Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-_metodichni_materiali_z_kursu_Tsiviln....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Практичні завдання

1. Після смерті матері Козлова успадкувала житловий будинок. Оскільки Козлова вже мала житловий будинок для проживання, вона вирішила продати одержаний у порядку спадкування будинок. Вважаючи свою дружину недостатньо практичною, її чоловік одержав від неї розписку, в якій вона зобов'язувалася продати будинок тільки з його згоди. Через деякий час чоловік виїхав в тривале відрядження. У його відсутність Козлова продала будинок Ларіну. Повернувшись з відрядження і дізнавшись про продаж будинку, Козлов вимагав від Ларіна доплатити 30 % вартості ціни, за яку будинок був проданий, або повернення будинку. Ларін відмовився як від доплати, так і від повернення будинку, пояснивши, що ціна була визначена Козловою як власником дома. Козлов пред'явив до суду позов до Козлової і Ларіна про визнання правочину недійсним. У позовній заяві він посилався на те, що його дружина уклала договір, порушуючи прийняті на себе письмові зобов'язання.

Питання:

1) Який обсяг дієздатності має Козлова? Чи впливає розписка, що видана Козловою чоловікові, на її обсяг дієздатності?

2) Яке рішення повинен ухвалити суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

2. У судовому порядку шістнадцятирічній Смирновій було надане право на шлюб з Макаровим до досягнення шлюбного віку. Після реєстрації шлюбу, маючи намір переїхати до чоловіка, що проживає в іншому селищі, Смирнова вирішила продати будинок, що перейшов до неї за заповітом. Оскільки ніхто з її односельців не виявив бажання придбати будинок для постійного мешкання, вона домовилася з Бабаковим про продаж йому будинку під знос за суму, еквівалентну 500 доларам США. Батьки Смирнової заперечували проти цієї угоди. На їх думку, будинок взагалі не слід було продавати під знос, оскільки він знаходився у нормальному стані і їм вдалося знайти покупця, охочого придбати будинок для постійного проживання за вищу ціну. Смирнова відповіла, що договір з Бабаковим вже укладено, одержано завдаток, і змінювати або розривати його вона не має наміру. Батьки звернулися з позовом до суду про визнання укладеного з Бабаковим договору недійсним, як вчиненого їх неповнолітньою дочкою без їх згоди.

Питання:

1) Який обсяг дієздатності має Смирнова?

2) Яке рішення повинен ухвалити суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

3. Андрій В., 17 років, студент технікуму, у вільний від навчання час підробляв вантажником на вокзалі. Скопивши за 1 рік суму в 1 500 грн., Андрій вирішив придбати мопед. Проте, оскільки до необхідної суми йому не вистачало 500 грн., він узяв ці гроші у батьків, не сказавши про мету покупки.

Питання:

1) Який обсяг дієздатності мають неповнолітні?

2) Чи має право Андрій самостійно придбати мопед? Свою відповідь обґрунтуйте посиланнями на норми цивільного законодавства..

3) Чи зміниться Ваша позиція, якщо Андрій узяв гроші із коштів, що одержані батьками від здачі за договором найму квартири, яка заповідана йому дідом перед смертю?

4. 12-річний Дмитро одержав до Нового Року в подарунок від діда велосипед. Оскільки Дмитру терміново знадобилися ковзани, він продав велосипед знайомому підлітку 16 років, а на виручені гроші купив ковзани.

Батько Дмитра, дізнавшись про це, розцінив вчинок сина як неповагу до діда, пішов до підлітка-покупця з наміром повернути гроші і забрати велосипед. Проте підліток, що купив велосипед, взяти гроші і повернути велосипед відмовився, заявивши, що ціну він дав за покупку нормальну, а Дмитро продав велосипед, що належав не батькові, а йому самому, а також, що кожен може сам розпоряджатися майном, яке належить йому, і підстав для розірвання договору немає.

Питання:

1) Чи має юридичну силу договір продажу велосипеда між згаданими підлітками?

