Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagaln__1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

1. Поняття про м-нг. Його означення, суть, значення ...Завдання м-гу.Система м-гу.

Маркетинг походить від англійського «market» i «getting», що означають завоювання ринку. Осн.умовами вивчння і застосув.м-гу є ринкові умови господарювання, що передбачають наявність ринкових структур., вільний вибір п-цької діяльності, можливість отримання достовірної інформації. М-нг знаходиться на озброєнні в більшості фірм закордоном, його починають переймати і вітчизняні п-тва. М-нг постійно розвивається і вдосконалюється. На сьогодні його розглядають в 3 аспектах:1-як філософія бізнесу, що полягає в тому шо основою і центром існування і розвитку є кінцевий споживач. 2самостійний вид підприємницької діяльності(існування рекламних агенств, фірм з дослідження ринку) 3-функція менеджменту- набір інструментів і засобів за допомогою яких досягаються цілі п-тва. М-нг це діяльність спрямована на створення попиту, досягнення цілей п-тва через максимальне задоволення потреб споживачів. М-нг відіграє значну роль в ринковій економіці. З погляду макроекономіки маркетинг дає змогу формувати потреби кінцевих споживачів, сприяє розумному використанню ресурсів, Зпогляду мікроекономіки- діяльність підприємства має бути спрямована на вирішення таких завдань: *орієнтація виробництва і збуту на ринках, підкріплених купівельною спроможністю покупців.* створення і стимулювання попиту. Комплекс м-гу це набір засобів м-гу сукупність яких п-тво використовує для впливу на цільовий ринок , маючи на меті досягти бажаного результату. Комплекс м-гу охоплює усі заходи які може запоовадити фірма,для активації попиту на товар. Узагальнено їх можна поділити на 4 групи: *товар- це набір виробів і послуг, що їх фірма розробляє для цільових споживачів *ціна товару- визначається з урахуванням великої к-сті факторів і адаптувати до ринку *методи збуту- діяльність, завдяки якій товар стає доступнішим для цільових споживачів. *методи просування- діяьність спрямована на поширення інформації про товар.

2. Зміст та структура маркетингової д-ті. П-пи, ф-ції, м-ти м-гу.

М-гову діяльність можна зобразити: *Дослідження ринку (вивчення поведінки споживачів, сегментування ринку, вибір цільового сегменту, позиціювання товару). *Розробка комплексу м-гу (товарна політика, збутова, цінова, комунікаційна) *організаційне забезпечення (організація служби м-гу, орг-ція системи маркетингової інформації, планування м-гу). Оскільки м-нг орієнтований на задоволення потреб споживачів, то м-ва діяльність в першу чергу полягає в вивченні поведінки споживачів, тобто мотивів купівлі, вивчення намірів споживачів, ступеня прихильності до певних товарів, ступеня задоволеності, шоб максимально адаптувати свою пропозицію до вимог цільового споживача. Дослідження ринку також передбачає сегментування, тобто поділ ринку за певними характеристиками на певні частини, а також вибір найкращого з сегментів. Під цільовим ринком розуміють групу споживачів на яку спрямована програма м-гу. Після проведення сегментування на цільовому ринку проводять позиціювання товарів і відповідно їх конкурентів. На наступному етапі- розробляють комплекс м-гу- сукупність інструментів або засобів впливу на цільовий ринок. Товарна політика включає набір товарів і послуг, що їх фірма спеціально розробляє і пропонує для цільового ринку. Цінова політика передбачає вибір методу ціноутворення, розрахунок вихідної ціни з врахуванням великої кількості факторів, визначення с-ми знижок та умов кредитування. Збутова політика передбачає вибір найоптимальнішого способу доставки товару на цільовий ринок, що передбачає вибір каналу розподілу, та організацію самого товароруху. Комунікаційна політика передбачає поширення фірмою інформації про товари, та переконання цільових споживачів в доцільності його придбання. Основними принципами м-гу є:*знання ринку- вивчення всіх факторів мікро і макро середовища, що впливають на д-ть п-тва *пристосування до ринку-пропозиція товарів і послуг шо користуються попитом *вплив на ринок- використання реклами, стимулювання збуту та інше для активізації попиту *комплексний підхід- до складання м-вих планів тобто використання концепції 4Р- ціна, товар, місце, стимулювання *орієнтація на довгострокову перспективну д-ть фірми. Функції м-гу: *розробки стратегій м-гу *проведення м-вих досліджень *товарна політика *цінова політика *політика розподілу *комунікаційна *управління м-гом.

4. М-нг як соц.ек.с-ма. Поняття про мікро-макро-середовище і їх взаємозвязок.

Будь яка фірма здійснює свою діяльність в оточенні маркетингового середовища. Під М-вим с-щем розуміють сукупність активних субєктів і сил що діють за межами п-тва і впливають на його здатність досягти постійних цілей. М-ве середовище поділяють на мікро і макро. Мікро середовище діяльності фірми- утворюють сили які безпосередньо стосуються самого п-тва. Ними є:1клієнти, що поділяються на *споживчий ринок, на якому покупцями виступають окремі особи чи домогосподарства шо купупють товари і послуги для задоволення своїх особистих потреб *ринок виробників на якому покупці виступають п-тва виробники що закуповують необхідні товари для виготовлення інших товарів *посередницький ринок це фірми що купують товари для подальшого перепродажу *ринок державних установ і організацій що закуповують товари потрібні для виконання своїх функцій *міжнародний –покупцями виступають іноземні споживачі. 2конкуренти- невідємний субєкт ринкового оточення фірми. Види:бажання конкупенти, товарно-родові, товарно-видові, марки-конкуренти. 3посередники- сукупність фірм та організацій шо забкзпечують фірму необхідною інформацією, коштами, транспортом. Типи: торгові посередники, фінансові, маркетингові. 4контакнті групи- ЗМІ, громадські орг-ції, держ.установи, широка громадскість, місцеві жителі. Макросередовище- ті чинники які мають вплив на фірму, а також і на все мікросередовище. Фактори макроседовища не є контрольованими фірмою, тобто вона не може на них впливати і змінювати їх, а змушена лише слідкувати за ними передбачати можливі зміни. З ек.точки зору важливо важливо враховувати не лише к-сний а й якісний склад споживачів, рівень інфляції, безробіття. В природо кліматичному плані потрібно враховувати дефіцит та здорожчена окремих видів сировини та енергії, кліматичні зміни, які відбуваються, забруднення повітря. Науково технічні фактори зумвлюють якісні зміни технлогії виробництва, та появу на ринку принципово нових товарів. В демографічному плані-врахування змін чисельності населенння, рівень народжуваності, міграційні процеси, розподіл за віком. В політичному середовищі- враховують стабільність і нестабільність потітичної системи, враховують і застосовують положення основних законів та інших нормативних документів. Фактори культурного порядку- духовний розвиток окремих людей, рівень культури споживача, його традиції, звичаї, способи життя. Отже важливим завданням щодо управління маркетингу- полягає в тому шоб знаходити засоби впливу на відносно контрольовані фактори зовнішнього середовища, і адаптувати діяльність до несприятливих та використовувати сприятливі фактори макросередовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]