Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-_metodichni_materiali_z_kursu_Tsiviln....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Практичні завдання

1. Сорін погодився продати Песикову належні йому на праві власності житловий будинок, а також гараж, збудований ним недавно і на той момент не зареєстрований у БТІ. Вони спільно оглянули будинок і гараж, склали акти, що фіксують технічний й експлуатаційний стан будинку та гаражу, після чого в нотаріальній конторі підписали і посвідчили договори купівлі-продажу зазначених об'єктів. У присутності нотаріуса Песиков передав Соріну передбачені договором грошові кошти, а Сорін вручив Песикову ключі від гаража та будинку. Державну реєстрацію правочину сторони домовилися провести через два дні – після вихідних. Проте у вихідні відбулося пошкодження проводки в гаражі і в ньому спалахнула пожежа. Гараж згорів повністю, а будинок дістав серйозних ушкоджень.

У зв'язку з цим Песиков подав позов, у якому вимагав від Соріна сплатити за ремонт будинку та повернути гроші, сплачені за гараж.

Сорін відмовився визнати позовні вимоги, посилаючись на те, що на момент пожежі право власності на будівлі та ризик їх випадкової загибелі та пошкодження вже перейшли до покупця.

Питання:

1) З якого моменту виникає право власності у набувача нерухомого майна?

2) Хто несе ризик випадкової загибелі і пошкодження майна?

3) Чи виникло у покупця в даній ситуації право власності на будинок і на гараж?

4) Як має бути вирішена дана ситуація? Свою відповідь обгрунтуйте.

2. Краснов, повертаючись з роботи, знайшов на території підприємства жіночу сумочку. Узявши знайдену сумку додому, він подарував її своїй дружині. Згодом, через два місяці, дружина Краснова, прогулюючись з цією сумкою по місту, зустріла жінку, яка заявила, що є дійсною власницею сумки і зажадала її повернути.

Дружина Краснова зажадала від чоловіка пояснень про спосіб придбання сумки. Краснов визнав, що знайшов сумку на території підприємства, де він працює. Порадившись, подружжя спільно вирішило віддати сумку її первинній власниці, але за винагороду.

Питання:

1) У якому порядку набувається право власності на знахідку?

2) Чи виникло у Краснова право власності на знайдену ним сумку?

3) Чи мають право Краснови вимагати винагороду у первинної власниці сумки?

3. Користувачі прилеглих один до одного земельних ділянок приватизували їх. Після цього власник однієї з ділянок заборонив власникові іншої використовувати його ділянку для проходу та проїзду. У відповідь на це, власник іншої ділянки закрив сусідові доступ до колодязя, яким до приватизації вони користувалися спільно. Свої дії сусіди мотивували тим, що, ставши власниками земельних ділянок, вони можуть не допускати до них будь-яких осіб.

При розгляді спору в управлінні земельних ресурсів було встановлено, що доступ до однієї з ділянок, минувши іншу, є вкрай затрудненим. Спроби забезпечити колодязями обидві ділянки успіху не дали, бо, попри неодноразове буріння свердловини, вода не пішла.

Питання:

1) Про яке речове право на чуже майно може йтися у даному випадку і чи є підстави для його встановлення?

2) Яким чином слід вирішити спір, що виник між власниками земельних ділянок?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]