2) Які права батька Дмитра в цій ситуації і як вони можуть бути реалізовані? Чи зміниться ситуація, якби Дмитру було 14 років? 18 років?

5. Тимохіній було надане право на шлюб, і вона зареєструвала шлюб в 16 років. Через рік вона розірвала шлюб у зв'язку з грубим до неї відношенням чоловіка і вирішила разом з однорічним сином змінити місце проживання. Вона продала подаровану їй дідом на весілля дачу, щоб на новому місці купити квартиру. Дід, дізнавшись про це, подав до суду позов про визнання договору купівлі-продажу дачі недійсним, оскільки Тимохіна – неповнолітня і не може здійснювати самостійно правочини з нерухомістю. Одночасно він просив призначити себе опікуном своєї внучки, са її зобов'язати проживати за місцем проживання опікуна.

Питання:

1) Який обсяг дієздатності Тимохіної? Чи впливає розірвання шлюбу на обсяг цивільної дієздатності фізичної особи?

2) Чи може дідусь Тимохіної бути опікуном її в даній ситуації?

3) Яке рішення повинен ухвалити суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

6. Микола, 25 років, що працює столяром і проживає окремо від батьків, значну частину свого заробітку витрачає на спиртні напої, після чого кожен місяць приходить до батьків займати гроші на життя. Батьки, бажаючи позбавити сина можливості витрачати гроші на спиртне, звернулися до суду із заявою про обмеження його дієздатності. Вони просили призначити батька опікуном Миколи і уповноважити його на отримання зарплати сина.

Питання:

1) Які підстави і порядок обмеження особи в цивільній дієздатності? Яке рішення повинен прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте.

2) Чи зміниться Ваше рішення, якщо Микола живе зі своєю сім'єю і регулярно програє значні гроші в карти, внаслідок чого у сім'ї часто не вистачає коштів на життя?

7. 17-річний Артем Полянкин всю стипендію витрачає на азартні ігри. Батько Артема звернувся до органів опіки і піклування з проханням обмежити дієздатність сина, надавши батькові право одержувати стипендію сина в інституті.

Питання:

1) Чи правомірно поставлене питання про обмеження дієздатності Артема?

2) Яку відповідь одержить Полянкин-старший з органу опіки і піклування? Свої відповіді обґрунтуйте.

8. 10 лютого 2004 р. Савченко літаком Донецьк-Київ вилетів у відрядження. Вдень того ж дня по радіо в програмі новин дружина Савченко почула про катастрофу, яку потерпів літак, який слідував цим рейсом. Вона звернулася за інформацією до Донецького аеропорту, з якого відлетів чоловік, і їй повідомили, що дійсно літак на великій висоті з невідомих причин втратив управління, впав і розбився. Відповідно до списків зареєстрованих пасажирів дружина Савченко одержала відомості, що її чоловік, ймовірно, загинув. 15 лютого 2004 р. Савченко звернулася до нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину на квартиру, в якій вони з чоловіком проживали, оскільки вона була єдиною спадкоємницею.

Питання:

1) Визначте порядок і підстави оголошення особи померлою.

2) Які роз'яснення повинен дати нотаріус Савченко в ситуації, що склалася? Відповідь обґрунтуйте.

9. Визнаний у встановленому законом порядку недієздатним громадянин Бєлкін впродовж декількох місяців купував по одній авторучці в день в одному і тому ж магазині. Призначена його опікуном дружина принесла в магазин всі авторучки і зажадала від директора магазина повернути сплачені за них гроші. Директор магазина відмовився виконати вимоги дружини Бєлкіна, пославшись на те, що Бєлкін вчиняв дрібні побутові правочини, які будь-який громадянин має право вчиняти самостійно.

Питання:

1) Які правочини можуть вчиняти особи, визнані судом недієздатними?

2) Хто правий в цій ситуації? Відповідь обґрунтуйте.

