Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagaln__1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

7.Опишіть організаційне проектування

Реалізація функції організації (організаційного проектування) складається із взаємопов’язаних етапів.

1. Поділ праці – процес поділу загальної роботи в організації на окремі завдання фактично є спеціалізацією. Спеціалізація означає з’ясування сутності та змісту кожної роботи в організації. Цей процес називається проектуванням робіт та має такі конкретні результати: специфікації робіт; посадові інструкції; кваліфікаційні характеристики. 2. Департаменталізація –процес групування робіт і видів діяльності в окремі підрозділи організації (бригади, групи, сектори, відділи, цехи, виробництва тощо). Відповідно до принципу, який покладено в основу групування видів діяльності, розрізняють декілька базових схем департаменталізації : функціональна – за основними функціями управління; продуктова –за окремими видами продуктів, що виробляються; територіальна – за географією фізичного розташування підрозділів; орієнтована на споживача – за принципом задоволення потреб найбільш значущих споживачів. 3. Делегування повноважень – процес передачі керівником частини своєї роботи та повноважень підлеглому, який приймає на себе відповідальність за її виконання.

Необхідність делегування повноважень є наслідком обмеженості можливостей та здібностей керівника та необхідності спеціалізації в управлінні. Елементи делегування повноважень: передача повноважень (надання підлеглому права приймати рішення); прийняття відповідальності (прийняття підлеглим зобов’язань виконувати певну роботу); підзвітність (вимога до підлеглого повідомляти про наслідки своїх дій безпосередньому начальнику). 4. Встановлення діапазону контролю - визначення кількості працівників, безпосередньо підлеглих даному менеджерові. Внаслідок делегування повноважень в організації виникає кілька організаційних рівнів управління. Кількість організаційних рівнів визначається діапазоном контролю (нормою керованості). 5. Створення механізмів координації. Налагодження взаємодії між підрозділами та окремими виконавцями досягається шляхом створення механізмів координації. Координація робіт –процес узгодження дій усіх підсистем організації для досягнення її цілей.

5.Поясніть організаційну побудову системи

Основою теорії організації є теорія систем.

Система - це ціле, створене з частин і елементів, для цілеспрямованої діяльності.

Ознаки системи: безліч елементів, єдність головної мети для всіх елементів, наявність зв'язків між ними, цілісність і єдність елементів, структура і ієрархічність, відносна самостійність, чітко виражене управління. Підсистема - це набір елементів, що представляють автономну усередині системи область (наприклад, економічна, організаційна, технічна підсистема). Властивості систем:

• система прагне зберегти свою ця для структури властивість заснована на об'єктивному законі організації - законі самозбереження (див. гл. 3); • система має потребу в управлінні (існує набір потреб людини, тварини, суспільства, стада тварин і великого соціуму); • у системі формується складна залежність від властивостей вхідних в неї елементів і підсистем (система може володіти властивостями, не властивими її елементам, і може не мати властивостей своїх елементів).

Технічна підсистема Включає верстати, устаткування, комп'ютери і інші працездатні вироби, що мають інструкції для користувача. Набір рішень в технічній системі обмежений, і наслідки рішень зазвичай зумовлені. Біологічна підсистема Включає флору і фауну планети, у тому числі відносно замкнуті біологічні підсистеми, наприклад, мурашник, людський організм і ін. Ця підсистема володіє великою різноманітністю функціонування, чим технічна. Соціальна (суспільна) підсистема Характеризується наявністю людини в сукупності взаємозв'язаних елементів. Соціальні системи залежно від поставлених цілей можуть бути освітніми, економічними, політичними, медичними і ін. Найбільш поширені соціально-економічні системи. Соціальні системи, які реалізують себе у виробництві товарів, послуг, інформації і знань, називаються соціальними організаціями. Таким чином, існують соціально-політичні, соціально-освітні, соціально-економічні і інші організації. Кожен з цих видів має пріоритет власних цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]