Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-_metodichni_materiali_z_kursu_Tsiviln....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

21. Порядок ліквідації юридичної особи: правове положення ліквідаційної комісії, порядок задоволення вимог кредиторів. Практичні завдання

1. ТОВ «Зірка» було зареєстровано в квітні 2005 року, проте у зв'язку з обставинами, що змінилися, ТОВ «Зірка» вимушене було змінити своє місцезнаходження.

Питання:

  1. Як визначається місцезнаходження юридичної особи?

  2. Які дії повинне зробити ТОВ «Зірка» у зв'язку із зміною місцезнаходження юридичної особи?

  3. Які наслідки можуть наступити, якщо при перевірці станеться, що юридична особа відсутня за вказаним місцезнаходженням? Свою відповідь обґрунтуйте.

2. Краматорська міська виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулася до господарського суду Донецької області з позовом до ЗАТ «Імпульс» про стягнення фінансових санкцій в сумі 8 000 грн. ЗАТ «Імпульс» проти позову заперечувало і вказало, що Краматорська міська виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є структурним підрозділом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України, не має статусу юридичної особи, тому не може виступати стороною в справі. Краматорська міська виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не надала господарському суду ні положення про відділення, ні інших документів, підтверджуючих, що є юридичною особою.

Питання:

1) Назвіть ознаки юридичної особи і охарактеризуйте їх.

2) Чи може міська виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вважатися юридичною особою?

3) Як необхідно вирішити ситуацію? Свою відповідь обґрунтуйте.

3. 15 липня 2004 року до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю звернувся один з його засновників з вимогою про стягнення 4000 грн. Свої вимоги позивач мотивував тим, що 25 травня 2004 року він уклав договір з ТОВ про відступлення своєї частки в статутному фонді ТОВ. Повний розрахунок ТОВ здійснило з ним 14 червня 2004 року і сплатило йому 42 000 грн. (розмір частки встановлений за станом на 1 січня 2004 року). Оскільки за період з 1 січня 2004 року по 14 червня 2004 року відповідач не сплатив йому частину прибутку, позивач просив стягнути 4000 грн.

Питання:

  1. Охарактеризуйте порядок переходу частки учасника в статутному капіталі ТОВ до іншої особи?

  2. Яке рішення повинен ухвалити суд?

4. Кулику А. після смерті його батька у спадок перейшла частка в статутному капіталі ТОВ «Ока». У статуті ТОВ нічого не вказано про спадкоємство. Через рік Кулик А. продав свою частку своєму племіннику, не попередивши про це інших учасників товариства.

Учасники товариства Коротков В.М., Брюлов Г.К., Дятлов Н.М., Зуренко О.О., Рогина А.П. звернулися до суду з позовом про переведення на них прав і обов'язків покупця.

Питання:

  1. У чому особливості спадкування частки в статутному капіталі ТОВ?

  2. Чим регулюється порядок спадкування і продажу частки в статутному капіталі ТОВ?

  3. Як слід вирішити спір. Відповідь обґрунтуйте.

5. Громадянин Іванов звернувся до адвоката за консультацією про найбільш оптимальну форму ведення бізнесу в Україні. Фірма, яку має намір створити Іванов, повинна забезпечувати:

1) можливість займатися будь-якою комерційною і добродійною діяльністю;

2) якнайповніший контроль за діями керівництва фірми;

3) збереження конфіденційності основної фінансової інформації про діяльність фірми (бухгалтерський звіт, баланс тощо).

Також адвокату були поставлені питання:

1) чи повинна фірма обов'язково бути юридичною особою?

2) чи повинен Іванов сам обов'язково займатися підприємницькою або трудовою діяльністю в такій організації?

Питання: Дайте консультацію від імені адвоката. Яку юридичну особу Ви порадите створити? Чому?

6. Підприємство займалося діяльністю зі збору металобрухту від населення без наявності ліцензії, цей вид діяльності не був передбачений і в статуті підприємства, і не дивлячись на попередження від контролюючих органів, цю діяльність підприємство не припинило. Господарський суд ухвалив рішення про припинення юридичної особи у зв'язку з проведенням ним діяльності, що суперечить установчим документам.

Питання:

1) Охарактеризуйте підстави і порядок припинення юридичної особи (за рішенням власника, за рішенням суду).

2) Вирішить дану ситуацію. Свою відповідь обґрунтуйте.

7. Позивач В. звернувся до суду з позовом і просив суд визнати недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «С» від 26  січня 2004  р., посилаючись на те, що В. є акціонером вказаного товариства і має право: брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, брати участь в розподілі прибутку товариства і одержувати її частину (дивіденди). 26  січня 2004  р. були проведені загальні збори акціонерів товариства, на якому були ухвалені рішення, які стосувалися змін і доповнень до статуту товариства «С», обрання голови правління товариства Р., надання голові правління товариства права розпоряджатися майном товариства. Позивач В. вважає, що такі рішення є незаконними, оскільки збори взагалі не скликалися в порядку і з дотриманням умов скликання і повідомленням всім акціонерам, всупереч положенням чинного законодавства голові правління надане було право розпоряджатися власністю ВАТ «С».

Питання:

1) Охарактеризуйте повноваження загальних зборів акціонерів, порядок їх скликання.

2) Який порядок повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів акціонерів?

3) У яких випадках вимоги позивача підлягають задоволенню. Свою відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]