Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-_metodichni_materiali_z_kursu_Tsiviln....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Практичні завдання

1. У зв'язку з розірванням шлюбу між подружжям Кротовими виник спір про розділ спільно нажитого майна. Сергій Кротов наполягав на тому, щоб все майно, що складається з меблевого гарнітура, столового і чайного сервізів, художньої бібліотеки і іншого майна, було поділено порівну з урахуванням їхньої вартості. Олена Кротова запропонувала Кротову узяти меблевий гарнітур, залишивши їй одне крісло, передати їй чайний і столові сервізи. Що стосується книг, то вона згодна їх поділити по зібраннях творів авторів. При цьому вона просила лише з повного зібрання творів О.С. Пушкіна передати їй останній том, в якому опубліковане його листування.

Питання:

1) Як необхідно поділити майно подружжя?

2) Чи зміниться Ваша думка, якщо подружжя ділить не повне зібрання творів, а бібліотеку?

2. Сідоров прийшов до комісійного магазину придбати скрипку. Скрипка разом із смичком була поміщена у футляр, і поряд з ними була проставлена ціна. Сідоров пішов до каси і вибив чек на вказану суму. Продавець продав Сідорову скрипку без смичка і футляра. Сідоров став наполягати на передачі йому смичка і футляра. Продавець відповів, що ціна стояла тільки за скрипку.

Питання:

1) Яка класифікація речей має правове значення в цьому спорі?

2) Хто прав в цьому спорі? Свою відповідь обґрунтуйте.

3. Між двома авторами і театром укладений договір, згідно положенням якого один зобов'язався до обумовленого строку написати лібретто, а інший – музику. Театр прийняв на себе обов'язок поставити спектакль у разі схвалення замовленого твору.

Питання:

1) Що є об'єктом правовідношення у цьому спорі?

Свою відповідь обґрунтуйте.

4. У шлюбному договорі Р. і Д. зазначалося, що речі, спільно набуті подружжям, вважатимуться їхньою спільною власністю.

При розірванні шлюбу Р. заперечував проти розподілу грошей і цінних паперів, посилаючись на те, що договором передбачений лише розподіл речей, а відносно цінних паперів в ньому нічого не вказано.

Питання:

1) Що можна віднести до речей? У чому відмінність речей від майна?

2) У чому полягають особливості грошей і цінних паперів як об'єктів цивільних правовідносин?

3) Яка правова відповідь може бути дана на заперечення Р.? Свою відповідь обґрунтуйте.

5. У березні 2004 року Петров пред'явив позов до ЗАТ "Редакція газети "Політика", а також до журналіста цієї газети Ленського про захист честі, гідності, ділової репутації і відшкодування моральної шкоди, посилаючись на те, що 11 лютого 2004 року в № 5 газети була опублікована стаття "Розвідка доповіла точно...", у якій викладені відомості, які не відповідають дійсності, порочать його честь, гідність і ділову репутацію як мера міста. А саме: нібито Петров незаконно використовує бюджетні кошти на оплату свого навчання в політехнічному інституті; маючи трикімнатну квартиру, одержав ще і чотирикімнатну; на своїй батьківщині збудував великий будинок, фотознімок якого з підписом "Хатинка мера" була поміщена поряд із статтею.

Посилаючись на те, що вказані обставини порочать його честь, гідність і ділову репутацію, наносять йому і його сім'ї моральну шкоду, Петров зажадав зобов'язати відповідачів опублікувати спростування, а також стягнути з них солідарно на його користь 10 тис. грн. моральної шкоди, перерахувавши їх дитячій поліклініці.

Питання:

1) Що є об'єктом правовідношення в цьому спорі?

2) Яка Ваша думка? Свою відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]