Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна задачі.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Етапи вирішення ситуаційної задачі:

1. Визначити ідеальну масу тіла за Брейтманом, калорійність раціону для підтримання ідеаль­ної маси тіла.

2. Оцінити харчовий статус пацієнта.

3. Встановити фактори ризику для здоров’я пацієнта.

4. Дати прогноз наслідків дії факторів ризику на здоров’я пацієнта.

5. Розробити гігієнічні заходи з оптимізації харчового статусу, дати рекомендації щодо доведення фактичної маси тіла до ідеальної маси тіла.

Ситуаційна задача з гігієни № 15 випадок харчового отруєння

25 липня у будинку відпочинку „Едельвейс” з 10 до 11 години ранку захворіло 45 дітей із 300 відпочиваючих. Захворювання почалось раптово і проявлялось нудотою, багаторазовим блюванням, проносом, у 15 дітей температура тіла підвищилась до 37,7-37,9 оС. Всі хворі діти були госпіталізовані в лікарню. Під час розслідування виявилось, що захворювання розпочалось через 2 години після сніданку, який включав манну кашу та каву з молоком. Залишки молока відправлено на бактеріологічне дослідження. За результатами дослідження виявлено золотистий стафілокок.

При медичному огляді працівників тваринницького комплексу не виявлено гнійничкових захворювань. Але при обстеженні тварин на вимені 5 корів знайдено інфільтрати розміром з квасолю, при надавлюванні з яких виділявся гній. При бактеріологічному дослідженні молока з ферми, молока з будинку відпочинку та з гнійних виділень вимені виділено плазмокоагулюючий стафілокок.

Етапи вирішення ситуаційної задачі:

1. Визначити причину харчового отруєння.

2. Оцінити ситуацію, яка призвела до виникнення харчового отруєння.

3. Встановити фактори ризику для здоров’я колективу.

4. Дати прогноз наслідків дії факторів ризику на здоров’я колективу.

5. Розробити заходи з профілактики даного харчового отруєння. Ситуаційна задача з гігієни № 16 випадок харчового отруєння

15 травня о 15 годині для польової бригади терміново був викликаний лікар сільської дільничної лікарні. Прибувши на місце, він уствановив, що о 14 годині пообідало 20 працівників бригади. Через 30 хвилин у 16-ти з’явилась нудота, різке головокружіння, нечіткість зору, м’язова слабкість, відчуття печії в стравоході і шлунку. У 4-х відмічалось тільки невелике головокружіння. Хворих госпіталізували. Для дослідження взято блювотні маси, кров потерпілих. Обстеження на наступний день показало подразнення слизової оболонки зіву, язика, болючість шлунка при пальпації, гіперемія кон’юктиви, субфебрильна температура. Загальний стан організму поліпшився через 4-5 днів.

Розслідування даного випадку харчового отруєння показало наступне: із підсобного господарства в польову бригаду була відправлена молочна сироватка в бочці, прикрита мішком з-під анабазин-сульфату (отрутохімікат проти паразитів худоби). У польовому стані на кухні приготували борщ, додавши 3 л сироватки. Потерпілі їли тільки борщ, троє працівників з’їли ще кукурудзяну кашу з відварним м’ясом. В залишках борщу знайдено 6 мг% анабазину, що в перерахунку на порції складало 36 мг (смертельна доза 50 мг).