Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виклик.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

Банківський сектор

Як показано на схемі 2, комерційні банки Греції та Австрії зазнають найбільшої небезпеки серед країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи. Вони мали найбільший зі всіх країн ЄС показник співвідношення зовнішніх боргів із ВВП країни у 2008 році на рівні 76.7 та 49.3 % відповідно239.

Тоді як конкуренти з інших країн вагалися, грецькі та австрійські комерційні банки на свій ризик занадто рано і активно вкладали інвестиції у цей регіон. Географічна близькість виступала вагомим фактором для інвестування Греції в Південно-Східну Європу, а для Австрії у Центральну Європу. Географічне охоплення інвестиційної діяльності банківського сектору обох країн зрештою вийшло далеко за межі початкових регіональних пріоритетів.

Найбільший позичальник Греції, Національний банк Греції (НБГ), має свої філії у 12 країнах Південно-Східної Європи, в тому числі Болгарії, Румунії та Сербії; 44% чистого прибутку його групи у першому кварталі 2009 року надійшло від зовнішніх операцій. Однак, у відповідь на погіршення ринкових умов у Південно-Східній Європі НБГ тимчасово призупинив поширення власної мережі за кордоном у 2009 фінансовому році. Намагаючись обмежити операційні витрати, НБГ зараз зосереджує свою бізнесову діяльність у регіоні на досягненні поступового природного розвитку.

Разом з іншими провідними грецькими комерційними банками – Альфа банком, Євробанком та банком Piraes – НБГ не виплачував грошових дивідендів зі своїх прибутків у 2008 році. Банкам, які беруть участь у прийнятому у лютому 2009 року фінансованому плані відновлення банківської ліквідності, на який урядом виділено 24 мільярди євро, законодавчо заборонено виплачувати грошові дивіденди їхнім акціонерам за 2008 рік.

Схема 3. Ризики грецьких банків у Південно-Східній Європі, 2008 рік (в млрд євро)

Країна

Частка ринку

Туреччина

15.3

4.4 %

Сербія

4.8

15.8 %

Румунія

19.6

16.2 %

Македонія

1.3

24.6 %

Хорватія

0.1

-

Болгарія

10.2

28.7 %

Албанія

1.5

27.1 %

Загальні ризики у млрд євро

Джерело: Kathimerini, 7 серпня 2009 року,

На схемі 3. ще більш наочно демонструється ступінь, в якому грецькі банки піддаються ризикам (тобто обсяг їхніх інвестицій та запозичень) у Південно-Східній Європі. Станом на кінець 2008 року загальний обсяг ризиків у семи країнах регіону (включно з Туреччиною) сягнув 52.8 мільярди євро. Якщо взяти показники по окремих країнах, то 28.7 % з цієї суми припадає на Болгарію, 27.1 % на Албанію, а 24.6 % на колишню югославську Республіку Македонія.

Грецькі банки не тільки вкладали значні інвестиції у цей регіон, але й опинились у великій залежності від темпів розвитку економіки цих країн для забезпечення власної стабільності в середньостроковій перспективі та дієздатності в довгостроковій. За словами голови Національного банку Греції, пана Такіса Арапаглу, грецькі банки вбачатимуть у згортанні діяльності європейських банків у Південно-Східній Європі нові можливості для себе. Цей процес неминуче передбачатиме злиття банків як в самій Греції, так і за її межами.