за 8 місяців культури можна одержати 60 тисяч рослин;

2) можна підтримувати ріст цілий рік;

1) тисячі рослин можуть рости на невеликій лабораторній площі;

4) разом із розмноженням часто відбувається оздоровлення рослин від вірусів та патогенів;

3. Яку роль вiдiграє бiотехнологiя у пiдвищеннi рівня

безвiдходностi виробництва.

 Поступово біотехнологія вдосконалювалася, людина почала створювати нові сорти культурних рослин і породи свійських тварин, учитись ефективніше їх . ця первісна біотехнологія значно полегшила життя людини, бо вона почала отримувати значно більше їжі і сировини для виготовлення одягу, а затрачала на це менше праці.

4.Визначення генної iнженерiї.

Ге́нна інженері́я — це біотехнологічний прийом, спрямованій на конструювання рекомбінантних молекулДНКна основі ДНК, взятої з різних джерел.

5.Перспективи генної. iнженерiї під час виробництва лікарських i профілактичних препаратів бiологiчного походження.

 Генетична інженерія також пропонує інші переваги для здоров'я, адже сьогодні створено методи, які дозволяють видаляти певні алергенні протеїни з продуктів харчування або уникати їх передчасного псування.

Лiтература

Лукянови Л.Б. Основи екологi. - к., 2000.- С. 27 1-273. Проценко М.Ю. Генетика, -К., 1994.-С. 109-110.116-127.

Самостійна робота 3

Охорона атмосферного повітря

План

1. Значення атмосфери.

2. Природне забруднення атмосфери.

Час на виконання — 1 год

Мста роботи: вчити значення атмосфери Землі та основні природні джерела забруднення атмосфери.

На основі вивченого матеріалу розробити конспект у такій послiдовностi:

1.Значення атмосфери вжитті сучасних органiзмiв

Атмосферний ярус географічної Оболонки оповіває  навколо Землю и є найбільш рухом. Вінявляє собоюлішеніжнішаріатмосфері до висоті 35-40 км для життя наземли. Вона захіщає планету відпереохолодження тазгубногоультрафіолетовоговипромінюванняСонця. Без атмосфери небо Було б чорним, а ніч наставала би кінчалась раптово - з останнім и першім промінням сонця. Вдень стояла б нестерпна спека, а в ночі було б нестерпно холодно. Позбавлена атмосфері наша Земля би буланепрівітною, безбарвною, безплідною - мертвоюпустінею.Завдяки атмосфері ти чуєш звучання музики и шелест лісу,морській прибій и дзвінку пісню жайворонка, бачиш блакитне небо и барвиста веселку, полярнесяйво и мерехтіннязір.Опад, грім, блискавка – все  це зароджується  в атмосфері

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]