10 Белов І.К. був визнаний в судовому порядку недієздатним унаслідок захворювання шизофренією. Опікуном Белова був призначений його батько – Белов К.М. Під час однієї з прогулянок І.К. Белов познайомився з Рижовим і продав йому золотий годинник, що належить батькові. Ціна за годинник була обумовлена у декілька разів менше, ніж насправді він коштував. Белов К.М. пред'явив до Рижова позов про визнання правочину недійсним. Рижов проти позову заперечував, посилаючись на те, що він ніяк не міг запідозрити в І.К. Белову хвору людину. На думку Рижова, І.К. Белов цікаво міркував про літературу, про мистецтво. Те, що продавець дешево оцінив годинник, було його особистою справою.

Питання:

1) Чи може К.М. Белов вимагати повернення годинника від Рижова?

2) Чи зміниться Ваше рішення, якщо І.К. Белов є дієздатним, але у момент продажу годинника знаходився в стані сильного алкогольного сп'яніння?.

11. Громадянка Грачова і її колишній чоловік звернулися до нотаріуса з проханням засвідчити досягнуту між ними угоду, згідно якої подружжя взаємно відмовляється від пред'явлення один одному яких-небудь вимог за утримання малолітніх дітей, чоловік зобов'язується не претендувати на поділ спільного майна, а дружина не укладати нового шлюбу до досягнення дітьми повноліття. Нотаріус відмовився засвідчити подібний правочин.

Питання:

1) Визначте зміст цивільної правоздатності фізичної особи і особливості її обмеження.

2) Чи правильно поступив нотаріус? Відповідь обґрунтуйте.

12. Шевченко в квітні 2000 р. втратила пам'ять, у неї виникла амнезія, вона пішла з будинку, опинилася без документів далеко від місця постійного проживання, і потрапила на лікування до психіатричної лікарні, де знаходилася два з половиною роки. Після того, як через п'ять років після пропажі вона повернулася додому, то виявила, що частину її майна продано пасинком або подаровано стороннім людям. Як виявилось, в січні 2004 року вона рішенням суду була оголошена померлою. На підставі рішення суду про оголошення Шевченко померлої нотаріусом було видане свідоцтво про право на спадщину її чоловікові – визнаному єдиним спадкоємцем згідно із законом. Через чотири місяці після отримання спадку чоловік Шевченко помер, і вказану квартиру і інше майно успадкував його син, який і розпорядився майном Шевченко. Шевченко пред'явила позов до сусідів, у яких знаходилися швейна машинка і телевізор, подаровані їм її пасинком, про повернення майна з чужого незаконного володіння. Відповідачі проти позову заперечували, стверджуючи, що і швейна машинка, і телевізор перейшли до них на законній підставі. Крім того, від пасинка вона вимагала виплатити їй вартість всього проданого їм майна, яке раніше належало їй.

Питання:

1) Які дії повинна була зробити Шевченко до подачі позову до суду? Чи підлягають задоволенню її вимоги?

2) Охарактеризуйте правові наслідки появи особи, яка оголошена в судовому порядку померлою.

Нормативно-правові акти

  1. Про біженців: Закон України від 21 червня 2001 р. № 2557-III // Голос України. – 31.07.2001. – № 134.

  2. Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 року № 2235-III // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 13. – Ст. 65.

  3. Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців: Закон України від 15 травня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32. – Ст. 263.

  4. Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні: Закон України від 11 грудня 2003 року N 1382-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 15. - Ст. 232.

  5. Про органи реєстрації актів цивільного стану: Закон України від 24 грудня 1993 року № 3807-XII // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 14. – Ст. 78 (із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 11 січня 2000 року № 1366-XIV, від 11 травня 2000 року № 1709-III).

  6. Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України: Закон України від 21 січня 1994 року № 3857-XII // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 18. – Ст. 101.

  7. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України від 4 лютого 1994 року № 3929-XII // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 23. – Ст. 161 (в редакції Закону України від 18 листопада 2003 року № 1277-IV// Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 11. – Ст. 143 ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]