Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-_metodichni_materiali_z_kursu_Tsiviln....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 17. Право приватної власності фізичних осіб

(2 години)

1. Загальні положення про право приватної власності.

2. Історичний розвиток концепції права власності фізичних осіб в СРСР та Україні (від особистої та індивідуальної до приватної власності).

3. Особливості виникнення та припинення права приватної власності фізичних осіб.

4. Приватизація майна фізичними особами.

5. Самочинне будівництво та його наслідки.

6. Здійснення фізичними особами права приватної власності.

Контрольні питання

  1. Що означає індивідуальне привласнення матеріальних благ в економічному плані? Які правові форми має індивідуальне привласнення?

  2. У чому полягають відмінності між особистою власністю громадян (у СРСР) і приватною власністю згідно з чинним законодавством України?

  3. Яким є зміст права приватної власності фізичних осіб?

  4. Якими повноваженнями наділена фізична особа щодо свого майна?

  5. Що належить до об'єктів права приватної власності фізичних осіб? Чи обмежується склад, кількість і вартість майна, яке може належати фізичним особам?

  6. Які види майна не можуть бути об'єктами права приватної власності фізичних осіб?

  7. На яких підставах виникає право приватної власності фізичних осіб?

  8. У чому полягають особливості правового режиму права власності фізичних осіб порівняно з іншими суб'єктами права власності?

  9. Хто може бути суб'єктом права приватної власності в Україні? Чи встановлено якісь обмеження на здійснення права приватної власності фізичних осіб залежно від громадянства та інших подібних критеріїв?

  10. Яким є порядок обмеження набуття права власності громадян на окремі види майна?

  11. У якому порядку набувається право власності особами, які є членами житлового, дачного, гаражного або іншого кооперативу, на майно, що надане їм в користування?

  12. Чи має право наймач житлового приміщення в будинку державного чи комунального житлового фонду набути у власність квартиру або будинок?

  13. Яким правом наділяється громадянин, який став власником квартири, що знаходилася в державному або комунальному житловому фонді?

  14. Якими нормативними актами регулюється приватизація державного житлового фонду в Україні?

  15. Що вважається самочинним будівництвом?

  16. Які наслідки тягне самочинне будівництво?

Практичні завдання

1. Громадянинові Антонову на праві власності належало декілька картин російських художників-передвижників. Усі картини було в установленому порядку визнано та зареєстровано як пам'ятники історії та культури. На прохання адміністрації художньої галереї міста Антонов передавав свої картини для експозиції на тимчасових виставках. Одного разу до нього звернувся мистецтвознавець, що приїхав з Києва, з проханням направити дві картини до Києва в реставраційну майстерню з метою їх реставрації. Антонов відмовився від цієї пропозиції, оскільки він сам займається реставрацією картин, хоч і не має для цього відповідної підготовки і матеріалів.

Питання:

1) Які обов'язки покладено законом на власника майна?

2) Чи є обґрунтованою відмова Антонова в передачі своїх картин для реставрації?

2. Приватний підприємець Міронов при порушенні щодо нього процедури банкрутства мав відповідати за зобов'язаннями, пов'язаними з його підприємницькою діяльністю, перед кредиторами. За рішенням суду було звернено стягнення на належне йому майно: квартиру, предмети домашнього вжитку, засоби виробництва, вироблену продукцію, автомобіль, частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю.

Питання:

1) На яке майно фізичної особи не може бути звернено стягнення?

2) У якому порядку звертається стягнення на частку учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю?

3) На які види майна з перерахованих у даній задачі буде звернено стягнення?

3. Громадянин Свірідов ще за радянських часів одержав у спадщину від свого батька житловий будинок, що знаходився на певній земельній ділянці. Враховуючи, що будинок перебував у занедбаному стані, після неодноразових, але марних спроб його відремонтувати, громадянин Свірідов вирішив його знести і на фундаменті, що залишився, звести новий будинок. Причому Свірідов не став звертатися за дозволом до виконкому, вважаючи, що будівництво власником нового будинку на місці старого входить у його правомочність розпорядження майном. Проживши в новозбудованому будинку понад 10 років, громадянин Свірідов в лютому 2004 р. вирішив його продати. Проте БТІ відмовилося реєструвати цю угоду на тій підставі, що право власності у громадянина Свірідова на будинок не виникло. Свірідов, не погоджуючись із позицією БТІ, стверджує, що навіть якщо право у нього не виникло спочатку, воно повинне бути за ним визнано, враховуючи тривалість його проживання у даному будинку, у силу набувальної давності. Проте БТІ заявило, що до спірних відносин має застосовуватися ЦК УРСР 1963 р., а отже повинні застосовуватися наслідки самочинного будівництва, передбачені ст. 105 ЦК УРСР, – безумовне невизнання права власності і знесення незаконно зведеної будівлі.

Питання:

1) З якого моменту виникає право власності на збудоване нерухоме майно? Чи виникло у Свірідова право власності на зведений ним будинок?

2) Яким чином набувається право власності в порядку набувальної давності?

3) Яким чином слід вирішити спір? Свою відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]